Unsplash

Waarom houdt de één niet van knuffelen en de ander wel?

Hoe lekker is het om af en toe eens goed geknuffeld te worden? Tenminste. Als je van knuffelen houdt, is dat heerlijk. Maar gek genoeg houdt lang niet iedereen van knuffelen. Eerder schreef Vera al eens een artikel over hoe je kunt overleven in een wereld waarin iedereen elkaar knuffelt. Hoe kan het eigenlijk dat niet iedereen van zo’n – vind ik – heerlijk gevoel kan houden?

Knuffelende ouders

Uit een studie bleek dat dit vooral heeft te maken met je kindertijd. Als je bent opgevoed door ouders die van knuffelen houden, dan is de kans groot dat jij dat ook doet. Uit dat onderzoek bleek ook dat sommigen zelfs al ongemakkelijk konden worden van het idee van een knuffel. En, je raadt het waarschijnlijk al, dit kwam voor bij de mensen die in hun kindertijd niet geknuffeld werden.

Toch vraag ik me af in hoeverre dit waar is. Het kan ook zijn dat de een niet van knuffelen houdt, en zijn of haar broer/zus wel. Hoe zit het daar dan precies mee? Volgens een professor in counseling, klopt dit. Ze legt uit dat het kan komen doordat sommige kinderen opgroeien met een hunkering naar fysiek contact, waardoor ze op latere leeftijd ook nog erg ‘aanrakerig’ zijn. Maar het zou juist weer andersom kunnen zijn: je ouders houden wel van knuffelen, maar jij niet. Al komt dit wel wat minder vaak voor.

Toch is dat niet het enige waar het mee te maken heeft. Zo zou ook zelfvertrouwen ervoor zorgen dat je meer open staat voor fysiek contact, en andere mensen dus makkelijker een knuffel geeft. Mensen die niet van knuffelen houden, zijn onzekerder. Maar het kan ook komen door bijvoorbeeld een sociale angststoornis. Volg jij het nog?

Voordelen van knuffelen

Of je er nu van houdt of niet, knuffelen brengt wel aardig wat voordelen met zich mee. Zo is het stressverlagend en zorgt het voor een lagere bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een boost op je humeur en heeft het een positief effect op je hart. En het kan ook nog eens voor meer zelfvertrouwen zorgen. Dit komt vooral door de hormonen die vrijkomen wanneer je met iemand knuffelt. En uiteindelijk geeft een goede knuffel je ook een gevoel van veiligheid. Want hoe lekker was het om vroeger (en nu soms nog steeds) in de armen van je moeder fijn geplet te worden?

Mocht je ondanks de fijne voordelen van knuffelen nog steeds geen zin hebben om geknuffeld te worden? Geen probleem. Het hóeft natuurlijk niet als jij dit niet wilt. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen en om jezelf gewoon een beter gevoel te geven, is het slim om dit uit te spreken naar de ander. Vind je het een irritante gewoonte van jezelf en zou je eigenlijk liever wél een knuffelpersoon willen zijn? Dan zit er maar één ding op: gewoon zo veel mogelijk knuffelen. Het went vanzelf.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 41 keer gedeeld.