pexels

Waarom jij nu het sexdagboek van Heleen van Royen moet lezen

Heleen van Royen is schrijfster en zeker niet vies van een beetje media-aandacht. In 2014 schokkeerde ze heel Nederland met haar foto-expositie en bijbehorende fotoboek, want: daarin stond een foto van haar met een tampon die ze uit haar vagina trekt. Daarna maakte ze een documentaire over haar dementerende moeder en liet ze een andere kant van zichzelf zien. Een paar weken geleden verscheen haar Sexdagboek. Een boek waarin ze één jaar lang haar seksleven beschrijft. Ik ben altijd groot fan geweest van Heleen en haar schrijfkunsten maar twijfelde toch even of ik dit boek ging lezen. Uiteindelijk besloot ik het e-book te bestellen, zodat ik het lekker anoniem op mijn iPhone kon lezen. En daar kreeg ik geen spijt van. Ik ben van mening dat iedereen dit boek zou moeten lezen en ik zal je even uitleggen waarom.

Het is nooit eerder gedaan

Dat was ook het argument voor Heleen om te gaan schrijven. Er was nog nooit een doodnormaal seksleven gedocumenteerd. Ja, natuurlijk en zijn genoeg erotische boeken geschreven, denk bijvoorbeeld aan de 50 shades trilogie die we massaal lazen met z’n allen. Maar ik denk dat we het er wel over eens zijn dat dit niet echt een normaal seksleven is en bovendien is het fictief. Heleen vertelde in een interview bij Jinek ook dat je eigenlijk moet vergeten dat het haar seksleven is. Het is gewoon het bedverhaal van een willekeurige vrouw en alles wat daarbij komt kijken.

Het is gewoon goed geschreven

Je kan zeggen wat je wil. Maar schrijven dat kan Heleen wel. In weinig woorden weet ze altijd perfect de situatie zo levendig te schetsen dat je het compleet voor je ziet. En ja dat is bij dit boek soms best confronterend. Ik geloof dat ik een aantal keren moest blozen tijdens het lezen. Het deed wat met me. Veel meer dan A.L. James met haar 50 shades of grey bij me los kreeg. Want laten we eerlijk zijn, de stukken tussen de seksscènes door heeft iedereen overgeslagen omdat ze ontzettend slecht geschreven zijn. De 50 shades boeken waren niet ritmisch, afgezaagd in taalgebruik en zelfs moeilijk te volgen. Dat is bij Heleen wel anders, je zit er meteen middenin en legt het boek eigenlijk niet meer weg.

Seks is interessant

We hebben allemaal seks en toch blijft het een onderwerp waarover je niet makkelijk praat en dat maakt het natuurlijk des te interessanter om erover te lezen. Heleen wisselt trouwens haar eigen ervaringen af met een paar erotische korte verhalen, hierdoor komen er net wat extremere verhaallijnen aan bod en blijf je dus geboeid. En je denkt nu misschien dat het boek veel van hetzelfde is, omdat het altijd over de seks tussen Heleen en haar vriend Bart gaat. Maar daar heb je het mis. Elke vrijpartij is toch weer anders. Denk maar eens na over je eigen seksleven, ook al doe je misschien lichamelijk gezien veel hetzelfde, het gevoel, de plek of situatie verschilt vaak wel. In het begin neemt Heleen veel moeite om uit te leggen hoe bepaalde standjes in elkaar zitten en waarom ze bepaalde woorden wel of niet gebruikt (ze heeft een hekel aan het woord ‘beffen’ en noemt het daardoor dus bewust ‘likken’). Later in het boek heeft ze minder woorden nodig om de situatie te schetsen, omdat je als lezer bij het woord ‘ridderstandje’ al weet hoe het er ongeveer uit heeft gezien.

Lees ook: Dit zijn de 10 meest gegoogelde seksvragen (en de antwoorden daarop!)

Gevoel is misschien nog wel interessanter

Het grootste gedeelte van het boek gaat het over het gevoel en de gedachtes rondom- of tijdens de seks. Heleen bespreekt alles en legt precies uit wat ze voelt bij elke situatie. Het boek gaat dus niet echt over wat ze qua seks doet, maar wel over hoe ze het beleeft. Wanneer vindt ze iets fijn, gek of gênant? En waarom zit ze soms stiekem met d’r hoofd ergens anders? Ook bespreekt ze veel van deze gevoelens met haar vriend Bart. Hij leest het boek tussendoor en schrijft zelf ook enkele stukken. Hij geeft bijvoorbeeld toe dat hij nooit wist dat Heleen zo diep over seks na kon denken en er zoveel bij kon voelen. Voor hem is het altijd ‘gewoon seks’ en hij denkt er dan ook weinig bij. De vraag is natuurlijk of dit voor elke man en vrouw geldt. Maar ik vermoed dat er wel een verschil in zit. Daarom is het juist goed voor een man om dit boek eens te lezen. Weet je eindelijk een beetje wat er in een vrouw omgaat als ze bovenop je zit.

Het geeft hoop voor de toekomst

Heleen is 53 jaar op dit moment en heeft nog steeds een prima seksleven. Dat geeft dus hoop voor de toekomst. Natuurlijk is dit voor iedereen anders en ze vertelt zelf dat dit hoogstwaarschijnlijk komt door haar twintig jaar jongere vriend. Maar dan nog geeft het hoop voor de toekomst. Seks is fijn en dus hoop ik er de rest van mijn leven van te kunnen genieten. Heleen laat zien dat je zelf op je 53ste nog nieuwe dingen kunt uitproberen, dat ze zich nog steeds schaamt af en toe en ook nog steeds onzeker is over haar lichaam. Dat werkt voor mij heel verhelderend. Blijkbaar zijn dit dus dingen die bij het leven horen.

Het zet aan tot nadenken

Ik vond het vooral interessant dat ik zoveel ging nadenken over mijn eigen seksleven en gevoelens bij seks. Zou ik bepaalde dingen wel of juist niet willen proberen en hoe zou ik in een bepaalde situatie reageren? Uiteraard besprak ik deze dingen met mijn vriend. Heleen schrijft zelf in het boek dat ze het stiekem fijn vindt dat zij en Bart door het boek zo gedwongen werden om over seks te praten. Soms vindt Bart het irritant dat ze meteen na een vrijpartij pen en papier pakt, maar het zorgt ook voor openheid binnen hun relatie. En datzelfde merkte ik bij mij. Doordat mijn vriend wist dat ik dit boek aan het lezen was, vroeg hij er af en toe naar. Maar zelf begon ik ook veel vaker over seks. En over seks praten is altijd goed. Je begrijpt elkaar beter, bent in één klap een stuk closer en hebt uiteraard meer (én betere) seks.

Dus of je nou een man of vrouw bent, een vaste relatie hebt of single bent, van lezen houdt of juist niet, Heleen fantastisch vindt of juist haat: dit boek moet je lezen! Je (seks)leven gaat er sowieso op vooruit. Thank me later!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.