Samenwonen met vrienden: dit moet je weten

Jullie kennen elkaar door en door, hebben regelmatig de slappe lach en kunnen bij elkaar uithuilen. Het klinkt ideaal om samen met een goede vriend(in) in een huis te wonen – een beetje als een logeerpartijtje, maar dan 24/7. Toch eindigt het meer dan eens in één groot drama. Er zijn namelijk een paar dingen die je moet weten voor je met een vriend(in) gaat samenwonen.

Ook ik ging samenwonen met een vriend

Ik zal het toegeven: ik schrijf deze blog uit eigen ervaring. Maar helaas ben ik niet de enige. Vaker dan ik wilde heb ik samenwonende vrienden zien ‘scheiden’. Hoe sterk de band ook is, samenwonen eist ontzettend veel van een vriendschap. Met dit artikel bereid ik je op alles voor. Bedank me later maar.

Geldzaken

Geld is een vies woord. Misschien niet perse als je na een middag pilsen de rekening moet splitten (een tikkie is de broodnodige oplossing voor al onze problemen). Maar wel wanneer je samen een nieuwe koelkast moet kopen. Of als je vriend(in) de huur niet kan betalen en jij hoofdhuurder – en dus de lul – bent. Of wanneer jij elke week toiletpapier koopt en je lieftallige huisgenoot het lef heeft om het geld voor de schuursponsjes terug te vragen.

Anderen lazen ook: Zo voorkom je ruzie om geld als je gaat samenwonen

Gekke gewoontes

Lees: vervelende gewoontes. Als je samen met iemand op zestig vierkante meter woont, ga je dingen zien die je liever niet wil zien. Of ruiken. Bijvoorbeeld iemands katerpoep op de vrijdagochtend. Om maar iets te noemen.

Seksgeluiden

Studentenhuizen hebben niet de meest geïsoleerde kamers. Gevolg: als je huisgenoot op een dinsdagmiddag besluit van bil te gaan, creëert dit gegarandeerd ongemakkelijke achtergrondgeluiden. Andersom zal hij of zij ook kunnen meegenieten met jouw seksuele escapades. Je kunt dit onderwerp prima bespreken met elkaar. Tenzij je het te ongemakkelijk vindt (is het misschien ook wel een beetje). Dan zit er weinig anders op dan het te accepteren. Of oordoppen te kopen.

Bezoek van de ander

Hebben jullie altijd elkaars relaties/scharrels leuk gevonden? Misschien niet. Eerder kon je ze dan met enige moeite vermijden, nu kom je ze tegen in je eigen huis. Dat is wel even andere koek.

Uiteindelijk wil iemand verhuizen

Knoop het volgende in je oren: samenwonen is niet hetzelfde als trouwen. Er komt een punt dat één van jullie vertrekt. Als dit toevallig ook de hoofdhuurder is, kan dit gevolgen hebben voor jullie beiden. Maak hier van te voren duidelijke afspraken over. Het is onwijs vervelend als de beslissing van de één, de ander dakloos maakt.

Irritaties

Doordat jullie al een goede band hebben, gaan jullie je sneller aan elkaar ergeren. Zo werkt het gewoon. Je bent zo vertrouwd met elkaar, dat irritaties er sneller uitfloepen. Maar besef dat jullie met ruzie nog steeds in hetzelfde huis wonen. Confrontatie alom dus. Dit kan een keer gebeuren, al is voorkomen beter dan genezen. Irritaties kun je voorkomen met duidelijke afspraken, bijvoorbeeld door middel van een schoonmaakrooster. Mocht er toch wat frustratie opborrelen, kies dan een goed moment uit om dit te bespreken. Dus niet wanneer je vriend(in) net een zware dag op school of werk heeft gehad. Kies in plaats daarvan voor een moment waarop hij of zij in een gezellig humeur is. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te aanvallend over te komen, praat bijvoorbeeld altijd vanuit de ik-vorm. Dus niet: ‘je houdt je niet aan het schoonmaakrooster’, maar: ‘ik heb er last van dat je je soms niet houdt aan het schoonmaakrooster’.

Je weet dan echt alles van elkaar

Zelfs al wil je het niet, jullie gaan elkaar nóg beter leren kennen. Dit is fijn, maar weet ook dat het confronterend kan zijn. Wanneer jij verdrietig of boos bent, kijkt hij of zij recht door je heen.

Leven delen met je beste vriend(in)

Hoewel samenwonen met vrienden heel wat risico’s met zich meebrengt, geeft het je ook veel moois. Bijvoorbeeld ongeplande filmavonden, spontane karaokesessies en altijd iemand om de dag mee door te nemen. Je leven delen met je beste vriend(in) is eigenlijk gewoon ontzettend bijzonder. Wees alleen een beetje op je hoede, maar dat lukt vast na deze subtiele waarschuwing.