Unsplash

Het verwarrende woordenboek van de moderne relatie: scharrels, twarrels, kwarrels

Soms voel ik me net zo’n omaatje als ik vriendinnen over daten hoor praten. Toen ik vijf jaar geleden verkering kreeg, vroeg mijn vriend destijds één dag later of ik het goed vond dat hij dat ook op Facebook zette. Uit hun verhalen maak ik op dat het woord verkering echt niet meer kan en je relatie Facebook official maken trouwens ook niet. Want wat als het uit gaat? Sowieso het woord ‘relatie’ is al een tricky woord. Meestal krijgen ze het woord niet over hun lippen, en blijft het bij een ‘rela’. 😉 Voel jij je af en toe ook een noob als je vrienden het over twarrels en kwarrels hebben? Haal rustig adem, I’m here for you.

Hier een woordenboek van de moderne relatie voor de opaatjes, omaatjes en maagden onder ons.

Scharrel

Oké, ik hoop dat je deze toch wel weet. Zelfs ík wist deze nog, namelijk. Maar omdat je de andere woorden pas kunt begrijpen als je weet wat het woord scharrel betekent, komt ‘ie toch: een scharrel is iemand die je vaker ziet, waar je mee tongt en seks mee hebt, maar waar je geen serieuze relatie mee hebt (en wilt). Dan heb je dus de lusten, maar niet de lasten van een vriendje die zijn vieze sokken in de woonkamer laat slingeren. Of een vriendin die zegt dat er niks is, terwijl je van de vorige honderd keren dat ze “Er is niks” zei, wel hebt geleerd dat in werkelijkheid de wereld in brand staat.

Twarrel

Toen ik de woorden twarrel en kwarrel voor het eerst hoorde, had ik niet kunnen raden dat het iets met scharrels te maken had. Maar ik heb inmiddels geleerd dat een twarrel voor ‘Twijfelachtige Scharrel’ staat. Op het moment dat je elkaar vaker regelt, kan zo’n twarrel geüpgrade worden tot scharrel. Maar niet als het dus blijkt dat jij er de hele daad als een zeester bij ligt. Of als blijkt dat jij zo’n knulletje bent die gelijk gaat snurken na de seks en hem/haar daar dan maar een beetje onbevredigd laat liggen.

Kwarrel

Als scharrel kun je weer geüpgrade worden tot kwarrel. Een ‘Kwalitatieve Scharrel’. In mijn ogen voelt dit een beetje als een relatie, waarbij je gewoon wat jokers hebt om vreemd te gaan. Maar ja, daar ben ik dus een omaatje voor. Als je een kwarrel hebt, krijg je best kriebels als je hem of haar ziet, maar ben je nog niet toe aan een serieuze relatie.

Lees ook: Zijn ‘officiële’ relaties niet meer van deze tijd?

Prela

Als je dacht dat je na het stadium kwarrel dan eindelijk bij het eindstation aka De Relatie bent aangekomen, heb je het mis. Nee, dan heb je namelijk nog de ‘prela’. De proeftijd voor een relatie, in andere woorden. Zo van: je bewaart het bonnetje nog maar even, voor het geval je het binnen dertig dagen wilt retourneren.

Rela

Dan heb je natuurlijk ook nog de real deal: De Relatie. Zoals ik eerder al zei kan het woord verkering echt niet meer. Dat kreeg je op de basisschool. En relatie voelt natuurlijk wel een beetje erg zwaar aan, dus noemen ze het een ‘rela’.

Terwijl ik mijn leesbrilletje op mijn neus duw en mijn haar door mijn grijze krullen haal (hehe), vind ik het wel jammer dat je je tegenwoordig blijkbaar niet meer hoteldebotel op elkaar stort. Het gevoel dat hij of zij (de persoon die jou knikkende knieën bezorgd) jou boven iedereen verkiest, is toch het beste gevoel in de wereld?