Unsplash

Laat me je vertellen over de verrassend goede effecten van roddelen

“Als alle mensen wisten wat iedereen van de ander zegt, zouden er geen vier vrienden op de wereld rondlopen”, zei een Franse filosoof ooit. Blijkbaar vond hij dat roddelen over anderen maar slecht is. Vinden we dat eigenlijk niet allemaal? We krijgen van jongs af aan al mee van onze ouders dat roddelen niet oké is. Dan kun je mijn verbazing wel begrijpen als er blijkbaar een hele hoop research is die bewijst dat roddelen helemaal niet zo slecht is.

Misschien is dat ook maar goed, want roddelen doen we ontzettend veel. Ongeveer twee derde van onze gesprekken gaat over iemand die er niet bij is. Vanaf ons vijfde levensjaar zijn we al geweldig goed in roddelen, blijkt zelfs. En voor je denkt dat we allemaal een stelletje klootzakken zijn die het liefste anderen de grond in stompen, het meeste roddelen is vrij positief: ongeveer 3 tot 4 procent van het roddelen is gemeen of boosaardig. In de meeste gevallen is anderen belachelijk maken of hun reputatie omlaag halen niet het doel, of überhaupt relevant. Niet gek dus dat, zelfs over het ‘gemene’ deel, er stiekem veel goede effecten zitten aan roddelen, blijkt uit onderzoek.

Zo zou het ons betere mensen maken

Natuurlijk zijn het weer Nederlanders die hierachter komen. Of wij Nederlanders zoeken gewoon een excuus om die dikkere van kantoor achter d’r rug uit te lachen, of het is een pittig goede studie. Het blijkt namelijk dat mensen die roddels over anderen horen, vervolgens meer reflecteren op zichzelf. Positieve roddels zijn inspirerend en leiden tot zelfverbetering, terwijl negatieve roddels mensen trotser op zichzelf maken. Je zoekt namelijk uit wat iemand anders heeft gedaan, en gebruikt dit als voorbeeld voor je eigen gedrag. Een andere studie voegt hier aan toe dat hoe slechter je je voelt na het horen van een slechte roddel, hoe groter de kans is dat je er een les uit haalt.

Soms kan het ook een socialiserend effect hebben op degene waarover wordt geroddeld. Researchers ontdekten namelijk dat wanneer iemand uit de groep gezet werd omdat ze een egoïstische reputatie hebben, ze vrij snel zichzelf aanpassen om er weer bij te horen. Alles tegen de slechte roddel, zullen we maar zeggen.

Je werkt aan een gezamenlijke identiteit en samenleving

Wat? Ja, dat is ook wat ik dacht. Maar het klinkt best logisch. Antropoloog en evolutionair psycholoog Robin Dunbar vertelt hoe oorspronkelijk onze voorvaderen zich met elkaar verbonden door elkaar te verzorgen. Apen doen dat namelijk nog steeds: ze vlooien elkaar en krabben elkaar op de rug, en op z’n beurt beschermen ze elkaar in geval van nood. Maar na verloop van tijd werden we intelligenter en socialer. Onze groepen werden te groot om bij een te blijven enkel met krabben op de rug. Taal vult dat gat op. Babbelen met elkaar en vooral over anderen geeft mensen een gevoel van een gedeelde identiteit. Bovendien zijn we meer bewust van onze omgeving en de mensen om ons heen.

Dunbar zegt:

Roddelen maakt de menselijke samenleving zoals we ‘m kennen mogelijk.

En dat klinkt best logisch. Roddelen is de beste manier om culturele normen te leren kennen, om je te verbinden met anderen en om erachter te komen waar je staat op de sociale ladder. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan: door te roddelen leer je meteen wat wel en niet kan en hoe dingen werken op je kantoor.

We kijken misschien neer op roddelen – het klinkt zo slecht. Maar roddelen heeft een belangrijke functie en goede effecten op onszelf en onze samenleving. Zolang je het gewoon een beetje positief houdt, is er niks aan de hand.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.