Unsplash/Andrew Neel

Juul is aseksueel: ‘Ik ga geen seks hebben, daar word ik ongelukkig van’

De 36-jarige Juul is aseksueel. Ze voelt zich dus seksueel niet aangetrokken tot het andere, of hetzelfde, geslacht. Dat is iets wat niet iedereen een fijne eigenschap aan haar vindt. Ze zegt: “Mannen in mijn omgeving negeren me sinds ze het weten”.

Lees ook: Glenn (24) zorgt ervoor dat ouderen een stuk makkelijker seks kunnen hebben

Relatie met seks

Juul kreeg op haar 19e een relatie van 2,5 jaar. Maar dit was eigenlijk meer omdat ze zich wilde aanpassen aan de maatschappij. Ze kreeg namelijk veel opmerkingen als:

Heb je nog steeds niemand? Heb je nog altijd geen seks? Wil je soms non worden?

Met de jongen met wie ze een relatie had, had ze voor het eerst seks. Dit was alleen niet omdat ze het graag wilde, maar meer omdat ze er dan maar vanaf zou zijn. Maar in de 2,5 jaar dat ze een relatie had, vond ze de seks verschrikkelijk. Ze was doodongelukkig. Ze verzon dan ook telkens smoesjes om onder de seks uit te komen.

Ik ging zo aan mezelf twijfelen.

Aseksualiteit

Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking is aseksueel. Wat eigenlijk best veel is, als je er goed over nadenkt. Juul is voor haar aseksualiteit regelmatig naar een seksuoloog geweest, en maakte mee dat deze mensen haar wilden ‘genezen’. Ze gaven haar tips dat ze de seks bijvoorbeeld toch spannend voor haarzelf moest maken en bijvoorbeeld speeltjes moest gebruiken.

Veel zorg is gericht op: heb seks, in plaats van op: geen seks hebben, is ook goed.

Haar omgeving is ook niet altijd even begripvol als het om haar geaardheid gaat. Als gesprekken over seks gaan, maken ze er bijvoorbeeld grapjes over: “Oh nee, daar doe jij niet aan, he.”

Voorlichting

Juul wilt graag dat de seksuele voorlichting verandert. Op een bepaalde leeftijd worden jongeren namelijk seksueel actief. “Jongeren gaan roddelen en kletsen over hoe knap anderen zijn. Maar als jij je daar niet prettig bij voelt, kun je je behoorlijk eenzaam voelen.” Het is belangrijk voor jongeren om te leren dat er ook nog een andere geaardheid is.

Als je op niemand valt, ben je echt niet afwijkend.

Relaties

Momenteel heeft Juul geen relatie, maar ze staat er wel voor open. Haar toekomstige vriend moet echter dan wel heel erg begripvol zijn, of ook aseksueel. “Ik ga geen seks hebben, daar word ik ongelukkig van.”

Foto: GiphyFoto: Giphy