Unsplash

Hoe ga je het beste met geld om als je net samenwoont?

Als je de liefde van je leven gevonden hebt, dan wil je niets liever dan met diegene samenwonen. Als jullie daar allebei aan toe zijn, natuurlijk. Eerder schreef Tessa al eens over de leuke (en minder leuke) dingen aan samenwonen met je vriend(in). Zo zul je zien dat je ineens toch anders met elkaar omgaat. Je zult er misschien achter komen dat jouw vriend(in) een flinke rommelkont blijkt te zijn, of juist andersom. Maar er komen ook andere dingen bij kijken. Wat dacht je van de uitgaven die jullie nu ineens samen kunnen doen? En hoe zorg je er dan voor dat dit goed blijft gaan?

Voorbereiding is het halve werk

Ruzie hebben over geld staat misschien wel op nummer één wat betreft de moeilijkste ruzies in een relatie. Het is gewoon niet fijn om hier ruzie over te moeten maken. Daarom is het wel zo fijn om goed voorbereid te zijn op dit onderwerp, aangezien een goede voorbereiding al het halve werk is.

Uit onderzoek blijkt dat er een gouden manier is om hier mee om te gaan, namelijk het hebben van een gezamenlijke rekening. Misschien denk je dat je daar nog niet aan toe bent, maar ik kan je vertellen dat dit erg handig kan zijn. Vooral als jullie samen de huur moeten betalen (wat je waarschijnlijk ook doet als je samenwoont). Maar wat dacht je van het kopen van boodschappen? Als je dit soort dingen gewoon allemaal samen kunt betalen, zul je nooit het gevoel hebben dat de één misschien veel meer betaalt.

Lees ook: De harde – maar vaak ook leuke – waarheid over samenwonen

Goed in balans

Toen ik mijn vriend net leerde kennen, ging ik op een heel andere manier met mijn geld om dan nu. Ik kon maandelijks net rond komen, en hij had veel meer te besteden. Dat is dan ook de reden dat alle dates vooral door hem betaald werden. 😉

In de meeste gevallen ben ik best zuinig met mijn geld, ook al kan ik soms ineens heel gul zijn. Van mijn vriend heb ik inmiddels geleerd om juist in het moment te kunnen genieten, in plaats van elk dubbeltje op zijn kant te leggen. Juist daarom vullen we elkaar goed aan, want hoewel hij zonder al te veel na te denken ook flinke uitgaven kon doen, leert hij van mij om daar juist eerst een nachtje over te slapen.

Andere manieren

Als je een gezamenlijke rekening niks vindt, zijn er ook andere manieren om samen je financiële situaties goed te laten lopen. In mijn geval helpt het in ieder geval om hier open over te zijn. Vooral wanneer je als freelancer werkt, komt het nog wel eens voor dat je de ene maand minder verdient dan een andere. Zo ook in mijn geval.

Opschrijven
Naast het feit dat we vrijwel direct na het samenwonen een gezamenlijke rekening openden, houden we ook bij hoeveel we maandelijks aan huur betalen. De ene maand kan ik meer aan huur betalen dan hij, dus dan weten we in ieder geval dat dit niet heel erg uiteen zal lopen. Van het geld dat we op de huisrekening storten, betalen we naast de huur ook de boodschappen en etentjes buiten de deur.

Overzicht bijhouden
Je kunt ook alle uitgaven bijhouden in een handig overzicht, door middel van een Google Spreadsheet, als je het echt serieus wilt aanpakken. Voor mezelf heb ik dit wel een tijdje volgehouden, maar ik vond dat het toch wel erg veel tijd in beslag nam. Als je geen idee hebt hoeveel je nu eigenlijk uitgeeft, dan is dit zeker een goede tip om eens bij te houden. Grote kans dat je je doodschrik aan het geld dat je elke week uitgeeft aan alleen al boodschappen.

Huishoudgeld
Een andere manier is door een x-bedrag per maand, of per week, te pinnen om dat te gebruiken voor het huishouden. Zo weet je van te voren hoeveel jullie ongeveer uit kunnen geven. Het geeft je in ieder geval een goed overzicht in hoeveel je uitgeeft, en het zorgt ervoor dat je niet over die grens heengaat. Als jullie wat minder moeten uitgeven, is dat dus een goede manier.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.