Flickr/Zachery Cunningham

Gay is meer dan oké: 5 super chille voordelen

We denken altijd dat Nederland een tolerant land is, maar toch zijn er nog altijd lesbiennes, transgenders, bi- of homoseksuelen die bang zijn om hand in hand te lopen op straat. “Normaal doen we het nooit, hand in hand lopen in het openbaar”, zegt Jasper. “Maar we hadden een leuke avond gehad, het was laat en we dachten dat we alleen waren.” Dat waren Jasper (35) en Ronnie (31) niet. Opeens was daar een groep van zes tot acht Marokkaanse jongeren. “We hadden beter onze mond kunnen houden. Voor ik het wist lag ik op de grond te vechten met drie man bovenop me.”

Bij vuisten blijft het niet. Een van de jongens trekt een betonschaar tevoorschijn en slaat Ronnie in zijn gezicht. Hij verliest vier tanden en zijn lip scheurt in. Je kunt je bijna niet voorstellen dat er mensen in Nederland zijn die gay zijn niet oké vinden… Maar dit soort incidenten maakt het voor jongeren die uit de kast willen komen, nog moeilijker.

Bi, homo, lesbisch of transgender zijn is niet iets waar je je voor zou moeten schamen. Je zou er juist trots op moeten zijn! En gelukkig zijn steeds meer jongeren dat. Uit cijfers van het Office for National Statistics blijkt dat 3,3 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar in 2015 uit de kast kwam, wat in 2014 nog 2,8 procent was. Nog steeds geen enorme aantallen, maar er zit in ieder geval groei in.

Lees ook: Ook in Nederland moet seksuele voorlichting beter, en wel hierom

Voordelen van gay zijn

Alhoewel je waarschijnlijk in je broek schijt als je uit de kast wil komen en mensen niet áltijd positief (helaas 🙁 ) op je reageren, zitten er ook voordelen aan die hetero’s niet hebben. En wie kan je die voordelen nou beter vertellen dan iemand die het zelf is? Dus vroeg ik het aan mijn oud-collega Gijs:

  • “Je bent een goede wingman voor heterovrienden”
  • “Je hebt nooit stress dat je bedpartner zwanger wordt”
  • “Je kunt kleding lenen van je vriend(in)”
  • “Je begrijpt elkaars lichaam beter (omdat je beide een man of vrouw bent)”
  • “En als je eenmaal je coming out hebt overleefd, heb je het gevoel dat je de hele wereld aankunt”
    Helaas geldt dit natuurlijk niet voor iedereen.

Tot slot nog vijf tips om uit de kast te komen van Hjalmar, die zijn leven als jonge homo en wat dit allemaal met hem doet op een luchtige manier op zijn blog en YouTube-kanaal deelt. Sinds zijn presentatie op ons Creators Event rondom YouTube en vloggen zijn we fan!

Er is geen perfect moment om je ouders, familie of vrienden te vertellen dat je gay, bi of transgender bent. Of dat je planten heel leuk vindt.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.

Dit artikel werd al 30 keer gedeeld.