Unsplash

Zes waardevolle liefdesadviezen van moeders

Mijn moeder is een kei in het geven van liefdesadviezen. Hoe ingewikkeld mijn situatie ook is, hoe gebroken mijn hart ook aanvoelt of hoe hopeloos verliefd ik ook ben: ze weet altijd wat te doen. Ze komt met (vaak bijzonder simpele) oplossingen, compleet nieuwe inzichten en deelt al háár liefdes-struggles, om nog maar eens te benadrukken dat het heel normaal is als ik het even niet meer weet. Thanks, mam, voor al die mooi verwoorde adviezen. Want hoe suf ik ze soms ook vind klinken, vaak helpen ze wel. Ik vroeg mijn vrienden naar adviezen die hún moeders gaven, en geven, in tijden van liefdescrisis. En zie hier: een selectie van de zes liefste en nuttigste liefdeslessen van mama’s (en één papa).

“Geen hand vol jongens, maar een land vol jongens”

A: “Dat zei mijn moeder wel vaker toen ik nog geen vriend had. Wat ze er precies mee wilde zeggen? Dat er altijd wel iemand op de wereld is die bij je past, en dat je gewoon door moet blijven ‘zoeken’ naar de juiste. Het gaf me inzicht nadat het uit ging met mijn eerste vriend. Ik had toen het gevoel dat ik nooit meer een lover zou vinden – wat de grootste onzin is natuurlijk, weet ik nu. Vooral lekker verder kijken en niet bij de eerste de beste blijven plakken, dus.”

“Als je alleen blijft, is het ook goed”

B: “Ik heb in totaal vijf relaties gehad en allemaal liepen ze stuk. Terwijl mijn vrienden – allemaal wél in een dikke relatie – het hadden over trouwen, werd ik alsmaar wanhopiger. Kon ik het dan niet, een relatie hebben? Mijn vader drukte me op het hart: ‘Als je alleen blijft, is het ook goed.’ Ik wuifde het weg. Want hoe lief ik het ook bedoeld vond, ik kon er niets mee. Nu is het zowaar mijn levensmotto geworden. De maatschappij draait veel te veel om ‘de ware’ vinden, vind ik. Als single is het bijvoorbeeld moeilijker om een huis te kopen en bij iedere verjaardag wordt er wel naar je liefdesperikelen gevraagd, terwijl het leven al een feestje is zónder relatie. Veel mensen zeggen dan: ‘Oh, dan komt het vanzelf wel.’ Onzin, vind ik, misschien komt diegene wel nooit. En blijf ik mijn hele leven alleen. Maar zoals mijn vader al zei: ‘Da’s ook goed’.”

“Ze moeten voor je op de knieën”

J: “Het betekent niets meer dan: jongens moeten veel voor je over hebben. En daar ben ik het ook wel mee eens. En tuurlijk, de man hoeft écht niet alles voor je op te geven, hij moet ook lekker zijn eigen ding hebben. Maar ik vind het wel belangrijk dat-ie honderd procent voor je gaat. En geen vijftig, omdat hij bijvoorbeeld ook nog met iemand bezig is als back-up.”

“Experimenteren is belangrijk”

L: “Ik heb aardig wat vriendjes gehad, en veel daarvan heb ik ook gewoon mee naar huis genomen. Mijn moeder vond dat nooit een punt. Ze benadrukte vaak hoe belangrijk experimenteren is, en dat het echt niet erg is om meerdere scharrels of vriendjes achter elkaar te hebben. Tot op zekere hoogte natuurlijk, haha, maar je snapt wat ik bedoel. Zo ontdek je wat je wel en niet wilt, wat je fijn en niet fijn vindt, wat je zoekt in een relatie. En als je dat eenmaal door hebt zul je het waarschijnlijk meteen weten en voelen wanneer je de juiste jongen tegenkomt. En dat is helemaal waar. Overigens, en dat vind ik wel grappig, wist mijn moeder het altijd al wel nadat ze weer een nieuwe had gezien. Als ik dan vertelde dat het over was, zei ze: ‘Dat wist ik wel ja, geen jongen voor jou.’ Kent ze me misschien toch wel beter dan ik mezelf ken.”

“Verlies nooit je onafhankelijkheid door afhankelijkheid”

E: “Nooit (te) afhankelijk worden van je vriend, bedoelt mijn moeder daarmee. Ik ben van mezelf al superzelfstandig, en het past denk ik ook niet zo bij me om heel afhankelijk te worden van een jongen. Toch heb ik mama’s advies altijd ergens in mijn achterhoofd gehouden tijdens de relaties die ik gehad heb. Het werkte zelfs zo dat als iemand afhankelijk werd van míj, ik mijn interesse verloor. Ik vind dat echt not done.”

“Blijf niet in je liefdesverdriet hangen”

F: “Mama zegt altijd: hoeveel pijn liefdesverdriet ook doet, je moet het nooit wegdrukken. Probeer het juist toe te laten en erover te praten. Ben er eerlijk over en zie in dat het oké is. Probeer vervolgens alleen wel om er niet in te blijven hangen. Da’s iets wat ik niet meteen van haar heb aangenomen. Toen het na een lange periode van ups en downs uit ging met mijn vriend, was dat namelijk precies wat ik wél deed. Ik bleef hangen in wat het ooit was. Beetje bij beetje leerde ik dat dat inderdaad helemaal niet werkt. Je gaat door, al is dat ontzettend moeilijk.”

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.