Pexels

De voordelen van het hebben van een leen-oma

Jaren geleden kwam ik per toeval op de website van Seniorenstudent terecht. Zoals de naam al doet vermoeden brengt deze organisatie ouderen met studenten in contact. Ik kon eigenlijk best wel een opa of oma in de buurt gebruiken, ik vind het namelijk fantastisch om te luisteren naar verhalen van vroeger en ik zie mijn grootouders niet meer zo vaak omdat ze ver weg wonen. Na mijn aanmelding werd ik vrij snel gematcht (het is net Tinder) met Bella. Een 84-jarige vrouw die alleen woont in haar appartement midden in het centrum van Amsterdam. Ze durfde zelf niet meer in de auto te stappen en had dus iemand nodig die haar rondreed en hielp met de boodschappen. Het klikte eigenlijk meteen en na een kop koffie ben ik dan ook meteen aan de slag gegaan.

Leen oma

Na al die maanden zien we elkaar nog steeds één keer in de week. Inmiddels hebben we een vaste routine in het boodschappen doen en weet ik precies welke boodschappen er wel en welke er niet in het mandje thuishoren. Ook ken ik alle andere vaste adresjes zoals de stomerij, het plantencentrum en de kapper. Zo speel ik dus regelmatig chauffeur voor mijn ‘leen-oma’ en drinken we daarna gezellig koffie. Het voelt als vriendschap want we hebben dezelfde interesses en bespreken eigenlijk bijna alles wel.

Kibbelen

Bella leerde mij de weg in Amsterdam en vooral de Amsterdamse rijstijl. Inmiddels ben ik een kei in fileparkeren en toeter ik mezelf de straten door. Ook op het gebied van ondernemen heeft Bella mij al het nodige advies gegeven. Zij vindt het prachtig dat ik op mijn leeftijd al zo bezig ben met mijn eigen bedrijf en stimuleert mij daarin enorm.

Zo zegt ze dat ik elke nieuwe opdracht aan moet nemen omdat ik altijd wel tijd kan vrijmaken om het uit te voeren als ik het echt wil.

Tot nu toe heeft ze daar altijd gelijk in gehad. Qua karakter zijn er veel overeenkomsten: we zijn allebei ongeduldig en eigenwijs en daardoor kibbelen we soms wat af. We hebben allebei ontzettend veel doorzettingsvermogen en ambitie. Ik werk hard, terwijl Bella hard werkt om lichamelijk fit te blijven en zo veel mogelijk zelf te kunnen doen.

Verschillende tijden

Toch was het leven voor Bella anders toen ze mijn leeftijd had. Ze vertelt wel eens over haar tijd als twintiger. Het was sowieso niet gebruikelijk dat je als vrouw ging studeren. Uiteindelijk startte ze haar studie pas toen ze 32 was en runde daarnaast een heel huishouden met twee jonge kinderen. Ik pak nu regelmatig het vliegtuig naar Londen om mijn vriend te bezoeken. Zij keek uit naar een paar dagen logeren bij familie. Samen met haar verloofde op de brommer, uiteraard slapend in twee verschillende kamers.

Lees ook: Ik vroeg aan een relatietherapeut hoe een lange afstandsrelatie wél kan werken

Met weinig tevreden

De mogelijkheden voor jongeren op dit moment zijn volgens Bella onbegrensd. Wij reizen de hele wereld over en kunnen met een beetje sparen alles kopen wat we willen. In haar tijd spaarde je vele jaren om een hypotheek te kunnen krijgen en dan moest je alsnog zuinig leven. Ze was haar hele leven tevreden en gelukkig met weinig en dat is ze eigenlijk nog steeds. Ze zorgt er dus ook voor dat ik mijn problemen in perspectief kan plaatsen als ik weer eens zit te zeiken over mijn studie, een kapotte fiets of de regen.

We zitten allebei in een totaal andere fase van ons leven. Maar als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander, respect hebt voor elkaar en ook nog een beetje met elkaar kunt lachen dan hoeft de leeftijd een waardevolle vriendschap niet in de weg te staan. Ik kan het dus iedereen aanraden en een leuk extraatje: je krijgt er nog voor betaald ook!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.