De Lesbian Bed Death is een mythe die lesbiennes onnodig bang maakt

Hopelijk heb je nog nooit van de Lesbian Bed Death gehoord, in het Nederlands de Lesbische Beddendood genoemd. Hoewel deze term oorspronkelijk bedacht werd om een veelvoorkomend probleem te omschrijven, lijkt het ditzelfde probleem nu juist te veroorzaken. Hier zijn veel lesbische vrouwen onnodig slachtoffer van.

Het ontstaan van de Lesbian Bed Death

Deze ietwat lugubere term werd in 1983 voor het eerst de wereld in geholpen door de Amerikaanse socioloog Pepper Schwartz. Hiermee bedoelde ze (plat gezegd) dat binnen lesbische relaties gemiddeld minder vaak wordt gesekst in vergelijking met hetero- en homokoppels, en dat dit blijft afnemen naarmate de relatie vordert. Volgens Schwartz kwam dit doordat vrouwen minder snel geneigd zijn om initiatief te nemen wanneer het om seks gaat.

Lees ook: Gay is meer dan oké: 5 super chille voordelen

Meer orgasmes

De Lesbian Bed Death leek in eerste instantie te worden ondersteund door een Duits onderzoek dat beweerde dat het libido van vrouwen afnam wanneer ze een stabiele relatie hadden. Maar al gauw werd duidelijk dat die hypothese niet geheel waterdicht was. Naast dat Schwartz een kleine groep had onderzocht, luidde ook de kritiek dat aantallen helemaal niet veel zeggen over de kwaliteit van iemands seksleven. Bovendien hebben lesbische vrouwen niet alleen langer seks, ze hebben ook meer orgasmes dan hetero of biseksuele vrouwen (mannen, letten jullie op?).

Lesbiennes hebben juist méér seks

Toen was daar ook nog de Autostraddle Lesbian Sex Survey, die Schwartz een goede schop na gaf. Deze had een wat ruimere omvang dan het onderzoek van de Amerikaanse socioloog: het werd ingevuld door maar liefst 8566 vrouwen. Hieruit kwam naar voren dat lesbische koppels evenveel of zelfs meer (!) seks hebben dan heterokoppels. 28,7 procent van de heterokoppels tussen de 25 en 29 hebben meerdere malen per week seks. Van de lesbische koppels is dit ongeveer zeven procent meer.

Veiligheid boven een orgasme

Toch kwam de hypothese niet geheel uit de lucht vallen: het is immers waar dat seks binnen relaties afneemt na een bepaalde tijd. Maar dat dit probleem alleen voor lesbiennes een naam heeft, is ronduit discriminerend en heeft alles te maken met hun ondergeschikte positie. Dit verschijnsel treedt namelijk ook op binnen hetero- en homorelaties. Volgens Marcie Bianco, redacteur bij Curve Magazine, Noord-Amerika’s best selling magazine voor lesbische vrouwen, is deze term slechts een van de velen manieren om het bestaan van lesbiennes te ontkennen.

Lees ook: Lesbihonest: we hebben allemaal girl crushes

Echter had Schwartz over één ding wel gelijk: vrouwen zijn inderdaad minder snel geneigd om seks te initiëren. Maar een kleine kanttekening die we hierbij vergeten, is dat dit voor een groot deel te wijten is aan de mate waarin ze in hun leven te maken krijgen met seksueel misbruik (door mannen). Bovendien kunnen vrouwen hierin groeien, vooral met een een partner waarbij ze zich op hun gemak voelen.

Selffulfilling prophecy

Het is goed dat de term veel kritiek ontvangt, maar voor sommigen is helaas het kwaad al geschied. De Lesbian Bed Death – waar of niet – speelt vaak alsnog een destructieve rol in het (seks)leven van lesbische vrouwen. Het maakt natuurlijk bang wanneer jij je in een fijne, stabiele relatie bevindt, maar wel het gevoel hebt dat het elk moment kan doodbloeden. En onvermijdelijk dat het dan gebeurt. De enige functie die de term nu nog dient is als selffulfilling prophecy. Pijnlijk voor Schwartz die hier haar hart en ziel in heeft gepompt, maar nog pijnlijker voor de vrouwen die hier de dupe van zijn.

Hetero normatieve bril

We hoeven niet te ontkennen dat het inspanning vergt om lange relaties spannend te houden, maar we moeten stoppen er bij lesbische relaties zo de nadruk op te leggen. Dit zorgt er slechts voor dat de term, die eerst bedoeld was om een probleem in de slaapkamer van lesbiennes te definiëren, ditzelfde probleem juist in de hand werkt.

Die hetero normatieve bril van Schwartz – het beoordelen van seks op basis van frequentie, of wel orgasmes, of wel zaadlozingen – moet af. Bovendien hebben lesbiennes echt wel wat belangrijkers te doen dan zich bezighouden met deze angstzaaiende theorie. Zoals bijvoorbeeld het hebben én geven van orgasmes, waar de hetero’s nog wat van kunnen leren.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.