Hoe weet je of je de juiste keuze maakt: je date of zijn vriend?

Wie herkent het niet? Je date met een leuke vent en op een zeker moment ontmoet je zijn vrienden. Bij mij start zo’n ontmoeting met blinde paniek: ben ik wel lollig genoeg? Tot welke gradatie kan ik meepraten over adjes trekken en verlekkerd naar vrouwen kijken? Valt mijn kont niet tegen in real life? Nadat ik deze levensvragen heb geëlimineerd, valt mijn oog steevast op een wel heel leuke vriend van mijn nieuwe liefde. Het lijkt wel alsof iedere man waarmee ik aan het daten ben, een leukere 2.0 – of soms 3.0 – versie heeft rondlopen in zijn vriendengroep. Dit alles resulterend in ellelange nachtelijke sessies waarin ik mij sterk afvraag waarom mij dit nu wéér overkomt. Toen ik wederom geradbraakt boven een dubbele espresso hing, bedacht ik met de karige hersenactiviteit die ik nog had de volgende vuistregels.

Pre-dating: verzamel beeldmateriaal

Zorg dat je over voldoende beeldmateriaal van je mogelijke date beschikt. Doe vooral een beroep op de collectie groepsfoto’s van vakanties. Toon dus flink wat interesse in zijn vakanties. Voorkom wel dat je urenlang naar bergtoppen en zonsondergangen aan het kijken bent: jij wilt zijn vrienden zien, en te weten komen of er een leukere versie van hem bij zit.

Dating in progress: houd die man van het lijf

Hierbij wil ik beginnen met de Bro-code over dit onderwerp, een regel die – bij goed gebruik – voordelig kan uitpakken en deuren binnen de vriendengroep opent. Graag eerst speciale attentie voor de uitleg van de regel die in principe in iedere vriendengroep wordt gehonoreerd: “NEVER HIT ON A BRO’S GIRLFRIEND – However, this rule doesn’t necessarily apply to girls that your bro has ‘dibs’ on, whom he hasn’t actually taken to bed.”

Word dus niet té close met je date als de vriendengroep-onderzoek nog niet volledig is afgerond. Dat is sowieso een goed idee, zie dit als een extra stok achter de deur. Een kus kan nog door de beugel, maar meer dan dat verspeelt je kansen bij mogelijke friend-prospects.

Relatie = relativeren

Het gras is niet altijd groener bij de buren. Mocht je in een relatie verzeild raken en toch een oogje krijgen op een vriend van je vriend? Meid, relativeer de boel. Laten we onszelf niet wijsmaken dat die ander níet ’s avonds ballen krabbend voor de tv ligt. In de meeste gevallen mis je spanning bij de good-old-boyfriend en pept een sexy lingeriesetje of spontaan uitje de boel al genoeg op.

Het kan natuurlijk alsnog gebeuren dat dit alles niet mocht baten en je tóch in een heikele situatie terecht komt. Troost jezelf dan – net zoals ik – met de gedachte dat je gelukkig samen geen kinderen, twee-onder-één-kap doorzonwoning inclusief torenhoge hypotheek en Volkswagen Passat hebt. No strings attached? Wegwezen dus!