Unsplash

De belangrijke voordelen van praten over seks met je vriend(inn)en

Als je met iemand het bed in duikt, is het wel zo fijn om je gevoel duidelijk uit te kunnen spreken. Communicatie is misschien wel de belangrijkste factor wat betreft seks. Al is het alleen al om aan te kunnen geven waar jij je wel of niet prettig bij voelt. Praten over dit onderwerp met de persoon waar jij mee tussen de lakens belandt is dus behoorlijk onmisbaar. Dat blijkt ook uit onderzoek: mensen die veel praten over hun verlangens zijn meer tevreden over hun seksleven. En dat is niet alles. Want uit een andere studie blijkt dat het praten over seks met je vrienden ook een paar interessante voordelen heeft.

Lees ook: Nee, je bent niet gek: dit zijn de 7 meest voorkomende seksfantasieën

Onderzoek

Je denkt misschien dat mannen veel met hun vrienden over seks praten (is dat eigenlijk wel zo?), maar vrouwen kunnen er ook wat van. Zolang dit niet over bodyshaming gaat – ja dames, ook mannen kunnen ge-bodyshamed worden, is dit alleen maar goed, blijkt uit onderzoek.

Voor dit onderzoek werden 600 vrouwen gevraagd naar hun seksuele gedrag. Maar ook hoe vaak ze met andere vrouwen over seks spraken en wat er dan besproken werd, zoals bijvoorbeeld advies over bepaalde seksuele activiteiten. Maar ook gewoon over anticonceptie. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die vaker met hun vrienden over seks praten, hier twee voordelen uithalen. Ze hadden namelijk meer zelfvertrouwen wat betreft hun seksleven en een betere zelfdoeltreffendheid. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld beter hun grenzen aan kunnen geven, maar ook sneller iets over seks aan anderen durven te vragen.

Voordelen

Laat het duidelijk zijn, dat zijn best wel chille voordelen op het gebied van seks. Want je zeker voelen wanneer je met iemand het bed deelt, is natuurlijk wel zo fijn. En de seks zal ook alleen maar beter zijn als jij je er echt goed bij voelt. Daarnaast is het praten over seks met vrienden niet alleen een gesprek om te je verbonden te voelen met elkaar, je krijgt er zelf uiteindelijk ook nog een beter gevoel. Professor Katrina L. Pariera, die het onderzoek leidde, vertelt dat het geen verrassende uitkomst is. Door gesprekken over seks te voeren krijg je vertrouwen in jezelf, elkaar en kun je elkaar op bepaalde vlakken aanmoedigen.

De vrouwen die meededen aan dit onderzoek, hadden een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. We hebben het hier dus niet over de giechelende tienermeisjes die voor het eerst seks hebben gehad. Alhoewel het op die leeftijd waarschijnlijk ook alleen maar goed is om hier met elkaar over te praten.

Lees ook: Ik vroeg mijn vrienden naar hun meest gênante seksblunders

Mocht je zelf onzeker zijn over je seksleven, dan is het dus geen verkeerd idee om hierover te praten met iemand die dichtbij je staat en die je vertrouwt. Maar ook als je gewoon je ei kwijt wilt aan vrienden of vriendinnen kan dit goed zijn. Misschien gebeurde er iets mega ongemakkelijks tijdens de seks en schaam je je hiervoor. Maar door erover te praten, kom je er waarschijnlijk achter dat je echt niet de enige bent die dit ooit heeft meegemaakt. De kans is groot dat je hier later gewoon kunt lachen om die ongemakkelijke situaties.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.