Flickr/Lilim

“Ben je nou nog stééds maagd? Dat kan écht niet hoor!”

Grote kans dat je bekend bent met de horrors van de enige maagd zijn binnen je vriendengroep. Wanneer er een seksuele grap wordt gemaakt, voel je ‘m alweer aankomen. Alle gezichten in de kamer draaien jouw kant op. Dan volgt er een opmerking die vele variaties kent en op vele manieren gezegd kan worden: “Haha, je weet nog niet waar we het over hebben, hè? Maar jouw tijd komt nog wel hoor!!” Joh. Thanks for reminding me.

Verschrikkelijk

Het tot in je late tienerjaren of twintiger jaren maagd zijn, is toch wel iets waar een stigma op zit. Voor beide geslachten geldt dat als je moet vertellen dat je nog maagd bent, het aanvoelt als iets dat je op moet biechten. En als je als meisje bewust kiest het te ‘bewaren’ dan krijg je al gauw het label preuts opgeplakt. Daarnaast heb ik het idee dat het van meisjes verwacht wordt dat ze ‘netjes’ moeten zijn en het vooral niet te vroeg moeten hebben gedaan. Dus: niet te laat, en ook niet te vroeg. Lastig.

Lees ook: Waarom iedereen – ja, ook vrouwen – vandaag een orgasme moet krijgen

En voor de jongens geldt: hoe minder meisjes je hebt gehad, hoe minder ‘man’ je bent. Kun je nagaan als je teller – om het maar even cru te zeggen – op 0 staat. Oei. Dat kan écht niet hoor! Ook doen veel andere jongens vaak alsof maagd zijn iets is waar je je voor moet schamen. Dit kan dan resulteren in dat je tegen jouw eerste niet eens durft te vertellen dat je nog maagd bent. Voor sommigen is het liedje Wet Dreamz van J.Cole dan ook een pijnlijk ‘feest’ van herkenning.

Indoctrinatie

Als man bewust wachten, dat kan al helemaal níemand zich voorstellen. Terwijl dat ook gewoon kan. We willen heus niet allemaal onze leuter in elk gat dat we tegenkomen steken, hoor. Toegegeven, ik ken er niet veel die bewust wachten met seks hebben of dat hebben gedaan. Maar dat het vaker voorkomt dat meisjes wachten, is denk ik meer een combinatie van het effect van onze beeldcultuur en ons aangeleerde gedrag van wat wel en niet normaal is voor dat specifieke geslacht.

Afijn. Van welk geslacht je ook bent en wat je redenen ook zijn dat je nog maagd bent, wat je vooral niet moet doen is denken dat jij het niet waard bent of dat er iets mis met je is! Dit geldt natuurlijk als het maagd zijn níet een bewuste keuze is. Maar op een latere leeftijd ontmaagd worden is zo erg nog niet. En wel hierom:

  • Je kent jezelf het beste

Je weet zeer waarschijnlijk wat beter dan andere mensen die vroeg zijn gaan daten, en zodanig in elkaar zijn opgegaan dat ze één werden (pun not intended lol), wie jij zelf bent. Ik neem even aan dat, omdat je nog maagd bent, je ook niet al te serieuze relaties hebt gehad. Hierdoor heb je alle tijd van de wereld om jezelf te ontdekken of jezelf te ontwikkelen (nu hoop ik wel stiekem dat je dat dan ook gedaan hebt). Tijd die bij anderen is geïnvesteerd in hun partner(s).

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

  • Je bent relatiegoeroe

Het zou me niks verbazen als jij die persoon bent waar mensen altijd naartoe komen met hun relatieproblemen. En zelfs als dat niet zo is, heb je waarschijnlijk vaak in je omgeving kunnen zien hoe het spaak liep tussen anderen. Je weet dus van te voren al wat je vooral wel – en niet – moet doen in relaties. Mits je een beetje een oplettend typje bent.

  • Wanneer je het eenmaal hebt gehad, wil je altijd meer

Als je eenmaal hebt geproefd van die niet zozeer verboden, maar wel goed verstopte vrucht, wil je altijd meer. Seks is net als pizza wat dat betreft. Iedereen houdt van pizza, en je kunt nooit te lang zonder de volgende Pepperoni Deluxe met extra champignons en bacon te bestellen. En als je het even een periode niet hebt, dan krijg je er op het gegeven moment zin in. Misschien ga je er zelfs naar verlangen. En als die droge periode dan vervolgens gewoon doorzet wordt het alleen maar erger. In die zin is het maar beter dat je het nog niet hebt gedaan. Because once you go there, you can never go back!

  • Sommigen vinden het juist fijn om met een maagd seks te hebben

Waarom zou iemand dat fijn vinden? Omdat die persoon dan nog van ‘niemand anders is geweest’ dan van hem of haar – die jij hebt uitgekozen. Die verkozen persoon mag degene zijn om jou te introduceren in de wereld van intens lichamelijk genot. Dat kan best iets magisch zijn.

Zo zie je maar weer: maagd zijn heeft ook zijn voordelen. En maak je geen zorgen. Het klinkt misschien cliché, maar geloof deze tot-zijn-negentiende-maagd maar: jouw tijd komt echt nog wel. Maak jezelf simpelweg aantrekkelijk als je merkt dat je te weinig aandacht krijgt van het andere of hetzelfde geslacht. Ga naar buiten, ga gesprekken aan, ga naar evenementen waar mensen komen met dezelfde interesses: dan komt het helemaal goed. Echt waar!


Dit artikel werd al 71 keer gedeeld.