Unsplash

Het boek ‘103 vragen over jongeren en seks’ beantwoordt al jouw vragen

Een groot deel van de jongeren praat liever niet over ongemakkelijke situaties. Niet met vrienden en al helemaal niet met ouders. Toch spoken er regelmatig vragen in ons hoofd omtrent onderwerpen als seks waarop we graag de antwoorden willen weten. Het boek: ‘103 vragen over jongeren en seks’ schiet ons te hulp en geeft antwoord op talloze vragen. Hoe oud zijn anderen als ze voor de eerste keer seks hebben? Is het normaal om porno te kijken? Zijn leeftijdsgenoten ook weleens onzeker over hun bedprestaties?

De uitgave is deels gebaseerd op het onderzoek: ‘Seks onder je 25e 2017’ door Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met de GGD, het CBS en RIVM. Hier werkten 20.500 jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar aan mee. Omdat wij het belangrijk om je te helpen waar we kunnen, delen we een aantal belangrijke resultaten uit het boek. Note: deze resultaten zijn puur bedoeld om je een beeld te geven.

De eerste keer…

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld 15,4 jaar zijn als ze hun eerst zoen hebben gehad. De meeste ondervraagden geven aan dat ze vanaf hun zestiende een stapje verder gaan, denk hierbij aan aftrekken en vingeren. De meeste jongeren zijn achttien jaar als ze voor het eerst vrijen. Als je dit vergelijkt met 2012, dan wordt er nu langer gewacht met het hebben van seks. Destijds lag de gemiddelde leeftijd op zeventien jaar. De redenen om seks te hebben is vooral vanwege verliefdheid of nieuwsgierigheid. Voor de meeste jongeren geldt dat ze diegene al een tijd kennen. Slechts een kwart van de jongeren geeft aan dat de eerste keer met een onbekende was. Opvallend is ook dat 67% van de jongens aangeeft dat ze tevreden zijn over hun eerste keer, terwijl maar 38% van de meisjes dat ervaart.

Realiseer je wel goed dat het vooral belangrijk is dat je pas met iemand anders naar bed gaat als jij daar klaar voor bent. Dus doe nooit iets tegen je zin. Wat ook goed is om nog even te benoemen: bijna alle respondenten gebruiken gelukkig anticonceptie. Zorg er altijd voor dat je het veilig doet!

Acceptatie van de gayscene

Meisjes die bi of lesbisch zijn, zijn gemiddeld 16,1 jaar als ze uit de kast komen, bij jongens ligt de leeftijd iets hoger namelijk op 17,2 jaar. Een deel van deze jongeren zouden liever niet op het andere geslacht vallen, zo geeft 22% van de jongens en 12% van de meisjes aan. Ben je ook onzeker hierover? Dan wil ik tegen je zeggen dat die schaamte nergens voor nodig is, je bent mooi zoals je bent!

Het aantal jongeren dat niet accepteert dat mensen met hetzelfde geslacht zoenen op straat is de afgelopen zes jaar met 50% afgenomen. En hoewel er vaak wordt gesproken over de tolerantie in Nederland, keurt toch een kwart van de jongens het af als ze twee mannen met elkaar zien zoenen. Ook heeft een groot deel van de homo-, bi- en lesbische jongeren in Nederland hier nare ervaringen. Zo werd 41% hiervan uitgescholden, 16% bedreigd en 12% geschopt of geslagen.

Lieve mensen, dit mag absoluut niet gebeuren. Dus zie je dit of heb jij hiermee te maken? Schakel dan onmiddellijk hulp in, want gay is oké! En als jij dit mee zou maken dan wil je ook dat er ingegrepen wordt.

Zelfvertrouwen

De meeste respondenten zijn in het algemeen tevreden over hun uiterlijk, bij meisjes is dit percentage 63% en bij de jongens 76%. Ook gaven de jongeren aan dat de beelden op social media eigenlijk geen invloed hebben op hun eigen lichaamsbeeld. Als ze wel negatief denken over hun eigen lichaam dan ligt dit vaak aan pesterijen of negatieve jeugdervaringen waardoor ze kwetsbaarder zijn.

Ook tussen de lakens speelt onzekerheid over uiterlijk en bedprestaties een rol. Een kwart van de ondervraagde meisjes is hierover onzeker. Een op de vijf jongens is bang dat er iets fout gaat in bed en een op de zeven twijfelt over zijn eigen uiterlijk. Dus ben je weleens onzeker hierover? Dan ben je niet de enige! Maar naarmate je meer ervaring opdoet, verdwijnt ook deze onzekerheid. Dus geen zorgen! 😉

Mijn boodschap aan jou is: trek je vooral niets aan van leeftijdsgenoten die al verder zijn dan jij op het gebied van seks. Doe alles op je eigen tempo. En heb je vragen over seks en liefde praat er met anderen over, vooral als je echt ergens meezit is dit van belang. En voor prangende vragen is Google je beste vriend.