Stocksnap

LinkedIn speelt matchmaker en komt met Tinder voor je carrière

Carrière maken… Dat klinkt best eng en overweldigend. Soms heb je namelijk geen idee wat je precies aan het doen bent. Of hoe je in hemelsnaam moet komen bij wat jij wilt met je carrière. LinkedIn snapt dat en probeert je op weg te helpen door matchmaker te spelen. Vorige week lanceerde het bedrijf een gratis service die potentiële mentors aan mentor-leerlingen koppelt. Gewoon, veilig vanachter je computer of telefoon. Het is dus eigenlijk een soort Tinder voor je carrière.

Lees ook: Je een oplichter voelen, terwijl je bent opgeleid: het is een syndroom

Om hulp vragen is lastig. Dat komt omdat het er bij ons zo zit ingebakken dat vragen stellen irritant zou zijn. Maar een brutaal mens heeft de halve wereld. Bovendien is het voor iemand vaak een enorm compliment als hij of zij gevraagd wordt als mentor. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 89 procent van de leidinggevenden die het platform gebruiken, geïnteresseerd zijn in advies geven.

Waarom je überhaupt een mentor zou willen

Een mentor dwingt je om over jezelf na te denken. Het wordt dan duidelijk waar je krachten liggen en wat je precies wilt doen. Zonder een mentor denk je algauw: dat komt wel een keertje. Het is fijn om begeleiding te hebben bij het maken van belangrijke beslissingen. Een mentor heeft fouten gemaakt en heeft daarvan geleerd. En nu hoef jij die fouten dus niet meer te maken!

Maar een mentor is niet een soort Google waar je vragen in stopt en die vervolgens het antwoord voorkauwt. Hij of zij laat juist zien dat er meerdere opties zijn. Je mentor stimuleert je om je verder te ontwikkelen (want ook dat kan er weleens bij inschieten als je volop werkt). Ook fijn: een ervaren begeleider heeft een groot netwerk, waarmee hij of zij jou ook kennis kan laten maken. Een mentor kan je dus daadwerkelijk een stap omhoog krijgen.

Normaal gesproken zou je zo’n mentor misschien binnen het bedrijf waar je werkt, of wilt werken, zoeken. Diegene kan namelijk deuren openen binnen het bedrijf omdat hij of zij precies weet hoe alles daar werkt. Toch heeft een interne mentor wel nadelen: misschien durf je minder goed je onzekerheden te delen over de plek waar je nu zit. Je kunt daarom ook kijken of de school waar je op gezeten hebt een soort alumni mentor programma aanbiedt. Maar de stoute schoenen aantrekken en een persoon waar je erg tegenop kijkt een berichtje sturen, kan natuurlijk ook. Of je doet het op de old fashioned manier en gaat op zoek naar een mentor op een netwerkborrel. Dat is wel heel erg uit je comfortzone stappen, natuurlijk. En LinkedIn snapt dat om hulp vragen best eng is.

Lees ook: Met deze netwerktips sta je nooit meer awkward in een hoekje met je telefoon

Hoe het werkt

Sinds vorige week heeft een gedeelte van de LinkedIn gebruikers toegang tot de nieuwe functie. Aan het einde van de zomer zouden alle 500 miljoen leden toegang moeten hebben. Het enige wat je dan hoeft te doen is wat gegevens invullen: jouw regio, de industrie waar je in werkt, waar je naar school bent gegaan en wat voor advies je hoopt te ontvangen. Daarna doet het algoritme zijn werk en word je gematcht. Als jullie allebei accepteren kun je een gesprek beginnen via LinkedIn Messenger of ergens anders.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

De drempel voor het zoeken van een mentor wordt door deze functie erg verlaagd. En de mentoren hebben zich allemaal vrijwillig opgegeven, je wéét dus dat ze bereid zijn advies te geven. Bovendien is het ledenaantal van LinkedIn zo groot, dat je waarschijnlijk gematcht wordt met een geweldig persoon die je anders nooit ontmoet zou hebben.

Moet je natuurlijk wel nog even je LinkedIn-profiel aanpakken. Mocht je eigenlijk geen reet van LinkedIn snappen, klik dan even hier voor een uitleg.