Foto: Koen Schobbers

Koen (24) is e-sporter: “Ik wil het cliché beeld rond gaming veranderen”

Vorig jaar oktober was Koen Schobbers één van de winnaars tijdens de Jonge 100 award show. Als professioneel gamer, ambassadeur van Acer en de Nederlandse E-sportbond, irsOX-Sports presentator én student Geneeskunde haalde hij de meeste stemmen van de categorie Champions binnen. Nu de Jonge 100 van 2017 in het zicht is, waren we benieuwd wat hij sindsdien allemaal heeft gedaan en of hij tips voor andere jongeren heeft. En die heeft hij zeker!

Nomineer meteen een veelbelovende jongere voor de Jonge 100 van 2017!

Vorig jaar won je één van de Jonge 100 awards. Wat heeft deze prijs jou gebracht?

“De prijs staat natuurlijk mooi zichtbaar op de kast en ik heb het op mijn cv staan. Bij de award kreeg ik ook een ticket voor TEDxAmsterdam, en dat was top! Ik heb een inspirerende dag gehad en veel mensen gesproken, wat goed is voor mijn netwerk. Uit deze dag zijn enkele contacten gekomen die potentie hebben voor de toekomst. TEDxAmsterdam was fantastisch en ik hoop er ooit zelf ook te presenteren.

Tenslotte heb ik enkele interviews gehad voor krant en tv, wat altijd leuk is. Ik focus me vooral op al mijn bezigheden en wil groeien in wat ik doe. De Jonge 100 award is een prachtige factor die daarin helpt.”

MAZHO PhotographyMAZHO Photography

Heb je tips voor andere jongeren met grote plannen en/of goede ideeën?

“Heb je een goed idee? Probeer dat dan vooral uit te werken! Of dat zich uiteindelijk tot iets moois ontwikkelt of niet, je hebt het in ieder geval geprobeerd en daar leer je van.

De tweede tip is de belangrijkste: netwerken!

Wil je uiteindelijk iets opbouwen, dan moet je mensen kennen of leren kennen. Praat met mensen om je heen over je idee, denk niet dat ze met jouw idee weglopen. Alle feedback die je ontvangt kun je gebruiken om alles uit te werken. Kijk in eerste instantie of je via-via bij een persoon die een positie heeft waar jij iets mee kunt, terecht kunt komen. Deze personen zijn relatief makkelijk te bereiken en kunnen advies geven. Nee heb je, ja kun je krijgen. Wees dus nooit bang mensen te vragen je door te linken naar een persoon, of uit het niets een mail te sturen naar een bedrijf die je kan helpen.

Wees in je mails kort en krachtig: introduceer jezelf, vertel waarom je contact opneemt en waarom je iemand benadert. Zet je telefoonnummer onderaan de mail en eventueel enkele functies die je hebt:

Netwerken is enorm belangrijk, en soms moet je ergens achteraan als je het wilt hebben. Wacht niet tot bedrijven/merken/personen jou benaderen. Soms moet je ze laten weten dat je bestaat.

Lees ook: Met deze netwerktips sta je nooit meer awkward in een hoekje met je telefoon

Tenslotte: maak gebruik van internet! Afhankelijk van je idee of plannen werkt het ene platform beter dan het andere. Ikzelf had altijd zoiets van: “LinkedIn? Nee sorry, geen zin om mijn profiel te updaten en het heeft vast geen zin…” Tot ik 23 was en besloot om er een dag voor te gaan zitten. In detail heb ik mijn LinkedIn profiel geüpdatet en toen ook maar direct een nieuw cv gemaakt. Beste keuze ooit. Via LinkedIn ben ik vaak benaderd voor geweldige dingen! Presentaties geven in het buitenland, uitnodigingen bij bedrijven en uitnodigingen voor conferenties en evenementen, om maar wat te noemen. Al deze zaken zijn, wederom, enorm positief voor het opbouwen van mijn netwerk. Sidenote: als iemand me toevoegt die ik niet ken, vraag ik netjes waarom die persoon mij toevoegt. Er is namelijk altijd een reden, en die wil ik weten.”

Mijn motto: take the risk or lose the chance!

Lees ook: Dit artikel is voor iedereen die geen reet van LinkedIn snapt

Wat heb je het afgelopen jaar allemaal gedaan?

“Oef het gaat hard, waar ik natuurlijk erg blij mee ben. Het gaat goed met esports en gaming in Nederland, en door deze stijging merk je dat er vanuit meerdere kanten toenemende interesse is. Gaming en esports professionaliseert en wordt steeds meer geaccepteerd. Als een van de grote influencers in deze wereld kan ik me om deze reden goed bezig houden. Weliswaar is mijn absolute hoogtepunt dit jaar een combinatie tussen mijn esports carrière en mijn studie.

In april 2017 kwam het nieuws naar buiten dat ik de eerste esports atleet zal zijn met een topsportstatus vanuit een universiteit. Het AMC geeft me de kans mijn Master Geneeskunde te combineren met mijn professionele esports activiteiten. Ik krijg een aangepast programma die gevormd wordt om deze activiteiten heen, ideaal!

Buiten dit hoogtepunt om ben ik ook de eerste persoon uit de gaming/esports community die officieel geregistreerd staat als spreker over deze wereld. House of Sports, het grootste sportmarketing bureau van Nederland, heeft een tak genaamd ‘SportsSpeakers’. Dit zijn top sprekers van alle sport categorieën, en het is een eer daar tussen te staan. Ik vind het fantastisch om ouders/ouderen advies te geven hoe om te gaan met een gamend kind, door middel van informatieavonden en workshops. Daarnaast geef ik kinderen/jongvolwassenen bij informatieavonden en workshops advies hoe het dagelijks leven te combineren met gaming en esports, studie moet op #1 staan!

Tenslotte ben ik ambassadeur geworden van enkele fantastische merken. Ten eerste van Colourful Rebel, een heel tof kledingmerk voor de young & restless. Ten tweede van Teufel, een bedrijf wat zich focust op audio en recent de gaming markt in is gekomen. En tenslotte van FIRST Athletes Energy Gum, een nieuw bedrijf van onder andere Mark Tuitert.”

Lees ook: Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met professioneel gamen?

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Altijd een gevaarlijke vraag om te beantwoorden, want ik mag natuurlijk niet alles vertellen haha. Momenteel ben ik in gesprek met enkele bedrijven die interesse hebben in de esports wereld. Daarnaast gaat het programma dat ik op FOX-Sports presenteer, Inside Esports, uitbreiden! Vanwege succes hebben we de mogelijkheid om naast een League of Legends competitie uit te breiden naar onder andere Dota 2, Rocket League en een shooter. Er zijn meer plannen voor dit programma, maar daar horen jullie in de toekomst meer over. 😉

Een nieuwe ervaring is dat ik gevraagd ben commercieel modellenwerk te doen. Door mijn professionele gaming carrière heb ik veel ervaring met fotoshoots, maar ik heb geen ervaring met het ‘echte’ modellenwerk en ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Ook ben ik al een langere tijd bezig met het schrijven van een boek. Ik ben er de afgelopen maanden niet aan toe gekomen, maar ik pak het graag weer op. Ik ben uit mezelf geen schrijver en moet me er echt toe zetten, maar ik denk aan het eindresultaat en dat moet fantastisch zijn! Hopelijk.

Daarnaast begint mijn Master Geneeskunde 18 september en ben ik me daarop aan het voorbereiden. Een studio in Amsterdam: check. Aanmelding UvA en AMC: check. Zin om te beginnen: check! Ik ben altijd iemand geweest die liever praktisch bezig is dan theoretisch. Ik kan niet wachten om te beginnen, om die ene droom die ik vanaf havo-4 had uit te laten komen: dokter worden.”

En wat zijn je toekomstplannen?

“Ten eerste: van half augustus tot half september heerlijk genieten van een backpack reis door Zuid-Afrika! Ik kan niet wachten om te ontspannen en even weg te zijn uit de drukte. Verder vind ik het belangrijk om het cliché beeld omtrent gaming en esports te blijven veranderen. Dit probeer ik al vele jaren, en zal ik altijd blijven voortzetten. Via media, het presenteren op tv, en uitkomsten als de topsportstatus en SportsSpeakers werk ik hier hard aan. Acceptatie vind ik belangrijk, en door middel van onder andere mijn presentaties, informatieavonden en workshops, trainingen en uitnodigingen bij bedrijven hoop ik mensen te laten zien dat er ook veel positieve eigenschappen zijn van gaming, zolang het maar in balans is.

Foto: Koen SchobbersFoto: Koen Schobbers

Daarnaast zal ik vanaf 10 augustus mijn naam bij de KvK op papier zetten, waardoor ik dus een eigen bedrijf zal hebben. Als geneeskundige ben ik totaal niet economisch! Al die lastige zaken met belasting, administratie en blala… Gelukkig ken ik mensen die me hierbij kunnen adviseren en helpen, want dat ga ik nodig hebben!

Als expert en influencer in deze wereld hoop ik te blijven groeien en ook mezelf te blijven ontwikkelen. Je bent nooit uitgeleerd en bij elke afspraak en elk evenement leer ik meer. Ik blijf mezelf uitdagen en hoop meer mooie resultaten te boeken voor esports in Nederland. Hopelijk kan ik nog meer bedrijven helpen stappen te zetten in esports, nog meer ouders en kinderen informeren en esports nog meer laten groeien dan dat het afgelopen jaren doet.

Tenslotte hoop ik in de toekomst dokter te zijn en tevens net zo actief te blijven in de wereld van gaming en esports. Deze twee werelden, inclusief het presenteren op tv, zijn passies van me waar ik met veel plezier aan werk en waar ik veel energie uit haal. Een combinatie als presentator op nationale tv, gaming & esports expert en dokter klinkt me goed in de oren!”

De Jonge 100
De Jonge 100 is de lijst van de 100 meest veelbelovende jongeren t/m 25 jaar van Nederland, die Ondertussen.nl jaarlijks samenstelt. Ben of ken jij iemand die op de Jonge 100 van 2017 hoort te staan? Nomineren kan via deze link!


Dit artikel werd al 40 keer gedeeld.