Getty Images/Orion

Killer robots worden waarheid: 116 experts schrijven angstaanjagende brief

Het lijkt misschien het plot van een nieuwe sciencefictionfilm: robots die zonder besturing van de mens kunnen vechten, schieten en doden. Maar niets is minder waar: deze killer robots komen eraan. Zo’n wapensysteem is bijvoorbeeld al actief op de grens van Noord- en Zuid-Korea. Het wapen scant daar zijn omgeving en vuurt dan zelf op verdachte personen. Er komt dus geen beslissing van de mens aan te pas. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, vinden 116 digitale CEO’s, waaronder Elon Musk, oprichter van PayPal, Tesla en SpaceX.

“Met wapens gebaseerd op kunstmatige intelligentie kunnen gewapende conflicten worden uitgevochten op een schaal die we nog niet kennen”, schrijven ze in een open brief aan de Verenigde Naties. De CEO’s van digitale bedrijven vragen de VN om in actie te komen. Volgens hen bestaat het gevaar dat ze door de verkeerde mensen worden ingezet, dat ze worden gehackt of zich op een ongewenste manier gaan misdragen. Die laatste reden alleen al is reden tot nachtmerries. Dan krijg je dus real-life scenario’s à la Robocop en The Terminator…

Waarom die grote angst?

Natuurlijk zit er ook een positieve kant aan deze ontwikkeling: door de inzet van killer robots zal het aantal menselijke slachtoffers aan beide kanten beduidend minder zijn. Maar de drempel om tot aanval over te gaan wordt door dit soort wapensystemen enorm verlaagd. Bovendien zijn er voor AI-technologie geen hoge investeringen zoals bij kernwapens nodig. De wapensystemen kunnen zich om deze reden supersnel over de planeet verspreiden.

Grootste dreiging voor ons bestaan

Twee jaar geleden werd eenzelfde oproep om killer robots te bannen al ondertekend door duizenden wetenschappers, waaronder Stephen Hawking. Volgens de natuurkundige zullen de AI’s zo slim worden, dat ze zichzelf gaan herontwerpen om te optimaliseren. Je kunt je afvragen of het wel zo erg is dat AI-systemen slimmer worden dan wij, maar de doemscenario’s zijn in ieder geval erg creepy. Volgens veel van die duizenden wetenschappers vormt kunstmatige intelligentie de grootste dreiging voor ons bestaan.

Lees ook: Waarom het top is dat alle apparaten in huis gaan ‘denken’

In oktober 2015 maakte Rusland al bekend dat ze bezig zijn ‘een leger van AI-robots’ te creëren. En als Rusland ermee bezig is, kun je er zeker van zijn dat China en de VS dit ook doen. De briefschrijvers sluiten dan ook af met een donkere voorspelling: “We hebben niet lang. Als de doos van Pandoraonder eenmaal is geopend, is het moeilijk om hem weer te sluiten.”


Dit artikel werd al 44 keer gedeeld.