Pexels

Jongetje (11) laat met een teddybeer de keerzijde van internet zien

Dat gevoel wanneer je telefoon doodgaat, terwijl je in de trein naar huis zit? Jep, dat gevoel zuigt. En als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk best verontrustend dat een batterij die op is (en die straks weer gewoon op te laden is), zoveel met je doet. Steeds meer mensen realiseren zich dat we steeds afhankelijker van technologische ontwikkelingen worden. Al deze ontwikkelingen hebben onze levens een stuk makkelijker en leuker gemaakt, maar ze hebben ook een keerzijde. In ons achterhoofd weten we dat best. Dat is waarschijnlijk waarom series en films als Black Mirror (aanrader), Westworld (ook een aanrader) en The Circle zo populair zijn. Toch blijven we onze apparaten gebruiken. De 11-jarige Reuben Paul liet op een cybersecurity conferentie zien hoe gevaarlijk dat kan zijn.

“Van vliegtuigen tot auto’s, van smartphones tot smart huizen”, vertelt hij aan de honderden mensen die in de zaal zitten. “Alles kan als wapen worden ingezet, zelfs speelgoed.” De 11-jarige ‘cyber ninja’ (zoals hij zichzelf noemt), die al een eigen cybersecurity bedrijf heeft, plugt een apparaat in zijn laptop genaamd ‘Raspberry Pi’. Met deze computer, die zo klein is als een credit card, scant hij de zaal op zoek naar beschikbare Bluetooth apparaten. Hierdoor kan hij met gemak tientallen nummers downloaden, inclusief die van topmannen uit het publiek. Indrukwekkend, maar dit is niet het meest creepy dat Reuben tijdens zijn presentatie heeft laten zien.

Door de software Python te gebruiken hackt hij vervolgens een teddybeer en laat hij zien hoe hij daardoor met de lichtjes kan spelen en – heel zorgwekkend – audio kan opnemen. Dat betekent dus dat een knuffel of pop kan zeggen: “Kom naar deze locatie, dan haal ik je op!” En dat niet alleen, speelgoed of andere dingen aangesloten op het Internet of Things, kunnen worden gebruikt om je in de gaten te houden, of door middel van GPS je te vinden. De horror.

Wacht even… Internet of Things?

Bij the Internet of Things verzamelen, verwerken en interpreteren jouw apparaten zoals je thermostaat en je koelkast data, door ze uit te rusten met sensoren. Door deze sensoren worden je apparaten eigenlijk intelligent gemaakt, vandaar dat zo’n thermostaat dan ook een ‘slimme thermostaat’ wordt genoemd. Een slimme koelkast weet in de toekomst bijvoorbeeld of de melk over datum is, zet de koelkast een tandje hoger als er een hittegolf is en bestelt misschien zelfs wel nieuwe melk voor je.

Dat klinkt misschien superhandig. “Maar die apparaten, dingen die we gebruiken in ons dagelijks leven, onze auto’s, lampen en koelkasten…”, zegt Reuben. “Alles wat aangesloten is kan gebruikt worden om ons in de gaten te houden of om ons kwaad te doen.” En zo is het met veel technologische ontwikkelingen: alhoewel ze ons leven leuker of gemakkelijker maken, kunnen mensen er misbruik van maken.

UnsplashUnsplash

Facebook Live: moord, verkrachting en zelfmoord

Niet alleen technische apparaten hebben een duistere kant, ook functies op social media kunnen misbruikt worden. Internettechnologie is ontworpen om je verslaafd te maken. Social media zijn een soort digitale drugs, die je maar moeilijk weg kunt leggen. Waardoor jij je niet alleen sociaal, maar ook juist eenzaam kunt voelen.

Daarnaast komt cyberpesten veel voor op social media. Waar gepeste kinderen vroeger thuis een veilige plek hebben, zijn ze zelfs daar tegenwoordig niet meer veilig voor gemene woorden. Wat je misschien niet weet is dat de functie Facebook Live steeds meer wordt gebruikt om moorden, verkrachtingen en zelfmoorden te livestreamen. Zo zag een moeder via Facebook Live hoe haar vriend zichzelf van het leven beroofde, nadat hij hun 11 maanden oude dochtertje had opgehangen. Ook hebben maar liefst veertig mensen zitten kijken naar een livestream waar een meisje door meerdere jongens verkracht werd. Een ander voorbeeld is Katelyn Nicole Davis die filmde hoe ze zelfmoord pleegde, omdat haar stiefvader haar had misbruikt.

Jouw data is goud waard

Vergeet niet dat jouw online gedrag wordt gevolgd. Er kan een profiel van jouw gedrag worden opgesteld, waardoor advertenties worden vertoond van spullen die jij daadwerkelijk zou willen kunnen kopen. Bovendien kan je locatie voorspeld worden door jouw smartphone, zelfs als deze uit staat. Deze voorspelling kan vervolgens bevestigd worden door je profielfoto op Facebook. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om je waar je ook bent te lokaliseren, met de hulp van de miljoenen camera’s ter wereld en gezichtsherkeningssoftware. Marketeers proberen echt wel verantwoordelijk met je data om te gaan, maar de mogelijkheid is er.

Zelfs je DNA kan tegen je gebruikt worden

Als nieuwe technologieën niet in verkeerde handen vallen, zijn ze vaak juist geweldig. Het ENCODE Project ontwikkelt momenteel een technologie waardoor we straks begrijpen hoe ons DNA onze lichamen en gezondheid beïnvloeden. Dat is mooi, want uiteindelijk zullen ze onbehandelbare ziektes als kanker beter begrijpen en zo eventueel een geneesmiddel vinden. Maar ook deze informatie zou als wapen gebruikt kunnen worden. Toekomstige blanke mensen die zich superieur voelen (white supremacists) zouden infectieziektes kunnen ontwikkelen die zich alleen richten op mensen met het sikkelcelgen. In Afrika heeft 40% van de bevolking dit gen (in vergelijking tot 0,08% in Europa). Islamitische terroristen zouden een ziekte kunnen ontwikkelen die alleen mensen met Tay-Sach gen en een Joodse achtergrond ziek maakt.

Natuurlijk zijn een paar van deze ontwikkelingen toekomstmuziek en is technologie ook heel mooi. Er mag niet vergeten worden dat er vaak meer positieve gevolgen zijn dan negatieve. Toch is het goed om bewust te zijn van de duistere kant van de technologische ontwikkelingen. Je kunt zelf ook stappen nemen om beter beschermd te zijn tegen cybercriminelen. Die vind je hier.