Britt Willemsen

Is beleggen met koopzegels en investeren in designertassen een goed idee?

Ik droom ervan om ooit – als ik miljoenen op de bank heb staan door die ene bestseller – landhuizen en grachtenpanden op te kopen. Gewoon als investering, want zo hoort dat. Rijke mensen investeren in vastgoed omdat het een hoog rendement heeft. In Jip en Janneke taal betekent dit dat vastgoed bijna altijd meer waard wordt, of in ieder geval z’n waarde behoudt, en je er zo dus nog meer geld mee kunt verdienen. Ik dook in de wereld van beleggen omdat ik er meer van wilde weten. Er blijken dus meer manieren te zijn om, ook met het saldo op jouw bankrekening, nu al te beginnen met investeren en beleggen. Ik leg het je uit.

Koopzegels

“Wilt u er koopzegels bij?” Die vraag is ons allemaal wel eens gesteld bij de kassa. Ik bedankte altijd vriendelijk, want ik ken mezelf langer dan vandaag. Heel enthousiast verzamel ik zegels, klantenkaarten en kortingsbonnen, om ze vervolgens altijd kwijt te raken of onderin m’n boodschappentas te laten slingeren. Ik wist eerlijk gezegd ook niet wat koopzegels waren, tot mijn moeder vertelde dat je hier een hoog rendement uit kunt halen. Koopzegels kun je bij elke supermarkt sparen. Bij de Albert Heijn bijvoorbeeld werken ze als volgt: voor elke euro aan boodschappen kun je een koopzegel van €0,10 kopen. Deze plak je vervolgens in een boekje. Als het boekje na 49 zegels vol is, kun je het inleveren bij de supermarkt en krijg je 52 euro terug. 3 euro gegarandeerd rendement dus.

Aangezien ik de economische kennis van een fotolijstje heb maar wel nieuwsgierig ben naar de wereld van beleggen en investeren, besloot ik iemand te bellen met iets meer kennis. Isolde Goulooze is eigenaresse van administratiekantoor Finance Anders. Ik vroeg haar maar meteen of koopzegels echt zo’n goeie investering zijn.

Het mooie van koopzegels is dat je een gegarandeerd rendement hebt. Dit kun je nergens anders op de beurs vinden. Ik heb ze als student ook gespaard en hoewel het over kleine bedragen gaat, is het een mooie manier om iets extra’s te verdienen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je de zegels netjes in het boekje plakt en dat het boekje een tijdje onbeschadigd blijft, zodat je ‘m ook daadwerkelijk kunt inleveren. Ben je, net als ik, niet zo secuur met spaarboekjes en zegeltjes? Dan zijn koopzegels misschien niet de beste investering voor jou.

Lees ook: Is het mogelijk om als student rijk te worden?

Designertassen

Ook las ik onlangs dat designertassen een ontzettend goede investering zijn. Ze blijken namelijk elk jaar in waarde te stijgen. Als student zou je een aantal maanden kunnen sparen voor een Louis Vuitton Speedy tas. Die kost (afhankelijk van de grootte) nu ongeveer €700, terwijl dit een aantal jaar geleden nog €600 was. Zo kun je hem dus, als je maar lang genoeg wacht, verkopen voor meer geld. Ik heb zelf vorig jaar een vintage Chanel tas gekocht. Ik kocht hem vooral omdat ik hem mooi vond, maar bedacht me ook dat hij met de jaren zeldzamer wordt. Hopelijk is het dus ook een goede investering.

Als je investeren in designertassen wel ziet zitten en je wilt echt geld verdienen, dan moet je helaas ook flink meer geld investeren. De beste investering is een Hermes Birkin Bag. Deze tas is zo exclusief dat er een wachtlijst is om er eentje te bemachtigen. Bovendien kost de tas €60.000 euro. Wel haal je een rendement van 14,2 procent en dat is een stuk meer dan aandelen op de beurs. Ik vroeg Isolde ook wat ze van mijn idee om te beleggen in designertassen vindt:

In reclames hoor je vaak: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

“Dat is op de beurs zo, maar zeker ook in het geval van designertassen. Een schandaal bij een groot label en niemand wil meer met zo’n tas gezien worden. Bovendien verandert de mode super snel. Wat dit jaar ‘in’ is, is volgend jaar ‘uit’. Misschien dat bepaalde merken over een aantal jaar lang niet meer zo populair zijn. Dat is niet te voorspellen. Je bent dus heel erg afhankelijk van de trends.”

Lees ook: De oplossing voor de lage spaarrente: beleggen

Beleggen op de beurs

Die Birkin Bag zit er met mijn salaris voorlopig toch nog niet in. Misschien is beleggen op de beurs dan toch een veiligere optie. Ik heb zelf het idee dat alleen hele rijke mensen beleggen in aandelen en obligaties. Isolde vertelt me dat ik in principe nu al zou kunnen starten. “Je kunt al beleggen vanaf €100″.

Maar vergeet niet dat je eigenlijk gewoon aan het gokken bent in een veilig casino.

“Je kunt je geld ook zomaar kwijt zijn. Beleg daarom dus alleen maar geld dat je ‘over’ hebt. Zorg ervoor dat je hoe dan ook genoeg overhoudt om van te leven. Om het risico zo klein mogelijk te maken, kun je jouw beleggingen verdelen over verschillende bedrijven en branches. Als een markt instort, ben je niet meteen al je geld kwijt.”

Uitbesteden

Stiekem lijkt het me eigenlijk best wel leuk: elke ochtend de koers bekijken en dan lekker een beetje gokken. Misschien dat ik in de toekomst wel een deel van m’n spaargeld wil gaan beleggen. Maar om eerlijk te zijn gaat telebankieren bij mij al niet altijd even goed. Zorgvuldigheid met cijfers is niet mijn allersterkste punt (ik maakte ooit €1110 over naar een vriendin terwijl dit €11,10 moest zijn). Isolde adviseert me dan ook om het beleggen, mocht het er ooit van komen, uit te besteden.

“Vanaf 5000 euro raad ik het mijn klanten aan om het beleggen uit te besteden. Je kunt hier gewoon een bank of beleggingsadviseur voor inhuren. Vergeet niet dat alles in de wereld invloed heeft op je beleggingen. Je moet dus het politieke en financiële nieuws volgen en ook nog eens weten wat voor gevolgen dat gaat hebben voor de beurs. Ik kan me voorstellen dat je liever wat anders doet met je vrije tijd. Maar vergeet niet dat als je het uitbesteedt, je zelf alsnog verantwoordelijk bent. ”

Mocht een bedrijf jouw geld verliezen, dan hoeven zij die schade niet te dekken.

Investeren in vastgoed, het volgen van de beurs en het (ver)kopen van aandelen en obligaties is met mijn huidige banksaldo voorlopig nog alleen een droom. Laat ik eerst maar proberen mijn koopzegelboekje niet kwijt te raken.


Dit artikel werd al 39 keer gedeeld.