Flickr/eschipul

Zomer in Nederland: in deze rivieren en kanalen kun je veilig afkoelen

Zodra de temperaturen iets boven de 20 graden uitkomen, wil heel Nederland het liefst in het water liggen. Niet per se in het zwembad (want: kinderen), of op het strand (veel te druk). Dus liever gewoon langs de kade, in een plas of meer. Maar de afgelopen maanden zijn er hierdoor wel al een aantal mensen verdronken. Zo waren er in één week drie doden gevonden in de Waal, is er een jong meisje overleden in de Sloterplas en werd er gisteren een lichaam uit de Oosterschelde gehaald. Dat je hier goed bij moet opletten mag dus wel duidelijk zijn, maar wanneer weet je eigenlijk zeker of het wel veilig is om te zwemmen in rivieren en kanalen?

Lees ook: De beste plekken in Nederland waar je in de zon kunt chillen én je kont nog kunt keren

Officiële zwemplekken

In Nederland zijn 230 aangewezen buitenzwemplaatsen en het is wel slim om op zo’n officiële plek te zwemmen. Niet alleen omdat het water hier getest wordt, maar ook voor je eigen veiligheid. Als je niet zeker weet of een plek een officiële buitenzwemplaats is, kun je dit altijd even controleren. Want zwemmen buiten een officiële plek is niet alleen heel gevaarlijk, het is in de meeste gevallen ook nog eens verboden. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete van 140 euro. Dat riskeer je trouwens ook als je van een brug afspringt. Een brug is vaak een stuk hoger dan je denkt en het heeft een hoog risico op een klaplong op botbreuken, je weet namelijk niet wat er onder water ligt.

Plekken waar het verboden is om te zwemmen:

  • Vaarweg van rivieren
  • In kanalen
  • Afmeerplekken voor schepen
  • In de buurt van een een brug, stuw of ballenlijn
  • Routes van veerponten
  • Rond havens
  • In snelvaargebieden

Wat zijn de gevaren?

Velen zullen lak hebben aan de regels van de zwemplekken, maar deze zijn er natuurlijk niet voor niks. Want stel je voor: je bent lekker aan het zwemmen en ziet opeens een flink schip aan komen varen. Deze kan niet zomaar uitwijken voor iemand die in het water ligt, en daarmee breng je jezelf dus behoorlijk in gevaar. Maar dat is niet het enige: als zwemmer word je ook snel meegezogen door de sterke onderstroming van schepen, waar je meestal niet tegen op kunt. Je wordt dan meegesleurd in een draaikolk, en probeer dan maar weer eens boven water te komen… Daarnaast kun je ook nog last krijgen van kramp door het koude water of je kunt hierdoor onderkoeld raken.

Blauwalg

De officiële zwemplekken worden elk jaar gecontroleerd op blauwalg. Dit is een bacterie die in water ontstaat bij warm weer en die schadelijk is voor mensen en dieren. Als je huid in contact komt met de bacterie kun je hier huiduitslag van krijgen. Maar je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, diarree, koorts, oorpijn of een pijnlijke, rode keel. Dit zal na zo’n vijf dagen ook weer verdwijnen, maar erg prettig is het niet.

Dus, duik jij deze week weer in het water voor een beetje afkoeling? Houd deze informatie dan vooral even in je achterhoofd! 😉