Unsplash

Zo maak je in 4 simpele stappen jouw telefoongebruik duurzamer

Als je dit artikel hebt aangeklikt, is er een grote kans dat je best weet dat we de planeet eigenlijk een beetje aan het naaien zijn. Grote kans ook dat je verdrietig zucht als je op het nieuws hoort dat de ijskappen aan het smelten zijn. Je neemt je dan voor om groener te gaan leven, maar toch komt er uiteindelijk niets van terecht. Want waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wat jij je waarschijnlijk niet realiseert is dat duurzaam leven helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Wist je bijvoorbeeld al dat je veel groener kunt worden door je telefoon? Ja, dat elektrische ding waar je eigenlijk veel te vaak op kijkt. 😉 Zo doe je dat!

Be fair

Mocht je binnenkort een nieuwe telefoon mogen uitkiezen, denk dan eens aan een Fairphone. Dat is een Nederlands initiatief om een zo eerlijk mogelijke telefoon te produceren en is onder andere verkrijgbaar bij KPN. Stel bijvoorbeeld dat je batterij minder wordt, of dat je toe bent aan een betere camera. Dan hoef je geen nieuwe telefoon te kopen, maar vervang je alleen dat ene onderdeel.

Je telefoon gaat dus langer mee, waardoor er minder grondstoffen nodig zijn en dat is weer beter voor het milieu. Ook is Fairphone erin geslaagd om verschillende mijnbouwprojecten op te zetten in Afrika om grondstoffen op een eerlijke manier uit de grond te halen. Daarmee voorkomt Fairphone dat het geld dat de mijnen opbrengen bijvoorbeeld in handen komt van gewapende milities, ook al bevinden deze mijnen zich in conflictgebieden.

Opladen in de zon

Eigenlijk scroll je iets te vaak door Facebook en maak je iets te veel foto’s voor op Instagram, waardoor je batterij het niet eens één dag overleeft. Kun je nagaan hoe vaak je dat ding in je leven oplaadt. Een kleinere stap om groener te leven kan daarom het aanschaffen van een nieuwe oplader zijn, die op zonne-energie oplaadt. Ook ideaal als je bijvoorbeeld op een festival staat.

Opslaan in de cloud

Wie opslaat in de cloud, heeft minder apparaten zoals usb-stickjes nodig. En wat ik eerder al schreef: hoe minder apparaten, hoe minder grondstoffen, productie en energieverbruik. Des te beter voor het milieu dus. Maar dingen opslaan in de cloud is niet alleen duurzamer, het is ook handiger. Zo kun je overal gemakkelijk bij je bestanden. Kun je nooit meer de vakantiefoto’s vergeten als je bij je oma op de koffie gaat. 😉

Oud = goud

Naar schatting liggen er alleen al in Nederland twee miljoen telefoons, tablets, e-readers, mp3’s en laptops ongebruikt in de kast. Hartstikke zonde, want in je telefoon zit bijvoorbeeld ook goud verwerkt. Als die materialen bovendien niet op de juiste manier verwerkt worden, is dat schadelijk voor het milieu. Recycle daarom áltijd je oude apparaten.

Als je dan toch zo’n Fairphone bij KPN koopt, kun je daar gelijk je oude telefoon inleveren. 😉 KPN zamelt namelijk oude apparaten in, zodat daar weer nieuwe producten gemaakt van kunnen worden.


Dit artikel werd al 30 keer gedeeld.