Eric Froehling

Ik zocht uit waarom de meesten zo slecht tegen verandering kunnen

Mensen zijn gewoontedieren. We houden niet van verandering, zeker niet als het onverwachts komt en we er persoonlijk geen baat bij hebben. Toch verbaas ik me elke keer weer als mensen (myself included) zich vastklampen aan tradities en het verleden. Ik besloot uit te zoeken waarom de meesten van ons zo slecht tegen verandering kunnen.

Controle verliezen

Verandering druist in tegen hoe de mens in elkaar zit. We zijn bang de controle te verliezen. We weten namelijk dat we de situatie voor de verandering sowieso in controle konden houden. Mensen zijn bang niet aan de eisen te voldoen die de veranderingen stellen. Niemand wil het gevoel hebben dat ze dom zijn, of niet goed genoeg.

Verandering voelt een beetje als met een blinddoek om lopen: je weet niet wat er gaat komen en of je op je bek gaat. Voor veel mensen is de beredenering om zich tegen verandering te verzetten dan ook: waarom zou ik dit veilige verruilen voor het onbekende?

Gezichtsverlies

Elke verandering is een verandering ten opzichte van het verleden. Soms is verandering moeilijk te accepteren, omdat dat betekent dat jij het (in het verleden) bij het verkeerde eind had. Mensen voelen zich verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken. Dus als zo’n keuze niet meer werkt, of aan vervanging toe is, voelt dat voor hun als gezichtsverlies.

Verandering kost werk

Verandering kost tijd, werk en moeite. Dus als mensen al niet op die verandering zitten te wachten om bovenstaande redenen, snap je dat ze hier eigenlijk geen werk voor willen verrichten. Hoe meer we ons aan onze gewoontes vasthouden, hoe minder moeite we te hoeven doen.

Zonder gewoontes kunnen we namelijk niet goed functioneren. Wetenschappers claimen dat onze hersenen continu zoeken naar een manier om hun inspanning te verlichten. Dit mechanisme zorgt er bijvoorbeeld voor dat we over basishandelingen, zoals lopen, niet meer hoeven na te denken. We hebben tenslotte maar een beperkte hersencapaciteit. Als we dit mechanisme niet hadden, zouden we dus overspoeld worden met alle informatie die op ons af komt in een dag. Door al deze dingen is het voor mensen ook belangrijk te weten wat de persoonlijke verbetering voor hen is. In andere woorden: ‘What’s in it for them?’

Wennen aan verandering

Eigenlijk is het best raar dat mensen zich zo tegen verandering verzetten. Vijf jaar geleden was jij namelijk niet dezelfde persoon en over vijf jaar zullen er ook weer dingen veranderd zijn. Dat is het leven. Ook is verandering meestal juist iets positiefs. Hoe zorgen we dat we verandering wat beter kunnen handelen?

 • Geef jezelf tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
  Gewend raken aan iets nieuws kost tijd. Al het begin is moeilijk. 😉 Dus geef jezelf de tijd om door de volgende vier fases te komen:
  1. Ontkenning: niet willen dat er iets gaat veranderen.
  2. Weerstand: jezelf verzetten tegen de verandering.
  3. Ontdekken: meer oog krijgen voor de positieve kanten van de situatie.
  4. Acceptatie: de verandering toelaten in je leven.
 • Focus je niet op de positieve kanten van het oude en de negatieve kanten van het nieuwe, maar draai het eens om. Realiseer je dat verandering ons eigenlijk alleen laat groeien. De meeste veranderingen gebeuren namelijk niet zomaar en hebben vaak een reden.
 • Alles in je leven verandert. Niets blijft hetzelfde! En gelukkig maar, want dat zou saai zijn. Het is goed om te kijken naar je leven en te zien wanneer het slechter is geworden na een verandering en wanneer beter. Dan pas zie je in hoe vaak er dingen veranderen en hoe goed dat bleek te zijn voor jezelf.

Dit artikel werd al 26 keer gedeeld.