Tessa Ham

Ik ging naar een dildofabriek en kwam erachter dat dat niet awkward is

Ik ben een ongemakkelijk persoon. Ik bedoel, meestal heb ik gewoon medelijden met mensen die elf verdiepingen in een lift met me moeten staan. En mensen die ik net ontmoet. Gewoon, omdat ik de overtreffende trap van awkward ben (meestal alleen in mijn hoofd trouwens). Maar in de hoop wat minder een pussy te worden, doe ik mijn eigen Project Happiness. Ik ben een woman on a mission. Dus toen hoofdredacteur Agnès een mailtje doorstuurde waarin werd gevraagd of we mee wilden gaan op persreis naar de Fun Factory, een seksspeeltjesfabriek in Bremen, móést ik wel ja zeggen. Want wat is nou meer uit je comfortzone stappen dan op persreis gaan met andere – vreemde – mensen? En dan ook nog eens naar een dildofabriek, of all places? Juist ja, niet veel.

Je zou kunnen denken dat dit zo’n giechelig, plat artikel over seks en dildo’s is. Maar het is 2017 mensen, seks happens en we genieten ervan. Deal with it. “Soms bellen er vrouwen van in de veertig op”, vertelt Kristy, een medewerker, terwijl we lekkere broodjes (aan een tafel met dildo’s erop) krijgen voorgeschoteld. “Dan zeggen ze: door jullie heb ik mijn eerste orgasme ooit gekregen. Dat is cool. Daar doe ik het voor.” Ongeveer tien tot dertig procent van de vrouwen krijgt nooit een orgasme en daar wil Fun Factory dus verandering in brengen. Na het bezoek aan de fabriek en een rondleiding kijk ik heel anders naar een dildo. Voordat jij hard met zo’n dildo aan de slag gaat, hebben heel wat mensen al heel hard aan die dildo gewerkt. Bij Fun Factory ten minste, waar nog veel met de hand wordt gemaakt.

Lees ook: Waarom iedereen – ja, ook vrouwen – vandaag een orgasme moet krijgen

Medium dildo maken

Na de lunch krijgen we te zien hoe de verschillende kleuren gemengd worden (roze wordt het best verkocht), hoe de silliconen worden gegoten in de vorm en hoe ze daarna met de hand geknipt, gelijmd en gecontroleerd worden. Medewerker Jessica kan gewoon horen of alle standjes van een vibrator het doen. Als kers op de taart mag ik ook nog eens mijn eigen medium dolfijn maken en mee naar huis nemen, om ‘m daar eventueel een duik te laten nemen.

Tessa HamTessa Ham

Na de rondleiding legt medewerker Karen in de showroom uit wat de verschillende speeltjes doen en hoe ze moeten worden gebruikt. Ik als enorme noob, had die uitleg echt wel nodig. Met open mond kijken we hoe de ‘pulsator’ in onze hand heen en weer beweegt. Ik voel me trouwens allang niet meer ongemakkelijk. De medewerkers praten over de speeltjes en seks alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat ik me realiseer dat dat natuurlijk ook gewoon zo is. Ik word zelfs niet rood als ik vraag waarom mijn zelfgemaakte dildo een zuignap heeft. “Nou, dan kun je hem in de badkamer plakken en er zo mee spelen”, wordt geantwoord.

Too much information

We mogen ook Simone, de designer, vragen stellen. Toen ze net bij de Fun Factory ging werken, zei ze tegen haar ouders: “Ik werk met plastic.” Simone vertelt ook dat ze voor kleuren op zoek gaan naar de nieuwste trends: “We kijken daarvoor zelfs op fashionblogs.” Ook weten ze precies welke kleur in welk land het goed doet. “De Fransen houden bijvoorbeeld niet van oranje.” Alhoewel het bedrijf al speeltjes in alle groottes, vormen en maten heeft, is het voor Simone niet moeilijk om een ander speeltje te designen. “Klanten schrijven ons brieven of bellen zelfs hierheen, om te vertellen waar ze behoefte aan hebben.” Soms zelfs met dingen die je eigenlijk niet hoeft te weten. “Af en toe spreek ik mensen…”, vertelt Kristy. “Dan denk ik: too much information! Ooit heb ik eens een man gesproken die nog bij zijn vrouw in bed lag en toen zei dat ze er eindelijk van kon genieten. En ik heb weleens een man gesproken die smart balls (gewichtjes om je vagina te trainen) in zijn anus had gedaan. Ik riep: ‘Hang de telefoon op en haal ze er alsjeblieft uit!’ Die kunnen gewoon verdwaald raken daar.”

Seksgodinnen

Tijdens het diner leren we de medewerkers nog beter kennen. Er werken verrassend veel vrouwen (“mensen denken vaak dat er bijna alleen maar mannen werken”, vertellen ze) en dat zijn echt niet allemaal seksgodinnen. “Ik vertel de man op een eerste date vaak nog niet waar ik werk”, vertelt Karen. “Want zodra ze dat weten kunnen ze twee dingen denken. Of dat het een beetje raar is, of dat ik geweldig ben in bed en alles weet over seks. Tja, en dan stel ik je teleur.”

Ik maakte mijn eigen dildo, at in een UNESCO werelderfgoed gebouw en deed op Instagram net alsof ik een popiejopie vlogger was, met mijn “Hotelroomtour”. Kortom: ik had het dus voor geen goud willen missen. Dat is vaak bij dingen waar je voor uit je comfortzone moet stappen. Je stelt je vaak enorm aan en als je eenmaal een voet op je bestemming hebt gezet, is het juist geweldig. Ik maak dus even een mental note voor de volgende keer als ik weer in een ongemakkelijke situatie beland. Zou jij ook moeten doen.


Dit artikel werd al 27 keer gedeeld.