YouTube/Enzo Knol

Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met YouTube?

“Verwacht niet veel, maar ik ga proberen om leuke filmpjes voor jullie te maken”, zegt Enzo Knol (toen nog zonder petje) in 2013 in zijn allereerste video op YouTube, niet wetende dat hij in een paar jaar tijd de bekendste en populairste YouTuber zal worden van Nederland. Zo populair, dat bij zijn eerste fanmeeting vierhonderd mensen kwamen opdagen. Enzo was pas een jaar bezig en had dat totaal niet verwacht. Hij kreeg een paniekaanval en de politie moest ingrijpen. Inmiddels heeft Enzo meer dan 1350 vlogs over zijn leven gemaakt en vinden mensen het zo leuk om de jongen te zien praten, dat hij meer dan 300.000 euro per jaar verdient. Dat wil jij natuurlijk ook wel… Tijd om uit te zoeken hoe moeilijk het is om te kunnen leven van YouTube.

Eerder zocht ik al uit hoe moeilijk het is om je boterham te verdienen met Instagram (moeilijker dan je denkt!) en waarom vloggers en influencers zo populair zijn. Want waarom zouden we het in hemelsnaam leuk vinden om naar mensen te kijken die eigenlijk doodnormale dingen doen? Maar dat ligt ‘m dus eigenlijk juist aan dat doodnormale… Als je jong bent, ben je op zoek naar wie je bent en wat je kan. Het is daarom stiekem fijn om naar iemands leven te kijken, omdat je dan weet hoe hij of zij met de dingen worstelt waar jij ook mee worstelt en hoe hij of zij dat dan aanpakt. Daarnaast lijken YouTubers en andere social influencers hartstikke benaderbaar (of nou ja, het voelt zo, omdat je reacties achter kunt laten). Voor jonge mensen is de gemiddelde YouTuber daarom misschien nog wel bekender dan de gemiddelde tv-ster.

Verschillende inkomstenbronnen

YouTubers verdienen het makkelijkst geld door advertentie-inkomsten. De grootste Amerikaanse YouTubers zouden daar zo’n 7 euro per duizend weergaven voor krijgen. Er gaan geruchten dat het bij ons in de Lage Landen wat lager ligt: zo’n 3 euro per duidend weergaven, zegt Quote. Meestal kunnen YouTubers daar in principe van leven, maar het meeste geld is te verdienen met sponsorcontracten. Als je ongeveer 10.000 kijkers per video hebt, levert zo’n samenwerking je namelijk 100 tot 500 euro per campagne op. Als je een wat grotere ster bent, kan dit wel oplopen tot 1000 euro per campagne. Dit hoeft trouwens niet altijd in cash te zijn… Soms krijgen ze een reis naar een ver land of een product cadeau.

Het is sinds kort trouwens ook mogelijk om live te streamen vanaf YouTube. Voor grote YouTubers (vanaf de 10.000 abonnees) is dit weer een extra manier om cash te verdienen, omdat fans kunnen betalen om hun reactie langer in beeld te laten hangen. Als je weleens een livestream hebt gezien, weet je dat jouw reactie waarschijnlijk verloren gaat en dat het bijna onmogelijk is dat de YouTuber jouw berichtje leest. Als fan moet je wel diep in de buidel tasten… Maar vanuit het YouTuber zijn, is dat juist wél lekker natuurlijk.

Privacy, hard werken en onzekerheid

“Ik heb ooit gezegd dat ik achtduizend euro per maand verdien”, zegt YouTuber Laura Ponticorvo. “In dat interview is flink geknipt en geplakt. De ene maand heb ik acht campagnes en haal ik veel geld binnen, de andere maand heb ik er geen een.”

Om geld te verdienen lever je daarnaast een groot deel van je privacy in. “Dat vergeten mensen vaak”, zegt Monica Geuze. “Ik vind zeker niet dat vloggers te veel verdienen. Je bouwt aan een soort personality, ik denk dat mensen onderschatten hoeveel tijd dat kost. Je moet echt veel bereik hebben om te kunnen leven van YouTube.” YouTuber Noor de Groot (beter bekend als QUEEN OF JET LAGS) is het daar mee eens: “Ik werk geen acht, maar twaalf uur per dag. Ik ben vaak in het weekend en ’s avonds weg voor werk. Deze maand maak ik zes reizen en dan moet ik mijn baby achterlaten. Verschrikkelijk vind ik dat.” Mensen vergeten dus vaak wat er allemaal bij komt kijken. Laura Ponticorvo:

Je bent je eigen producent, regisseur, editor, cameraman. Alles eigenlijk.

En dan nog dit

Mocht je ondanks de negatieve punten die de YouTubers geven toch gelijk enthousiast een camera willen kopen, 10.000 abonnees heb je niet zomaar. Daarnaast zit Nederland nog niet bij de twintig landen waar het eerdergenoemde Super Chat al uitgerold is. Voor Nederlandse YouTubers wordt het bovendien straks ook moeilijker om geld te verdienen. Er ligt een voorstel bij het Europees parlement, zodat mediatoezichthouders de mogelijkheid hebben om boetes te geven als vloggers geld krijgen voor een video, zonder dit aan te geven. Om die reden zullen vloggers over ongeveer een jaar iets als ‘SPON’ bij hun gesponsorde video’s moeten zetten. Dat zal dan misschien weer minder kijkers opleveren. 

Vloggen doe je niet ‘even’. Als je succesvol wilt worden, moet je een goed onderwerp verzinnen, hard werken en veel privacy inleveren. Ga jij aan de slag? Redacteur Avalon probeerde het een week uit:


Dit artikel werd al 51 keer gedeeld.