Flickr/MVO Nederland

Hoe komen verkiezingsdebatten eigenlijk tot stand?

15 maart is het zover: dan mogen we met z’n allen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In voorbereiding op deze verkiezingen worden er door diverse media verkiezingsdebatten gehouden, waarin politici een laatste kans krijgen om jou te overtuigen op hen te stemmen. Misschien ga jij dit jaar wel voor het eerst naar de stembus. Wellicht heb je je al goed ingelezen en weet je al welke partij jouw stem krijgt. Maar misschien wacht je ook nog wel even de komende radio- en tv-debatten af. Maar hoeveel wijzer word je daar daadwerkelijk van en hoe komen deze debatten eigenlijk tot stand?

Wie denkt dat de politici in deze debatten spontaan met elkaar in gesprek gaan heeft het mis. Al maanden worden deze debatten tot in de puntjes voorbereid. Elke politicus heeft een team met communicatiespecialisten of zogenoemde spindoctors om zich heen waarmee ze hun standpunten over alle grote onderwerpen, zoals de zorg, vluchtelingen en de AOW-leeftijd, tot in de puntjes voorbereiden. Zo’n tv-debat is dus eigenlijk een toneelstukje waarbij alle politici de kans krijgen hun zegje te doen.

Natuurlijk is het logisch dat je als politicus een beetje op je speeches oefent. Als ik een presentatie moet geven dan oefen ik die tenslotte ook. Helaas gaat het nog een stapje verder. Politici oefenen niet alleen uren op deze debatten, ze bemoeien zich ook met de vorm en inhoud. Debatcoach Lars Duursma beweert zelfs dat er al maanden wordt onderhandeld met de media over stellingen en vragen.

Champions League

Nieuwsorganisaties zoals de NOS en RTL willen met deze debatten ook de burger die minder geïnteresseerd in politiek is aanspreken. Daar is niks mis mee, tenslotte is het de taak van de media om de burger te informeren over politiek. De NOS deed dit door een Champions League-achtige loting waarbij bepaald werd welke lijstrekkers tegen elkaar in debat mochten. Dat klinkt natuurlijk mega hip, maar als je erover nadenkt is het de grootste onzin. Waarom zou Wilders met Klaver in debat moeten gaan? Als burger zou je juist de kans moeten krijgen om een debat te zien tussen partijen die qua ideologie dichtbij elkaar liggen. Tenslotte is de kans veel groter dat je tussen twee linkse partijen twijfelt dan tussen een extreem linkse en een extreem rechtse partij.

Lees ook de stellingen die we voorlegden aan de jongerenafdelingen van politieke partijen

Boycot

RTL wilde ook een rol spelen tijdens de komende verkiezingen en organiseerde daarom een debat tussen de vier grootste partijen. Maar omdat er een aantal partijen angstvallig dichtbij elkaar lagen in de peilingen, besloot RTL meer dan vier partijen uit te nodigen. Dit schoot bij Rutte en Wilders in het verkeerde keelgat en dus besloten zij het debat te boycotten. Omdat de twee grootste partijen in de peilingen ineens niet meer mee zouden doen, werd het debat in eerste instantie afgelast. Hier waren veel journalisten het niet mee eens. Gaf RTL niet veel te veel macht aan de politici door het debat zomaar af te lassen? Aangezien de andere politieke partijen (CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP) nog steeds aangaven te willen deelnemen, heeft RTL besloten het debat toch door te laten gaan. Zonder VVD en PVV dus. Het is natuurlijk even de vraag wat dit voor de peilingen zal gaan doen. Het verkiezingsdebat van RTL Nieuws is op 26 februari te zien.

Wilders

De PVV is sowieso een onzekere partij als het op debatteren aankomt. Enerzijds omdat Wilders niet de beste spreker is tijdens een debat en anderzijds omdat de partij gewoon heel vaak besluit om niet deel te nemen. Het allereerste debat op Radio 1 gaat sowieso zonder de PVV plaatsvinden. In het eerste debat dat op 8 februari plaatsvond, gaven veel partijen te kennen niet graag met de PVV samen te werken. Echter, de meeste partijen wilden ook geen partij op voorhand al uitsluiten.

Ingewikkelde relatie

De relatie tussen de politiek en de journalistiek zal de komende tijd verder gedefinieerd worden. De politiek heeft de media nodig om de burger te informeren en de media zou hierbij best wat strenger mogen optreden. De journalisten moeten politici corrigeren die onjuiste informatie delen of loze beloften doen. Daarnaast zouden ze juist een discussie op gang moeten brengen tussen partijen die dichtbij elkaar liggen.

Lees ook: 5 redenen waarom jij 15 maart moet gaan stemmen

Satire

We kunnen er in ieder geval van uitgaan dat de verkiezingen behoorlijk hoog op de media-agenda staan de komende maand. Het is zeker goed om de verkiezingsdebatten de komende maand te volgen maar onthoud ook dat alles wat door de politici gezegd wordt in deze debatten tot in de puntjes is voorbereid. Ondertussen kijken Arjen Lubach en Lucky TV’s Sander van der Pavert natuurlijk ook afwachtend mee. Wellicht zit er weer een viral video aan te komen en anders helpen ze in ieder geval mee aan de politieke kennis van de Nederlanders. Juist door er satire over te maken, worden sommige standpunten verduidelijkt en komen jonge kijkers in aanraking met politiek.

Jouw toekomst

Ook al weet je (nog) niet veel over de politiek, stemmen is belangrijk! Roep jouw vrienden dus vooral op om ook te gaan stemmen en wissel eens van gedachten over politiek. Tenslotte worden er in Den Haag ook beslissingen genomen die jouw toekomst beïnvloeden. In dit artikel geven we een aantal tips om erachter te komen op wie jij moet stemmen. Kom bijvoorbeeld naar de Human Library die wij zondag 5 maart organiseren. Ook hebben we een aantal belangrijke onderwerpen voor jongeren uitgekozen waarover we in gesprek gaan met jonge leden van politieke partijen, in de hoop het allemaal wat duidelijker te maken. Stay tuned!

Lees ook: Make voting great again: waarom ook jij in maart moet gaan stemmen

Hopelijk geven de komende debatten jou voldoende informatie zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken en zelfverzekerd naar de stembus kan op 15 maart!


Dit artikel werd al 27 keer gedeeld.