Flickr/Marco Derksen

Hoe het komt dat je alleen de leuke dingen van vakantie onthoudt

Leuke vakantie gehad? Grote kans dat je daar ja op antwoordt. Ook als je hotelkamer er niet zo uitzag als op de foto. Of als het zwembad gewoon een oversized badkuip bleek te zijn. Zelfs als het de hele vakantie regende. Als je volgende week in de les zit en zuchtend ziet dat je nog een half uur stil moet zitten en je aan je vakantie terugdenkt, zul je waarschijnlijk alleen aan de leuke dingen terugdenken. Waarom is dat?

Omdat je het hele jaar op water en brood hebt geleefd om die vakantie te kunnen betalen. Oké, dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar geld speelt wel een rol. “Als je veel geld aan een vakantie hebt uitgegeven en er veel moeite in hebt gestopt, dan kun je het maar beter leuk vinden”, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder tegen RTL Nieuws. “Een van de mogelijke verklaringen hiervoor is gebaseerd op de cognitieve dissonantietheorie.” Die theorie houdt in dat je een onprettig gevoel krijgt als ons gevoel in tegenspraak is met onze gedachten. Op dit gevoel reageren wij: we zullen ons gevoel en onze ratio weer overeen proberen te laten komen.

Regen hoort erbij, hè?

Dat doe je onbewust met álles wat je doet, niet alleen met je vakantieherinneringen. Als het bijvoorbeeld regent op Lowlands, denk je achteraf: ach ja, dat hoort erbij. Als je op vakantie met z’n allen uren hebt doorgebracht in je tent, omdat het regende, denk je: ach ja, maar dat was juist wel gezellig. Hoe meer jij jezelf ervan overtuigd dat het leuk was, des te leuker je het gaat vinden. Ook al was het in werkelijkheid ruk.

Flickr/Craig BenettFlickr/Craig Benett

Lees ook: Back to reality: zo voorkom je een dip na de vakantie

Blij doodgaan

Dat je de vakanties van jaren geleden sowieso alleen maar geweldig vond en je ouders dit verschijnsel keer tien hebben, hebben we te danken aan de fysieke veranderingen in ons brein. “Als je ouder wordt, wil je brein ervoor zorgen dat je op een goede manier afscheid kunt nemen”, legt de hoogleraar uit. “Op die manier denk je als je bejaard bent dat het leven uiteindelijk, ondanks alle tegenslagen, best leuk was.” Naarmate je ouder wordt, worden de verbindingen in de hersenen sterker. Volgens de hoogleraar remmen die de gebieden die negativiteit in zich dragen.

Dat verklaart dus waarom je niet terugdenkt aan de dag dat je autopech kreeg. Of je eten er door een voedselvergiftiging aan alle gaten uit kwam. Maar waarom je juist aan de goede gesprekken terugdenkt. En dat restaurantje aan het water, waar ze die superlekkere pasta hadden.