Britt Willemsen

Hoe de hippies uit 1967 vijftig jaar later nog steeds jouw leven beïnvloeden

Afgelopen maand was ik twee weken in San Francisco. Tegenwoordig is dit een van de grootste tech-steden van de wereld, met de hoofdkantoren van o.a. Facebook en Google in Silicon Valley. Toch kent San Francisco een rijke geschiedenis en juist dat was de reden waarom ik er deze zomer naar toe wilde. Het is dit jaar namelijk precies 50 jaar geleden dat in San Francisco ‘The Summer of Love’ plaatsvond. We hebben meer dan je misschien zou denken te danken aan deze periode, want in ons huidige leven is er nog steeds veel van terug te zien.

The Summer of wat?

50 jaar geleden beleefde de hippiecultuur haar hoogtepunt toen honderdduizenden jongeren naar San Francisco trokken om daar ‘in alle vrijheid’ te leven. Hoe het precies begon is onduidelijk. Midden jaren zestig heerste er in Amerika grote ontevredenheid over de politieke situatie. De jongeren zetten zich af tegen de gevestigde orde, experimenteerden met drugs en waren hevig tegen de Vietnam oorlog. In januari 1967 vond ‘The gathering of the tribes’ plaats in het Golden Gate park in San Francisco. Dit was een protest tegen de Vietnam oorlog, er was live muziek, en dichters en schrijvers lazen eigen werk voor.

Haight Ashbury

Juni 1967 werd het Monterey Pop Festival gehouden, niet ver van San Francisco. Onder andere Jimi Hendrix en een toen nog onbekende Janis Joplin traden hier op. Vanzelfsprekend kwamen hier veel jongeren op af, die zich daarna verplaatsten naar de wijk Haight Ashbury in San Francisco. Het populaire magazine Time maakte een reportage over de hippies, waardoor ineens alle Amerikaanse jongeren wisten wat er gebeurde in San Francisco. Het kapitalisme in het land denderde ondertussen maar door en ook de oorlog in Vietnam bleef de Amerikanen bezig houden. Steeds meer jongens kregen een oproep voor het leger, en als protest trokken dus ook steeds meer jongeren naar ‘The Haight’; de wijk waar de hippies protesteerden.

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Free Love, Peace and Understanding

In museum De Young in het Golden Gate Park is een expositie te zien over The Summer of Love. Hier leerde ik dat er een vredige sfeer hing, de hippies zorgden goed voor elkaar. Zo werd er een gratis dokterspraktijk opgericht en werden er voorlichtingslessen gegeven over bijvoorbeeld veilig vrijen. Vrouwen konden ook meedoen aan een cursus zelfverdediging. Muziek, kunst en aandacht voor de natuur speelden een belangrijke rol. En dan was er natuurlijk ook het vele drugsgebruik; LSD was toen nog legaal. De felgekleurde posters die toen werden gebruikt om evenementen aan te kondigen waren niet te begrijpen voor mensen die nog nooit een LSD trip hadden meegemaakt. En dat was natuurlijk precies de bedoeling.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: Nederlanders zijn gek op drugs, meer dan gemiddeld

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Revolutie

Toen ik bij de expositie naar buiten liep, raakte ik aan de praat met een oudere Amerikaan. Hij kwam uit een dorp ongeveer een uur van San Francisco vandaan en besloot in 1967 van de ene op de andere dag naar The Haight te vertrekken. Ik vroeg hem waarom:

Als negentienjarige jongen wilde ik niet zo eindigen als mijn ouders.

“Ik voelde me ontzettend wijs toen en dacht dat we aan het begon stonden van een grote revolutie. Toen ik in San Francisco aankwam viel dat eigenlijk best wel tegen. Van het protest was weinig meer te merken. Het was eigenlijk gewoon een zooitje ongeregeld die aan het trippen was.”

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Het einde

Hij had z’n ouders niet verteld dat-ie wegging en zo waren er toentertijd veel meer kinderen vermist. In het museum was een bord te zien waar bezorgde ouders een foto van hun kind op konden hangen, in de hoop dat diegene zich zou melden. The Summer of Love ging uiteindelijk onder aan het eigen succes. Er kwamen te veel mensen op af en veel jongeren realiseerden zich na een tijdje dat leven zonder huis, baan of geld eigenlijk niet mogelijk is. Tegen het einde steeg de criminaliteit, er waren verkrachtingen en drugsdoden waardoor steeds meer oorspronkelijke hippies wegtrokken uit San Francisco.

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Politieke idealen van toen en nu

Ondanks het nare einde van The Summer of Love, is het nog steeds een periode in de geschiedenis die veel mensen, waaronder ik, fascineert. Voor mij komt dit voornamelijk door muziek. In mei 1967 brachten The Beatles bijvoorbeeld het album: ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uit. Dit is een van de meest iconische albums uit de geschiedenis als je het mij vraagt, het werd super populair omdat het tijdens die zomer in San Francisco werd grijsgedraaid. Amerika maakte in 1967 ook voor het eerst kennis met Janis Joplin. Haar muziek en haar stem inspireerde andere grote artiesten zoals Beyonce, Stevie Nicks en Amy Winehouse.

Maar wat dacht je van kleding? Loop een willekeurige winkel in de Kalverstraat binnen en je waant je weer in 1967. De off-shoulder tops en wijde jurken werden door de hippies zelf gemaakt. Het spijkerbroekenmerk Levis ontdekte dat jongeren tijdens The Summer of Love hun spijkerbroeken restyleden en hield daarom een ontwerp-wedstrijd. De flared jeans zoals we hem nu nog kennen is daar geboren. Puur en alleen omdat de oude spijkerbroeken niet over de wijde schoenen van die tijd te dragen waren.

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Daarnaast is de festivalcultuur hier ontstaan en hebben we yoga en biologisch eten overgenomen uit die tijd. Tot slot misschien wel het belangrijkste: de politieke idealen. Denk bijvoorbeeld aan: feminisme, anti-rascisme, pro-immigratie, anti-oorlog en pro-klimaat.

Lees ook: Veganist zijn en een leuk leven leiden, kan dat wel?

De Amerikaan die ik erover sprak, zei:

Ik heb het gevoel dat The Summer of love voor niets is geweest.

“Het wordt tijd dat we met z’n allen weer vechten voor onze idealen, zeker met een president als Trump. Alleen dit keer dan wel zonder drugs te gebruiken in het park, want daar ben ik echt te oud voor.”