Unsplash

Het is tijd om je festivalbandjes gedag te zeggen

Het festivalseizoen is bijna voorbij en de festivalgangers van deze zomer hebben vaak één ding gemeen: een arm vol oude festivalbandjes. Hoe leuk die bandjes er ook uitzien, ze zijn hart-stikke smerig. Als in: je wordt er ziek van, smerig. Een festivalbandje van twee jaar oud bevat namelijk 9.000 micrococci en 2.000 stafylokokken. Maar wat doen die bacteriën precies en wat kun je anders met dat bandje doen?

Lees ook: Waarom zijn de toegangsprijzen van festivals zo gestegen?

Micro- wat?

Ik zie je denken, oké, 9.000 micrococci en 2.000 stafylokokken, is dat zo erg? Nou, als je bedenkt dat er op zo’n bandje 20 keer meer bacteriën zitten dan op of in kleding, is dat wel degelijk vies.

Het overgrote deel van de beestjes die in je mooie, felgekleurde bandje rondzwerft zijn micrococci. En daar zijn er ongeveer 10.000 van, maar ook stafylokokken en E. coli, de poepbacterie. Die stafylokokken kunnen in sommige gevallen zelfs resistent zijn tegen antibiotica. Wat betekent dat als je er ziek van wordt, je er niet zo snel van af komt. Foto: UnsplashFoto: Unsplash

De omstandigheden van zo’n bandje om je arm zijn ideaal voor bacteriën om eens lekker te broeien. Omdat je het bandje niet af doet, maakt het van alles mee. Je tripje naar de wc, het kneden van deeg of gehakt, sporten (en dus zweten), douchen en slapen. Festivalbandjes zijn vaak gemaakt van stof, waardoor het vaak best lang vochtig blijft. Na het douchen, of zelfs je handen wassen, kan zo’n bandje best lang nat blijven, wat erg goed is voor bacteriën. Ook je lichaamswarmte draagt sterk bij aan de groei van bacteriën.

Lees ook: Veel minder douchen en toch net zo schoon blijven: zo werkt het

De gevolgen van een bacterie-bandje

De bacteriën in je festivalbandje zijn niet per se dodelijk, maar ze kunnen wel wat schade veroorzaken als er iets misgaat. Als je een snijwondje hebt, bijvoorbeeld, kunnen ze zorgen voor infecties, blaren en steenpuisten. Of nog erger: als je de bacteriën per ongeluk binnenkrijgt, kunnen ze leiden tot voedselvergiftiging. Van de E. coli bacterie die in sommige bandjes leeft, word je misselijk en krijg je diarree.

Als je in de horeca of gezondheidszorg werkt, wordt het daarom ook sterk afgeraden je festivalbandjes lang te dragen, omdat je zo snel bacteriën doorgeeft. Hoe zou jij het vinden als iemand met een festivalbandje van twee jaar oud jouw broodje stond te smeren? Toch wil dit niet zeggen dat je je bandje direct moet afknippen en weggooien, nee, je kunt er veel meer mee dan alleen om je pols dragen.

Lees ook: Het groepsgevoel: waarom voelt meeklappen op een festival zo fijn?

Zo bewaar je je herinneringen zonder bacteriën

Als je toch heel erg gehecht bent aan je bandje, zijn er manieren waarop je geen afscheid hoeft te nemen. Als je je bandje echt zó graag wilt dragen, zorg dan dat je ‘m af en toe in de wasmachine gooit. Natuurlijk is dat lastig als je je bandje alleen af kunt krijgen als je ‘m afknipt, maar daar zijn handigheidjes voor. Als je je bandje eenmaal hebt afgeknipt, naai het dan vast aan een stuk kledingelastiek (kost een paar euro). Zo kun je het bandje gemakkelijk om- of af doen om hem dagelijks of wekelijks te wassen. Dat is tenslotte wel zo schoon.

Ook kun je al je verzamelde bandjes op een oud (of nieuw) jasje naaien of lijmen, om ze toch nog flink te showen. Hetzelfde kun je doen met een telefoonhoesje, lampenkap, klok of portemonnee. Het enige wat je nodig hebt is lijm (of naald en draad), festivalbandjes en hetgeen waar je het op vast wilt maken. Je zou ze ook kunnen inlijsten, als je een mooie lijst hebt en flink wat bandjes, is het zo gedaan. En ben je zowel boekenwurm als festivalganger? Gebruik je bandje dan als boekenlegger!

Kortom, er zijn genoeg simpele dingen die je kunt doen om je bandje een stuk hygiënischer en origineler te maken. Je hebt nu geen excuus meer om je bandje langzaam geel of bruin te laten worden, dus ik zou zeggen: plan een knutselmiddag in en get busy!


Dit artikel werd al 37 keer gedeeld.