Unsplash

Rechter bepaalt: Google Maps in de auto mag niet, TomTom wel – dit zijn de regels

Even snel op je telefoon kijken om te checken of je nog wel in de goede richting rijdt. Je zoomt iets uit, bekijkt het even goed, en laat je telefoon weer voor wat het is in de carkit. Maar mag dit eigenlijk wel? Je zou denken van wel, want dit kan met een TomTom ook. Maar niets is minder waar: een rechter heeft 9 augustus namelijk besloten dat het aanraken van je telefoon onder ‘vasthouden van je telefoon’ valt. En daar kun je dus een flinke boete van ruim 200 euro voor krijgen. De lijn tussen wat wel of niet in de auto mag, is behoorlijk dun, daarom geven we je een handig overzicht met de regels op een rij.

Lees ook: Wat moet je doen als je schade veroorzaakt aan de auto van een ander?

De rechter deze uitspraak deed deze uitspraak omdat een man in 2016 een boete van 239 euro kreeg. De reden: hij was zijn handsfree-telefoon aan het bedienen. Hij reed langs een politieauto, de politie zag het en schreef een bekeuring uit. De man was het er niet mee eens en ging in hoger beroep. Helaas voor hem verloor hij dit, de regels hierin zijn namelijk vrij streng. De coalitie wil de regels nu (eind november) zelfs nog strenger maken en ervoor zorgen dat appen achter het stuur harder wordt aangepakt.

Telefoon aanraken

Wat het dan weer vrij lastig maakt, is dat handsfree bellen wél is toegestaan, maar het aanraken van een handsfree-telefoon dan weer niet. De kantonrechter vindt daarom dat het begrip ‘vasthouden’ beter moet worden uitgelegd. De reden dat je je telefoon niet mag aanraken, is omdat het voor afleiding zorgt, en je op dat moment maar één hand beschikbaar hebt. Maar ook omdat de politie niet weet wat jij met de telefoon aan het doen was. Het aantal verkeersdoden en gewonden is flink toegenomen in de afgelopen jaren. Rob Stomphorst van Veilig Verkeerd Nederland vertelt: “We zien de afgelopen jaren een verhoging van het aantal doden en ernstig gewonden in het verkeer. Dat loopt gelijk met de ontwikkeling van het gebruik van de smartphone.”

Wel toegestaan

Dit zijn de regels.

Handsfree bellen

Als je de telefoon niet aanraakt, is dit toegestaan. Maar volgens de meeste studies is handsfree bellen niet veiliger dan normaal telefoneren, omdat de bestuurder de aandacht niet volledig bij het autorijden heeft. Hierdoor zal de bestuurder langzamer reageren op verkeerssituaties, waardoor er sneller ongelukken veroorzaakt worden.

Radio bedienen

Je telefoon mag je niet aanraken, maar de radio aanraken is wel toegestaan. Net als het wisselen van een cd’tje, of de verwarming hoger of lager zetten.

Praten met medepassagiers

Je mag niet bellen omdat dit je afleidt, maar praten met een medepassagier mag wel. Gelukkig maar, want anders zouden de autoritten wel erg saai worden. Toch is dit niet zonder risico’s, want een gesprek belast de hersenen, waardoor de volledige aandacht niet meer op de weg is.

Navigatie bedienen

Navigeren via een app op je telefoon mag niet, maar op een ingebouwde navigatie of TomTom wel. Toch is dit niet geheel veilig omdat je, net als dat je op je telefoon zou kijken, de aandacht op iets anders richt. Het is daarom vooral aan te raden om de navigatie in te stellen voordat je vertrekt.

Koffie drinken en eten achter het stuur

In Nederland is dit toegestaan, maar in veel andere landen is dit verboden. De reden: volgens Amerikaans onderzoek leidt eten en drinken achter het stuur tot een verhoogde kans op ongevallen. In Nederland is het niet echt aan te bevelen, omdat je maar één hand aan het stuur hebt op het moment van eten en drinken, maar je mag best wel iets eten omdat het de hersenen nauwelijks belast. In Frankrijk bijvoorbeeld kun je dit beter niet doen: een boete hiervoor is 75 euro.

Lees ook: Wanneer kun je weer autorijden na drugsgebruik?

Niet toegestaan

Dit zijn de regels.

Berichten versturen of een ander nummer aanzetten

Ondanks dat je wel de radio mag bedienen en zelfs een cd’tje mag wisselen, is het opzoeken van een nummer in Spotify verboden. Hier geldt weer dat je je telefoon niet mag aanraken tijdens het rijden.

Bellen met telefoon in de hand of op schoot

Ook dit is verboden, terwijl het wel is toegestaan om handsfree te bellen. De reden is dat je op deze manier de telefoon moet aanraken. Bij handsfree bellen terwijl deze in een carkit zit, geldt wel dat er via stembediening opgenomen moet worden.


Dit artikel werd al 56 keer gedeeld.