YouTube/Gino Bronkhorst

Gino (23) stuurde zijn 750 Facebookvrienden een bericht: “Hey, alles goed?”

Als er iemand naast je in de trein gaat zitten, kijk je diegene tegenwoordig amper aan. Laat staan dat je er met je ochtendhumeur een ‘goedemorgen’ uitgeperst krijgt. Toch zijn we door social media veel socialer geworden, is een veelgehoord argument. Je liket immers de ‘afgestudeerd’-post van je oud-klasgenoot en het vakantiekiekje van je oude buurmeisje – waar je overigens nooit meer contact mee zou hebben gehad als social media niet bestond. Maar in hoeverre kun je die like beschouwen als sociaal contact, vroeg Gino Bronkhorst (23) zich af. Voor zijn afstudeerscriptie begon hij een onderzoek: wat zou er gebeuren als hij al zijn 750 vrienden een berichtje zou sturen?

Niet een, maar twee recente onderzoeken tonen aan dat jonge mensen zich naast socialer ook eenzamer voelen door social media. In de American Journal of Preventive Medicine werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat hoe meer jonge mensen (19 t/m 32 jaar) social media gebruiken, hoe eenzamer ze zich voelen. Een ander onderzoek gepubliceerd in Adolescent Research Review liet zien dat er een kleine, maar belangrijke samenhang tussen het gebruik van social media en depressieve symptomen bij jongeren bestaat. We praten namelijk niet echt met elkaar, maar hebben wel een kijkje in elkaars leven. Of nou ja, alleen de supergeweldige kant.

Lees ook: Jongetje (11) laat met een teddybeer de keerzijde van internet zien

Bekijk voor de grap eens hoeveel Facebookvrienden je eigenlijk hebt en wie dat dan zijn. Waarschijnlijk spreek je een groot deel van deze mensen nooit meer face-to-face. Schat vervolgens in hoe awkward het zou zijn als je ze ergens zou tegenkomen. Waarom zijn ze dan eigenlijk je Facebookvriend? Gino vond het eigenlijk raar dat hij wel met zoveel mensen ‘bevriend’ was op Facebook, maar dat hij nooit aan iemand vroeg hoe het eigenlijk met hem of haar ging.

“Hey, alles goed?”

Voor zijn afstudeerscriptie bij de opleiding Media, Informatie & Communicatie stuurde hij al zijn Facebookvrienden (inclusief zijn ex-schoonmoeder) hetzelfde berichtje: “Hey, alles goed?” Gino was daar bijna twee weken fulltime mee bezig. Een heel groot deel van de mensen dacht dat Gino iets van ze nodig had, zoals een ingevulde enquête. Op zich niet heel gek, want als ik weer eens een Messenger berichtje krijg is dat bijna altijd van iemand waarvoor ik iets moet doen. Ook waren er meisjes die dachten dat Gino ze probeerde te versieren, want interesse tonen staat natuurlijk gelijk aan “Ik wil mijn tong in je mond steken”. 😉

Negeren

De reacties deelde hij op in vijf categorieën:

  • Negeren 1: mensen die het berichtje wel lazen, maar hem compleet negeerden.
  • Negeren 2: mensen die antwoord gaven op “Alles goed?”, maar niet op de volgende vraag.
  • Kort af: mensen die wel antwoord gaven op zijn vragen, maar niks terug vroegen.
  • Normaal: Facebookvrienden met wie hij een normaal gesprek kon voeren.
  • Leuk: Facebookvrienden die super enthousiast reageerden of met wie hij meerdere dagen heeft gesproken.

Maar liefst 1 op de 3 Facebookvrienden negeerden hem totaal, al na één berichtje of reageerden super kortaf (vroegen niet terug hoe het nu met hem ging en antwoordden alleen zijn vragen). “Triest”, vindt Gino. De grootste categorie is ‘normaal’, waaronder 419 vrienden blijken te vallen. Met deze mensen kon hij gewoon normaal een gesprek voeren. Ten slotte waren er nog 81 vrienden met wie hij echt een super leuk gesprek had.

Als je even de tijd hebt, is het zeker een aanrader om Ginos’ docu ‘Echte Frienden’ te kijken. Hij duurt ongeveer een half uur, maar ik beloof je dat-ie het waard is. Een ding vraag ik me wel af na het kijken van de documentaire: in welke categorie valt zijn ex-schoonmoeder nou?


Dit artikel werd al 115 keer gedeeld.