Flickr/Joshua Brown

Gemiddeld zijn is niet goed genoeg, waar komt deze prestatiedruk vandaan?

Ik heb twee baantjes, mijn eigen bedrijf en door alle koffietjes en etentjes af en toe niet eens tijd om mijn moeder te zien. Toch heb ik nog steeds het gevoel niet goed genoeg te zijn. Nog niet succesvol genoeg te zijn. Niet genoeg vrienden te hebben. Te veel Netflix te kijken. Dat komt natuurlijk voornamelijk door de onmogelijke standaarden die ik mezelf opleg. Maar ik ben lang niet de enige die het gevoel heeft niet mee te tellen als ze voor haar 25e geen boek heeft geschreven of een TED-talk heeft gegeven. Acht op de tien jongeren ervaren prestatiedruk.

Alhoewel we echt wel weten dat niet elke 23-jarige volop aan de weg aan het timmeren is, voelen we die druk wel. We hebben het idee alles te moeten: vrienden zien, naar feestjes toe, achten halen, reizen en een passie hebben waar je je werk van maakt. We hebben het gevoel unieker te moeten zijn dan anderen en dat de hele wereld dat ook van ons moet vinden. Gemiddeld zijn is niet goed genoeg. Maar liefst 43 procent van de studenten heeft last van psychische klachten als slecht slapen, piekeren en faalangst. Burn-outs komen steeds jonger en steeds vaker voor. Waar de mens vroeger in een midlifecrisis terechtkwam, was er daarna sprake van een dertigersdilemma en inmiddels alweer van de quarter life crisis.

Je moet slim (maar niet saai) zijn

We groeien op met het idee dat naar het vwo en het hoger onderwijs gaan het beste is wat je kunt doen. Dat zie je ook terug in de cijfers. Uit een nieuw onderzoek van de Kinderombudsvrouw blijkt dat maar liefst zestig procent van de jongeren op de middelbare school al elke week veel stress ervaart om hun toekomst. Daarnaast gaan vwo’ers steeds minder vaak naar het hbo en kiezen ze voor een universitaire opleiding. Psycholoog van de Ven vertelt aan het RTL Nieuws:

De gedachte is: hoe hoger je bent opgeleid, hoe meer je verdient.

Lees ook: Quarter Life Crisis: nu ik groot ben, maar nog niet weet wat ik wil

Tussen september vorig jaar en februari dit jaar kwamen er ook nog eens meer dan 200.000 vacatures op mbo-niveau vrij. Genoeg reden om voor het mbo te kiezen, denk je? Bij de opleiding tot stukadoor en metselaar van het ROC Nijmegen heeft zich nog niemand aangemeld. Er is ook onder andere een tekort aan verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs, hoveniers en koks. “Op het nieuws en van andere mensen hoor je dat het mbo slecht is, of laag”, zegt mbo’er Lisanne Fons tegen de NOS. Terwijl mbo’ers weer hele andere kwaliteiten en talenten hebben. Zonder hen kun je niet heerlijk uit eten, worden er geen muren gemetseld en is er niemand die je zieke moeder wast. Zij zijn degenen die de wereld draaiende houden.

Je prestaties on display

Die druk om te presteren komt niet alleen omdat we veel geld willen verdienen, maar vooral ook omdat onze prestaties te zien zijn via social media. Overal om ons heen zien we dat de rest in iets uitblinkt. Scroll een keer door je tijdlijn en iedereen lijkt het goed te doen op school of op werk, altijd te eten met vrienden en op verre reizen te gaan om zichzelf te vinden. Lig ik daar. Op de bank. Met een halve paniekaanval.

Lees ook: Peter (27): “Zo voorkom je een quarterlifecrisis – of kom je eruit”

We vergeten dat we niet altijd door hoeven te gaan. Het is oké om even op één plek te blijven staan, te kunnen analyseren wat je wilt en waar je al bent gekomen. En al worden we op het internet overspoeld met verhalen van ondernemers en uitvinders, laten we vooral niet vergeten dat er ook genoeg mensen zijn die niet bezig zijn de wereld te veroveren, maar gewoon met leven. Het is belangrijker om gelukkig te zijn.


Dit artikel werd al 97 keer gedeeld.