Unsplash

Gelukkig zijn zit letterlijk tussen je oren – en in je DNA

Volgens cijfers van het CBS zijn negen van de tien Nederlanders gelukkig. Dit houdt in dat ze hun geluksgevoel een zeven of hoger geven. Dat is best hoog, als je je bedenkt dat een op de zeven Nederlanders burn-outklachten heeft en een op de drie zich eenzaam voelt. Eerder zocht ik daarom al uit wat er in je lichaam gebeurt als je stress hebt. Maar wat gebeurt er in je lichaam als je gelukkig bent? En hoe maken we van dat zeventje een negen? Omdat het vandaag de Internationale Dag van het Geluk is, zocht ik het voor je uit.

Geluk zit tussen je oren. Letterlijk. Want datgene wat jou gelukkig maakt is – even lekker kort door de bocht – een chemische reactie in je hoofd. Als er leuke dingen gebeuren (die dingen zijn voor iedereen weer anders natuurlijk) geven je hersenen gelukshormonen af. De vier belangrijkste zijn:

  • Serotonine: dit hormoon heeft invloed op je geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seks en eetlust. Het helpt ook bij de verwerking van pijnprikkels. Bij een hoog niveau van serotonine ben je rustig en voldaan. Bij een laag niveau angstig en pessimistisch.
  • Dopamine (het ‘plezierhormoon’): voorkomt dat je chagrijnig wordt en maakt je alert. Dit hormoon komt vrij bij sport, eten, verliefdheid en seks. Dopamine maakt onderdeel uit van het beloningssysteem in de hersenen en speelt dus ook een grote rol in het vormen van een verslaving.
  • Fenylethylamine (het ‘verliefdheidshormoon’): zoals de bijnaam al doet verklappen, wordt dit hormoon aangemaakt als mensen verliefd zijn (en het zit ook in chocola, kaas en rode wijn ūüėČ ). Het zorgt voor euforie en vrolijkheid. Ten slotte stimuleert het ook nog eens de andere gelukshormonen.
  • Oxytocine (het ‘knuffelhormoon’): dit hormoon versterkt de band met anderen, maakt ons socialer en is goed tegen stress en angst. Bij aanraking van de huid, knuffelen en seks wordt oxytocine aangemaakt.

Not happy single

Pas als je de hormonen zo op een rijtje ziet staan, snap je dat 92 procent van de mensen met een relatie gelukkig is en ‘maar’ 79 procent van degenen zonder vriend of vriendin. Toch heb je¬†een relatie natuurlijk niet nodig om gelukkig te zijn. Ik zou zeggen: knuffel je vrienden gewoon dood, drink rode wijn en vreet chocola en kaas. Uit het onderzoek van CBS blijkt daarnaast ook dat mensen met een¬†slechte gezondheid minder gelukkig zijn. Hier heb je natuurlijk geen invloed op, jammer genoeg.

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

Geluk zit in je DNA

Vanzelfsprekend bepalen de dingen die er gebeuren, de mensen om je heen en de keuzes die je maakt hoe gelukkig jij bent. Maar wist je ook dat je genen een rol spelen in hoe gelukkig jij je voelt? Dit blijkt onder andere uit onderzoeken waar tweelingen (gescheiden bij de geboorte) zijn onderzocht. Net zoals sommige mensen beter zijn in sport of in tekenen, zijn er mensen die gewoon gemakkelijker gelukkig en tevreden zijn.

Je gelukkig denken

Een tweede belangrijke factor zijn jouw gedachtes. Eckhart Tolle, een geestelijke leraar, zei dan ook:

The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it.

Hoe hoger de eisen zijn die je aan jezelf stelt, hoe groter de kans is dat ze mislukken en hoe minder gelukkig je bent. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat gelukkige mensen niet per se gelukkig zijn omdat ze zoveel hebben om gelukkig over te zijn. Het is juist hun gelukkige mindset die ervoor zorgt dat ze voorspoedige dingen meemaken. En alhoewel onze samenleving¬†erg gericht is op materialisme, kan je nog zo ongelukkig zijn met geld en mooie auto’s. Volgens Vlaamse psychiater Dirk de Wachter zit geluk ‘m in tevreden zijn met wat je hebt. “We hebben een Hollywoodachtige manier van kijken naar geluk.”, zegt hij. “Veel auto’s, een groot huis, een mooie vrouw met lange benen en gekochte borsten. Het moet meer, meer, meer zijn. Het is nooit genoeg.” Wat iemand gelukkig maakt, is per persoon verschillend. De een wordt gelukkig van sporten, de ander van een etentje (of allebei). Maar er zijn wel een aantal dingen die kunnen helpen.

Wat kun jij doen?

Volgens psycholoog Marijke Schotanus Dijkstra helpt het om dankbaarheid te tonen en belangeloos iets voor iemand anders te doen. “Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar niet iedereen heeft daar tijd voor”, zegt ze. “Je kan ook een vriendin bellen die het moeilijk heeft. Of een praatje maken met de buurman.” Ook kan het volgens haar helpen om aan het einde van de dag op te schrijven welke positieve dingen er zijn gebeurd die dag. Na een tijdje verandert dan de manier waarop je in het leven staat. Ook helpt het om te bedenken wat jouw sterkste eigenschappen en punten zijn. Mocht je het zelf lastig vinden om ze te bedenken, vraag ze dan aan je omgeving. Misschien wordt je dan ook minder streng voor jezelf. Want zoals ik al eerder in het artikel schreef: hoe hoger de eisen zijn die je jezelf stelt, hoe lastiger het is om gelukkig te zijn.

Het is ook fijn om te weten dat we het toch best wel goed doen. Maar drie procent van de Nederlanders zegt ongelukkig te zijn. Om die positieve mindset te cre√ęren: Nederland staat toch mooi op de zesde plek van gelukkigste landen ter wereld!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.