Pexels

Een ode aan het dorp: waarom we in kleine gemeenten gelukkiger zijn

Naar verhouding zijn in grote steden minder mensen gelukkig dan in kleine gemeenten. Zo, dan weet je het vast. Dat blijkt uit de Geluksatlas 2017. Inwoners van verschillende gemeenten mochten een rapportcijfer geven aan hun leven. En uit een recent onderzoek ‘de Brede Welvaartsindicator’ blijkt dat Drente een stuk beter scoort dan de randstad. Ook al zijn we goed gelukkig (87% van de Nederlandse bevolking is gelukkig), er is toch een duidelijk verschil tussen stad en dorp.  Voor een dorpeling zoals ik, is dat absoluut geen verrassing.

Lees ook: Gelukkig zijn zit letterlijk tussen je oren – en in je DNA

Volgens onderzoeker en directeur van de Atlas, Gerard Marlet, trekken steden veel gelukszoekers aan op zoek naar “een geschikte partner, werk of meer leuke dingen om te doen in de vrije tijd”. Maar, zegt hij: “ze worden niet altijd gelukkiger dan waar ze vandaan komen.” Nee, het walhalla ligt buiten de stad, in de kleine gemeenten. De belangrijkste geluksfactoren zijn werken, het zien van vrienden en gezondheid. Nou zijn dit niet echt dorpsexclusieve factoren. Maar er zijn wel dingen die het dorp meegeeft die het leven net allemaal iets beter maakt.

Foto: PexelsFoto: Pexels

Groen en gezond

Zo blijkt dat gelukkige gemeenten zich onder andere kenmerken door een goede woon- en leefomgeving. Als er iets typisch is voor een dorp, dan is het wel een goede woon- en leefomgeving.

Zo is het geen geheim dat veel dorpen zich in een mooie landelijke omgeving bevinden. Hoeveel mensen gaan in de zomer wel niet op hun gemak in een dorpje een terrasje pakken? Ikke wel. Even weg van de drukte, even genieten van de omgeving en de frisse lucht. Wat je ook doet. Wanneer je gaat hardlopen, kun je lekker het bos in. De hond wordt uitgelaten op de hei, fietsen door het groen, en een biertje met een uitzicht waar je u tegen zegt. En als je alleen je heerlijk rustgevende gevoel niet vertrouwt: uit onderzoeken blijkt ook dat in een dorp wonen veel gezonder is. In de stad is je biologische klok net iets sneller door lichtvervuiling, je amygdala (een gedeelte in je hersenen die betrokken is bij het aansturen en verwerken van emoties) is gevoeliger waardoor je meer stress hebt (wellicht omdat de stad je pusht te presteren) en stedelingen zijn minder empathisch.

Geniet van het leven

In de Geluksatlas valt ook op dat inwoners van de vier grote steden vaak minder genietend door het leven gaan dan bewoners van kleine gemeenten. Genieten zorgt voor een gelukkiger leven, zo simpel is het. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) zegt:

Dorpsbewoners hebben meer en prettiger contact met buren en buurtgenoten dan stedelingen. Dit contact speelt zich vaker af in sportverenigingen, basisscholen, buurthuizen en cafés.

Foto: Cinema OostereilandFoto: Cinema Oostereiland

Sterker nog, het speelt zich zelfs al op straat af. Wanneer je ’s ochtends vroeg onderweg naar je werk iemand op straat tegenkomt, zeg je gewoon vriendelijk hoi tegen elkaar. Toen ik een tijdje in Amsterdam woonde, dachten de mensen dat ik een of andere seriemoordenaar was. Want niemand is zo vriendelijk dat ze tegen vreemden hallo zeggen.

Mensen kennen elkaar hier, bekommeren zich om elkaar. Er heerst een gemoedelijke sfeer. Gesprekken als ‘hoe is het met je vader?’ midden in de supermarkt hoor je werkelijk constant. Want mensen nemen de tijd voor elkaar om even met elkaar te praten. Samen is het sleutelwoord in een dorp, samen genieten, samen een mooier dorp maken en samen door het leven gaan. Dat is wat ik in de stad mis: iedereen is alleen maar met zichzelf bezig. Gelukkiger worden doe je gezamenlijk, dus nee, het is geen verrassing dat dorpelingen gelukkiger zijn dan stedelingen. Ik zeg, kom er gezellig bij.