Unsplash

Een lokale boyfriend in Tanzania: waar moet je rekening mee houden?

Sinds zes weken woon en werk ik voor een onbepaald aantal maanden in Arusha, Tanzania. Want: waarom niet? Ik heb thuis toch geen verantwoordelijkheden. Ja, drie kamerplanten. Maar mijn ouders vinden het niet erg om voorlopig voor ze te zorgen. De schatten.

Grenzeloos verliefd

Omdat ik hier voor langere tijd zit, zijn bepaalde mensen thuis ervan overtuigd dat ik grenzeloos verliefd word en niet meer terug naar Nederland kom. Toen die mensen erover begonnen tegen mij, riep ik: “Nee, dat gaat echt niet gebeuren!”. Ik zag het al gebeuren dat ik iemands echtgenote nummer drie werd. Maar dat beeld is, realiseer ik me nu eenmaal hier ben, wat overdreven. Niet iedereen hier wil of mag meerdere echtgenotes hebben. Omdat het dus wel meevalt, heb ik besloten om mijn opties open te houden. En omdat ik behoorlijk nieuwsgierig ben aangelegd ben ik eens gaan kijken wat nu de belangrijkste verschillen zijn tussen verkering hier en verkering thuis in Nederland. Handig om te weten, mocht je eens wat anders willen dan een ouderwetse kaaskop.

Hoe versier je elkaar?

De belangrijke eerste stap in al het moois dat op kan bloeien, is elkaar benaderen. Best logisch. Alleen hoe pak je dat aan in Tanzania? Dat is niet ingewikkeld want het kan volgens mijn Tanzaniaanse collega Edward in Tanzania maar één kant op gaan: mannen benaderen vrouwen. Hij zegt dat Europese vrouwen meer te zeggen hebben dan de vrouwen in Tanzania. In Nederland kun je als vrouw bijvoorbeeld prima de stoute schoenen aantrekken en je crush mee uit vragen. In Tanzania gebeurt dit niet. Sterker nog: er zijn hier stammen waar een man een vrouw kan uitkiezen nog voordat ze geboren is. Als zijn toekomstige schoonmoeder zwanger is, kan een man letterlijk man zeggen: “Als jouw baby een meisje wordt, trouw ik later met haar”. Voor mij klinkt dat misschien absurd, maar hier kan men daar blij mee zijn. Je weet als meisje vanaf dag één dat er iemand is die later voor je zorgt. Ze hoeft dus nooit datingapps af te struinen of naar kansloze speeddate-avonden te gaan, zoals wij.

Het nadeel is dat als je zo’n meisje bent, je helemaal geen keuze hebt. En dat vind ik best wel rot. Maar niet iedere vrouw zit in zo’n situatie. Er zijn natuurlijk ook genoeg andere gevallen waar je wel gewoon happy single bent en met verschillende types kunt daten. Edward vertelt dat de man in Tanzania altijd de rekening betaalt. Het gaat je hier dus niet gebeuren dat je date aan je voorstelt om de rekening te splitsen, en dat voorkomt waarschijnlijk een hoop ongemakkelijke situaties.

Niet te moeilijk doen

Ben je eenmaal in contact met iemand, dan kun je rekenen op het volgende cultuurverschil: van een verkering mag je er namelijk meer dan één hebben. Edward zegt dat als je met een Tanzaniaanse vrouw bent, het maar zo kan zijn dat ze een ander vriendje krijgt. Dat weet je nooit zeker en je komt er ook niet zomaar achter. Het idee dat in Tanzania de limiet onbeperkt is, haalt behoorlijk wat druk van de ketel. In Nederland zijn we dwangmatig op zoek die ene perfecte persoon om mee te eindigen. Een zenuwslopend proces, als je het mij vraagt. Want wie is er nou leuk genoeg om de hele rest van je leven mee door te brengen? In Tanzania zit ik niet meer in mijn eentje op de bank met een groot glas wijn, jongens naar links te swipen. Nu kan ik rustig mijn eisen bijstellen, er gewoon een paar uitkiezen en vanzelf wel zien wie er het leukst is.

Trouwen en kinderen krijgen

Als je dan eenmaal jouw match gevonden hebt en je bent klaar voor een serieuze stap, dan is trouwen en/of kinderen de meest logische keuze. Hier in Tanzania gaat deze combinatie vrijwel altijd samen. Je trouwt en krijgt kinderen. Je trouwt eerst omdat dit een maatschappelijke betekenis heeft. Het laat zien dat je volwassen bent en klaar bent om een gezin te onderhouden. Krijg je kinderen als je niet getrouwd bent? Dan wordt dat een stuk minder gewaardeerd. Meisjes die zwanger worden voordat ze getrouwd zijn, hoeven niet te rekenen op steun van de vader of van hun familie. Vaders ontkennen vaak dat zij de biologische vader zijn en vaderschapstesten worden nauwelijks uitgevoerd.

In Nederland lijkt het nut van trouwen steeds meer te vervagen. Het is niet zo dat we er van de maatschappij meer respect door krijgen, en we hebben het ook niet nodig om een gezin te kunnen stichten. Het lijkt vooral een duur feestje te zijn geworden voor meisjes die zich graag een dagje een prinses willen voelen. Het is een kwestie van smaak of je het wilt ja of nee. Maar word je serieus met iemand in Tanzania? Vraag je dan niet af of je wilt trouwen, maar eerder wanneer. En denk vast na over babynamen!

Anderen lazen ook: Ik vroeg aan een relatietherapeut hoe een relatie op afstand kan werken

Polygamie

Ben je een getrouwde vrouw dan kan het zomaar zijn dat je als vrouw niet de enige echtgenote bent, of blijft. In Tanzania wonen meer dan 120 verschillende stammen. Elke stam heeft haar eigen gewoonten en gebruiken. Het staat wel vast dat een vrouw altijd maar één echtgenoot heeft. Maar het verschilt het per stam hoeveel huwelijken een man mag hebben. De ene mag maximaal één vrouw, de ander wel zeven.

De vraag die dit bij mij oproept, is: hoe houd je als man zoveel vrouwen tegelijk tevreden? Volgens mijn referentiekader is voor veel gasten slechts één vrouw al te veel. Het antwoord? Deze vrouwen wonen meestal op verschillende plekken. Als een man ‘een beetje slim is’ en veel vee en/of land heeft dan kiest hij zijn vrouwen tactisch uit. Daardoor hoeft hij niet meerdere vrouwen tegelijkertijd tevreden te houden, maar kan hij zich rustig focussen op de vrouw waar hij op dat moment bij is.

Voor mij is deze hele gang van zaken iets te heftig, maar als je gelooft in sharing is caring, kan een polygaam huwelijk iets voor je zijn.

En nu?

Mocht je naar Tanzania gaan en iemand leuks tegenkomen, bedenk dan even goed dat de cultuur echt anders is. Dat kan tegenvallen, maar het kan ook heel interessant zijn! Laat je vooral niet tegenhouden. Voor alles in dit leven geldt namelijk: doe waar je je fijn bij voelt, maar doe het wel veilig. Je moet echt op je hoede zijn en grenzen durven aan te geven. Maar dat zijn skills die je overal, ook in Nederland, nodig hebt. En of de mensen thuis gelijk krijgen over mij en de grenzeloze verliefdheid? We gaan het zien..


Dit artikel werd al 99 keer gedeeld.