Stocksnap

Een 0-urencontract is niet alleen maar slecht, dit zijn jouw rechten

Mocht je ooit het geluk hebben om een vast contract te krijgen en niet afgewezen te worden vanwege je leeftijd: lucky you. Veel jongeren in de 20 krijgen te maken met leeftijdsdiscriminatie, omdat ze ‘te duur’ zijn. Vooral nu je op je 21ste in plaats van je 23ste al volwassen loon krijgt.

Leeftijdsdiscriminatie is iets wat veel voorkomt bij werkgevers die met jongeren werken, zoals bijvoorbeeld bij supermarkten. Die nemen liever mensen van 15 jaar aan dan van 23. In principe moet je 0-urencontract na twee jaar werken (en drie opvolgende contracten) bij dezelfde baas omgezet worden naar een vast contract, maar alleen als je minimaal 12 uur per week werkt. Tenzij je onder de 18 bent, dan mag je baas jou onbeperkt tijdelijke contracten aanbieden.

Wanneer jij wel wordt aangenomen in plaats van een 15-jarige scholier, is de kans groot dat je een 0-urencontract krijgt. Dit is iets wat de meeste twintigers wel zullen kennen en waar ze vaak ook bang voor zijn. Want met een 0-urencontract heb je eigenlijk precies 0% zekerheid over je inkomen. Je kunt zomaar een hele week niet opgeroepen worden door je baas, en als je wel opgeroepen wordt, heb je maar recht op minstens drie uur loon (als je maar twee uur werkt, krijg je dus drie uur uitbetaald. Als je langer werkt, krijg je natuurlijk wel meer). Als je elke week maar drie uur werkt, zal je niet veel meer dan €120 per maand verdienen, en dat is nog wel berekend op het minimumloon van een 23-jarige.

Kortom: niet chill zo’n 0-urencontract. Je moet eigenlijk een beetje je best doen om het krijgen van zo’n contract te omzeilen. Als je er dan wél eentje krijgt, kun je er beter maar het beste van maken. En daar kan het kennen van jouw rechten en plichten je bij helpen.

Lees ook: Opgebrand op je 20ste, dat komt vaker voor dan je denkt.

Geen werk, geen loon

Dit is het principe dat bij een 0-uren contract geldt. Als je een maand niet werkt, krijg je die hele maand ook niks uitbetaald. Vrij logisch eigenlijk, maar ook super irritant. Met bijvoorbeeld een 3-uren contract kun je gerust een keertje vrij vragen. Je krijgt die drie uurtjes toch wel uitbetaald, alhoewel je dat wel een keer moet inhalen. Zo zorg je ervoor dat je niet ‘achterloopt’ met je uren. Als er werk vrijkomt dat geschikt is voor jou, is je baas wél verplicht jou op te roepen en niet een uitzendkracht, ook als dat voor hem beter uitkomt. Daar staat tegenover dat jij in beginsel verplicht bent om te komen als je wordt opgeroepen.

Lees ook: Hier let ik als werkgever op bij het aannemen van nieuwe mensen.

Na zes maanden

Je hebt na zes maanden werken recht op het aantal uren dat je gemiddeld de laatste drie maanden hebt gewerkt. Ingewikkeld he? Stel je voor, je hebt nu zes maanden lang een 0-urencontract, maar de afgelopen drie maanden heb je steeds 12 uur per week gewerkt. Dan heb je vanaf nu recht op 12 uur werk (of uitbetaling, als dat werk er niet is) per week, omdat er dan wordt aangenomen dat de omvang van je contract gelijk is aan het gemiddelde aantal gewerkte uren. Als er geen werk is krijg je nog steeds 12 uur uitbetaald, omdat het niet jouw schuld is dat er geen werk is.

Vakantie

Ook als je een 0-urencontract hebt, heb je gewoon recht op doorbetaalde vakantie. Je werkgever berekent je vakantie-uren aan het aantal gewerkte uren, niet aan het aantal uren dat in je contract staat. En je hebt recht op vakantiegeld, meestal is dit rond de 8% van je gebruikelijke loon. Bij een 0-urencontract wordt dit berekend over de uren die je daadwerkelijk hebt gewerkt. Tip: je krijgt je vakantiegeld doorgaans eind mei/begin juni, dus zorg ervoor dat je daar voor extra werkt. Dan krijg je ook weer meer vakantiegeld, want alles wat je na 1 juni werkt, wordt volgend jaar bij je vakantiegeld gerekend.


Dit artikel werd al 1997 keer gedeeld.