Unsplash

Door deze 5 zieke verdedigingstechnieken kan Zwitserland neutraal blijven

“Stop met twitteren en kom bij ons aan tafel zitten”, zei Zwitserland tegen Noord-Korea en de Verenigde Staten, nadat Trump: “Wij staan klaar, mocht Noord-Korea domme beslissingen nemen” tweette. De spanningen tussen deze landen lopen al een tijdje op. Deze maand deed Noord-Korea hun zwaarste kernproef ooit. De VS lobbyden voor zware sancties tegen Noord-Korea, waarop die verklaarden dat “de VS absoluut hun verdiende loon zal krijgen”. Dat klinkt niet echt als een onderonsje waar je gezellig tussen wilt zitten. Waarom biedt Zwitserland het dan toch aan?

Het is niet de eerste keer dat Zwitserland hulp aanbiedt om te bemiddelen in conflicten. In de laatste zeventien jaar trad het land meer dan twintig keer op als bemiddelaar. Dat was niet altijd succesvol, maar soms ook wel: vorig jaar liet terreurbeweging Boko Haram bijvoorbeeld 21 ontvoerde schoolmeisjes vrij na maandenlange onderhandelingen. Dat Zwitserland zo vaak aanbiedt te bemiddelen en dat de landen en groepen ook daadwerkelijk aanschuiven, komt omdat Zwitserland een neutraal land is.

Waarom is Zwitserland neutraal?

Maar liefst vijfhonderd jaar doen de Zwitsers al niet mee aan oorlogen. Dit komt omdat 10.000 Zwitsers in 1516 hun leven verloren bij een veldslag in Frankrijk. Het land wilde dat nooit meer te hoeven meemaken en verklaarde daarom nooit meer militaire acties uit te voeren. Pas in 1815, tijdens een conferentie in Wenen, erkenden verschillende grote landen de neutraliteit van het land.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Lees ook: Kunnen we meer doen tegen terrorisme? Ja, maar willen we dat? Nee

Hoe kan het land neutraal blijven?

Ja, het is één ding om te zeggen dat je neutraal blijft, maar het is wat anders om daadwerkelijk niet aangevallen te worden. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Hitler het land met rust liet in de Tweede Wereldoorlog? Daar zijn een aantal redenen voor en hier gaan ze best wel ver in (oké, dat is een understatement). De Zwitsers spenderen meer dan twintig procent van hun budget om zichzelf te beschermen.

1. Het land was in feite een enorme booby trap

Alle wegen het land in konden tot november 2014 worden opgeblazen. Dat lees je goed. Er waren minstens 3.000 explosieven geplaatst onder bruggen, snelwegen en spoorwegen aan de grens van Zwitserland. De Zwitsers waren van plan die af te laten gaan, mocht iemand het ook maar in zijn hoofd halen het land aan te vallen. Eind 2014 zijn de explosieven weggehaald, maar er wordt gespeculeerd dat er nog genoeg liggen. De 3.000 explosieven die ik eerder noemde, waren namelijk officieel erkend door de overheid. Naar schatting liggen er nog eens 3.000 extra explosieven verborgen…

2. Zwitserland heeft genoeg bunkers om 114% van de populatie onder te brengen

Als er in Zwitserland een nieuw appartementencomplex wordt gebouwd, móét er volgens de wet ook een bunker onder het complex zitten. Huiseigenaren hoeven niet per se een bunker onder hun huis te hebben, maar als ze er geen hebben betalen ze voor een plekje in een publieke bunker. In 2006 waren er daardoor 300.000 bunkers in Zwitserse woningen, instituties en ziekenhuizen en ook nog eens 5.100 publieke bunkers. Samen hebben die bunkers plek voor 8,6 miljoen mensen – dat dekt 114% van de populatie…

Foto: Getty Images/Alain Le Garsmeur Foto: Getty Images/Alain Le Garsmeur

3. Ook al is het land neutraal, er is nog steeds dienstplicht

Zwitserland zal dus geen militaire acties uitvoeren, maar handhaaft wél de militaire dienstplicht. Toen er in 2013 een referendum werd gehouden over het voorstel om de dienstplicht af te schaffen, stemde 73 procent van de inwoners tegen. Het is al de derde keer in ruim twintig jaar dat de Zwitsers tegen het afschaffen van de dienstplicht stemden. Zwitserland heeft hierdoor een enorm ‘reserve’ leger. Voor 2003 waren dit 400.000 mensen op een bevolking van acht miljoen, na 2003 ‘nog maar’ 200.000. Dat enorme ‘reserve’ leger brengt me op het volgende punt.

Lees ook: Probleemjongeren met strafblad krijgen vanaf nu tweede kans bij defensie

4. Maar liefst dertig procent van de Zwitserse huishoudens bezit een geweer

Wereldwijd hebben alleen de Verenigde Staten, Servië en Jemen meer huishoudens met een geweer thuis. Dit komt omdat het Zwitserse reserve leger hun wapen thuis moet bewaren. Is je diensttijd over? Dan kun je het wapen met een fikse korting kopen. In de ogen van de vijand is een groot deel van de bevolking dus niet alleen militair getraind, ze hebben ook nog eens de wapens thuisliggen om terug te vechten.

5. Naast bunkers en explosieven, heeft Zwitserland ook nog eens tunnels in de bergen

Zwitserland ligt natuurlijk in de Alpen, dus ieder land dat de Zwitsers aan zou willen vallen staat sowieso een letterlijke ‘uphill battle’ te wachten. Maar Zwitserland maakt er ook handig gebruik van. Bergen vlakbij de grens bevatten zoveel tunnels, dat je er hele divisies (divisies bestaan uit ongeveer 10.000 tot 25.000 mensen) in kwijt zou kunnen.

Zwitserland is diegene achterin het klaslokaal waar je niet mee fuckt, omdat je weet dat hij stiekem de zwarte band in karate heeft. Oh, en thuis een shitload aan wapens heeft liggen.


Dit artikel werd al 67 keer gedeeld.