Dit zijn de Pioneers van de Jonge 100: de belangeloze wereldverbeteraars

Elk jaar stelt Ondertussen.nl een lijst van de honderd meest veelbelovende jongeren t/m 25 jaar samen. Deze jongeren vallen op door hun bijzondere prestaties: sommigen maken de wereld een stukje beter, anderen bedenken oplossingen voor problemen waarvan velen niet eens wisten dat ze bestonden. De genomineerden van De Jonge 100 binnen de categorie Pioneers pakken serieuze problemen aan. Problemen die iedereen wat aangaan, maar waar niet iedereen naar omkijkt.

Meteen stemmen op jouw favoriet kan hier!

Onze planeet is stervende, maar niet als het aan de Pioneers op de lijst ligt. Jermain maakt van lege wijnflessen drinkglazen en heeft daar tegelijkertijd twaalf mensen mee aan het werk gekregen. Danny bedacht een manier om urine om te zetten in schoon drinkwater en energie. Omdat er miljoenen tentjes blijven liggen aan het einde van een festival, bedachten Jan en Wout bedachten een kartonnen tent die honderd procent recyclebaar is.

De inzet van drones

Wilco bedacht een geniaal plan waarbij hij tegelijkertijd de boeren én het milieu helpt. Hij maakte een drone die extra informatie verzamelt over de gewassen van akkerbouwers, waardoor zij minder hoeven te bemesten. Dat drones niet alleen maar leuk zijn, bewijzen ook Jordy en Tim. Zij bedachten de Drone Cup: hier moeten basisschoolleerlingen samenwerken om hun drone zo snel mogelijk te maken voor de competitie.

Belangeloos inzetten voor anderen

Er zijn daarnaast veel Pioneers die de moeite nemen in hun vrije tijd anderen te helpen. Zo maakte Sanne een documentaire om aandacht te vragen voor prestatiedruk en om jongeren te inspireren ook eens te relaxen. Elena maakte een fotoproject om meer begrip te creëren voor depressies en daarnaast het taboe te doorbreken. Niels besloot werkzoekenden met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen, toen hij maar bleef solliciteren, omdat hij autisme heeft. En toen twee vriendinnen van Faraaz kort na elkaar zelfmoord pleegden, besloot hij de stichting Tweestrijd op te richten, om problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Sanne KooimanSanne Kooiman

Lotte en Miloeska hebben het antipestplatform ‘Jij bent het waard’ opgezet. En Yves is oprichter van pubervragen.nl, waar kinderen die vragen hebben over de pubertijd of gepest worden, hun verhaal kwijt kunnen. De 16-jarige Costas richtte de Gay Straight Aliance op: een groep die opkomt voor iedereen op school, of je nou homo, hetero, lesbisch, bi of transgender bent. Luce is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Nationale Jeugdraad. Zij komt op voor de belangen van álle Nederlandse jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Coco en Max zetten zich op Europese schaal voor ons in. En Melodi is jeugdambassadeur, ze hoopt daarmee te bereiken dat jongeren wereldwijd, in welke situatie ze ook verkeren, veilige en consensuele seks en abortus kunnen hebben.

Vier studenten uit Delft (Julian, Wouter, Job en Stijn) zijn vastberaden mensen met slapeloosheid te helpen. Zij hebben een knuffelrobot ontwikkeld die rustig ademhaalt en licht en geluid gebruikt om je in slaap te krijgen. Ten slotte probeert Nick (gehandicapte) kinderen aan het sporten te krijgen door vrijwillig video’s te maken.

Een tweede leven

Elk jaar slacht de wereldwijde leerindustrie meer dan een miljard dieren per jaar. Toen Koen  en Hugo erachter kwamen dat daarnaast 45 procent van al het fruit weer wordt weggegooid, bedachten ze een geweldig idee. De ontwerpers geven afgedankt fruit een tweede leven door leer van fruitresten te maken. Ook Sytze vindt het zonde dat er zoveel weggegooid wordt. Hij ontwikkelde een proces waar citrusschillen omgezet worden naar bruikbare grondstoffen voor voedsel en cosmetica verpakkingen. Laila, Sophie, Laurens en Mathijs bedachten ‘BrouwBrood’. Met het bierafval van kleine Amsterdamse brouwers, produceren ze duurzaam brood, waarbij zo’n dertig procent graan wordt bespaard.

BrouwBroodBrouwBrood

Weinig te besteden

David is weer op een hele andere manier met voedsel bezig. Hij runt vrijwillig een voedselbank voor arme kinderen, zodat zij ook (gezond) eten mee naar school kunnen nemen. Lucas zet zich ook in voor mensen die niet veel te besteden hebben. Hij creëerde een creatieve en sportieve omgeving voor jongeren die op straat zwerven en geen geld hebben voor betaalde activiteiten. Sam zet zich in voor arme kinderen wat verder van huis. Met zijn ‘correctbook’, een herbruikbaar schrift, strijdt hij tegen analfabetisme. Elke aankoop laat ook een kind in nood oneindig schrijven.

Lees ook: Dit zijn de 100 meest veelbelovende jongeren van 2017!

Zoals je misschien wel merkt, verdienen alle Pioneers wel een award. Maar je hebt na het lezen van dit verhaal vast een favoriet. Hier kun je op hem of haar stemmen. Doen!


Dit artikel werd al 25 keer gedeeld.