Dit zijn de keiharde vrouwelijke soldaten die daadwerkelijk tegen IS vechten

Het gevecht tegen terreurorganisatie IS verloopt zo slecht nog niet. Zo is het grote IS-bolwerk Mosul onlangs heroverd en ligt kalifaat-hoofdstad Raqqa al tijden flink onder vuur. Irakezen vieren al dat IS verdreven is uit hun land. IS gaat nu vooral terug naar de cellen die ze voorheen hadden, waarbij verschillende kleine groepjes één ideologie aanhangen. Een belangrijke en wat mij betreft onderbelichte speler in dit alles is de YPJ – de Vrouwelijke Volksbeschermingseenheden. Ze zijn de vrouwelijke equivalent van de overwegend Koerdische YPG. Deze guerrilla-stijl vechters zijn de verdedigers van het Koerdische gebied in Syrië, Rojava, en het meest efficiënt in het verslaan van de fascisten.

Lees ook: 60% minder grondgebied, 80% minder inkomsten: is dit het einde van IS?

Het verzet

De YPJ is ontstaan uit het Koerdische verzet en wil hun grondgebied, Rojava, samen met de YPG beschermen van de Syrische burgeroorlog. IS viel hun uiteraard ook aan, en zo zijn ze flink verwikkeld geraakt in de strijd. Door deze rommel van conflicten, bestaat de YPJ niet alleen uit Koerden, maar ook uit Arabieren, Assyriërs, Circassiërs, Christenen en zelfs vrijwillige westerlingen. In totaal zijn er tussen de 7.000 en 10.000 vrijwillige strijders lid van de YPJ. ‘Dankzij’ hun gevecht tegen IS, worden ze ook gesteund door de VS onder andere met wapens en luchtaanvallen. Daarmee wisten ze bijvoorbeeld grote delen van het noorden van Syrië terug te nemen. Ook hadden ze een grote rol in het bevrijden van duizenden Yazidis in 2014 die gevangen waren genomen door IS, waarmee ze flinke internationale aandacht kregen.

Zelfbeschikking

Al bij al is de YPJ een beetje een outsider in de oorlog die zich er afspeelt. Ze vechten enkel om zichzelf en anderen te verdedigen. Ze vechten voor hun eigen lot en voor zelfbeschikking. Dat het vrouwen zijn, maakt het des te beter. Emancipatie staat namelijk op de voorgrond van de groepering. Jineologie is de wetenschap van de vrouw en een essentiële ideologie in Rojava. De grondlegger hiervan, Öcalan, zegt:

Een land kan niet vrij zijn als de vrouwen niet vrij zijn.”

In de context van de omgeving is dit vrij revolutionair. Zowel in traditionele Koerdische cultuur als in de regio worden vrouwen flink onderdrukt. Om nog maar te zwijgen over IS. Maar niet in Rojava. Vrouwen hebben gelijke status als het gaat om eigendomswetten, geforceerde en minderjarige huwelijken zijn illegaal en er zijn quota’s zodat vrouwen en minderheden eerlijk worden gerepresenteerd in politiek. Bovendien zien ze kapitalisme als anti-vrouw. Jineologie is dus in essentie anti-kapitalisme. Ze vechten voor een staatsloze democratie. YPJ is socialistisch tot de kern.

Revolutie

Asya Abdullah is de medevoorzitter van de Syrian Democratic Union Party (PYD), een belangrijke speler in de revolutie in Rojava. Ze legt uit waarom de YPJ zo belangrijk is:

We hebben de YPJ omdat vrouwen autonomie nodig hebben, om te bewijzen dat ze zelf dingen kunnen.”

Ze onderstreept het belang van het beschermen van vrouwen in de regio. “Dat is waarom de revolutie werkt. Dat is waarom Arabische en Yazidi vrouwen zich bij ons voegen als ze ons zien. Je kunt niet echte verandering hebben zonder vrouwen in het middelpunt te zetten.” Honderden vrouwen die bevrijd zijn door de YPJ hebben zich al aangemeld bij de YPJ. Een rekruut zegt: “Ik ben er trots op dat ik meevecht. Zeker omdat ik veel onderdrukking heb ondergaan in mijn privéleven. Als onderdeel van deze groep krijg ik de kans om andere vrouwen in mijn samenleving te beschermen en te vechten voor hun rechten.”

Gevaar in de toekomst

Voor de YPJ en de vrouwelijke revolutie in Rojava ligt er wel wat gevaar op de loer. Nu IS achteruit gaat in hun grondgebied en geen direct gevaar meer vormt voor de VS, zal onder Trump’s ‘America First’ beleid de steun verminderen. Assad en zijn regering alsmede Turkije en Erdogans hekel aan Koerden kan een gevaar vormen voor Rojava. Volgens Asya Adbullah is de enige manier dat Rojava het overleeft erkenning krijgen voor wat ze proberen te doen. Overal ter wereld. Volgens haar is stap één dat vrouwen aandacht besteden aan hun eigen rechten:

Dat is waar ik om vraag. Dat ze zichzelf begrijpen en de verbinding onze beweging heeft met vrouwenstrijd over de hele wereld.”

Foto: RedditFoto: Reddit


Dit artikel werd al 30 keer gedeeld.