Pixabay

De 7 dingen die ik niet wist voordat ik mijn eerste tattoo liet zetten

Tegenwoordig is een tattoo echt niet meer alleen weggelegd voor ontspoorde jongeren of motorbendes. Het aantal tattoo shops is in de laatste zeven jaar meer dan verdubbeld en tatoeages zijn in verschillende lagen van de maatschappij terug te vinden. Maar goed ook, want ik vind het een prachtige versiering van het lichaam. Op dit moment heb ik er vijf. Op mijn achttiende ging er voor het eerst een naald in mijn lichaam en mijn meeste recente plaatje liet ik zetten tijdens mijn vakantie in San Francisco. Een pen, omdat ik met schrijven die reis had betaald. Toch zijn er een aantal dingen die ik graag had willen weten voordat ik mijn eerste tatoeage liet zetten, die niemand me toen verteld heeft. En daarom doe ik het nu dus wel.

Lees ook: Quarter Life Crisis: nu ik groot ben, maar nog niet weet wat ik wil

Inspiratie opdoen

Vaak zeggen mensen tegen mij ‘ik wil ook wel een tatoeage maar ik weet niet zo goed wat’. Ik raad deze mensen dan aan om vooral veel om zich heen te kijken. Als je erop gaat letten hebben best veel mensen zichtbare tatoeages. Je kunt op die manier ook heel goed uitsluiten wat je vooral niet wil. Daarnaast zijn Pinterest en Instagram natuurlijk perfect om inspiratie op te doen. Geloof me, er komt een moment dat je een plaatje of tekst ziet waarvan je denkt: dit is het. Het liefste ren je meteen naar de tattooshop en laat je het vereeuwigen. Ik had dit toen ik zeventien was. Een tekst had ik al langer in mijn hoofd, maar ik wist niet in welke taal en op welke plek ik het wilde. Tot ik een tattoo bij een modeblogster zag.

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Nu weet ik dat ik behoorlijk impulsief en ongeduldig ben. Om er zeker van te zijn dat ik die tatoeage echt mijn hele leven op m’n arm zou willen, heb ik hem eerst een half jaar op de wc deur geplakt. Na een jaar vond ik het nog steeds een goed idee en ging ik naar de tattooshop.

Taal

Als je kiest voor een tekst, dan is naast het design ook de taal waarin je de tekst laat plaatsen van belang. Houd er rekening mee dat een Engelse tekst voor vrijwel iedereen te begrijpen is. Op elk vakantieadres zul je hier dus vragen en opmerkingen over krijgen. Kies je voor een onbekendere taal zorg er dan voor dat je zeker weet dat de vertaling klopt. DUS NIET MET GOOGLE TRANSLATE. Je wil namelijk echt niet in zo’n lijstje met tattoo fails eindigen.

Onderzoek

Zoek van te voren goed uit welke stijl je mooi vindt en welke tattooshop of tattoo-artiest jouw droomtattoo kan zetten. Ga er gerust een keertje langs om advies te vragen!

Vergeet ook niet om rekening te houden met je huidtype. Als je net als ik een huidtype ‘white walker van Game of Thrones’ hebt, dan wordt de tatoeage altijd een beetje grijs/groenig. Echt zwarte tatoeages krijg je alleen met een donker huidtype. Ik zou je aanraden om met ideeën naar de shop te gaan en dan de uiteindelijke tatoeage door de artiest te laten ontwerpen. Je zult versteld staan van wat zo’n artiest allemaal kan en zo ben je er zeker van dat je iets unieks hebt. Ga daarnaast vooral op je gevoel af. Ik heb veel tattooshops van binnen gezien inmiddels en soms ben ik ook keihard weer naar buiten gerend.

Hygiëne en verzorging

Check goed of de tattooshop er hygiënisch uitziet en of ze werken met steriele naalden. In Nederland controleren ze hier streng op en mag je er dus wel vanuit gaan dat dit in orde is. Maar in het buitenland kan dit anders zijn. Een tatoeage is eigenlijk niets anders dan een wond in je huid en de kans op infectie is dus erg groot. Volg daarom altijd de aanwijzingen van de tattooartiest op en maak de tatoeage na het zetten goed schoon. Met vaseline zorg je er vervolgens voor dat het korstje soepel blijft en dat de tattoo geleidelijk heelt. Als een tatoeage net is gezet, mag je absoluut niet in de zon omdat-ie dan kan verkleuren.

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Houd er ook rekening mee dat je tattoo in de loop van de tijd een beetje kan vervagen. Dit ligt onder meer aan de dikte van de naald. Ik moet bijvoorbeeld binnenkort nog een keertje terug om de puntjes in de tattoo op mijn arm opnieuw te laten doen. Bij een tattoo op je vingers of hiel is de kans op vervaging of zelfs verplaatsing groot, dit komt omdat de huid op deze plekken een hele andere structuur heeft. Veel tattooartiesten tatoeëren om die reden niet op vingers.

Als je besluit een afspraak te maken dan zou ik dit altijd op een vrije dag plannen, het is namelijk belangrijk om een beetje ontspannen te zijn. Neem iemand mee voor de gezelligheid en eet goed van te voren. Je zult niet de eerste zijn die van z’n stokje gaat tijdens het tatoeëren. Ik zag ooit een brede vol getatoeëerde man omvallen.

Lees ook: Wat gebeurt er in je lichaam als je stress hebt?

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

‘Doet het pijn?’

‘Doet het pijn?’ Ook die vraag krijg ik met enige regelmaat. Ik vind van niet, maar pijn is natuurlijk relatief. De ene tatoeage op mijn zij was op sommige momenten wel pijnlijk. Het is een beetje te vergelijken met het epileren van je benen. Maar die pijn ben je als je het eindresultaat ziet snel vergeten. Ondanks de pijn, werken tatoeages voor mij ontzettend verslavend. De spanning vooraf, het irritante gevoel van de naald en dan het prachtige eindresultaat.

Dat geeft een adrenaline kick waar ik eens in de zoveel maanden ontzettend naar verlang.

Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Vragen en aanraken

Als je een tatoeage neemt, wees dan voorbereid op alle vragen die je gaat krijgen op feestjes en verjaardagen. Iedereen vraagt je elke keer weer opnieuw wat ze betekenen. In de kroeg is de tatoeage op mijn arm vaak een makkelijke aanleiding (vooral voor mannen) om een gesprek aan te knopen. Ze kijken vaak raar op als ik voor de grap vertel dat ik het biermerk ‘Hertog Jan’ in het Arabisch heb laten tatoeëren of als ik met een serieus gezicht zeg dat de sterretjes op mijn arm staan voor alle mensen die ik heb omgelegd (FYI ze staan voor m’n familie). Omdat je mijn tatoeages niet altijd volledig kunt zien, zijn er ook veel mensen die ongevraagd mijn shirt omhoog duwen. Meestal kan ik met één blik wel duidelijk maken dat ik daar niet van gediend ben.
Foto: Britt WillemsenFoto: Britt Willemsen

Werk

Veel mensen zijn bang dat een tatoeage lastig is op de arbeidsmarkt. Ik ben van mening dat als een bedrijf me niet wil aannemen omdat ik zichtbare tatoeages heb, ik dan niet voor dat bedrijf wil werken. Maar dit ligt natuurlijk ook een beetje aan de branche waarin je gaat werken. Misschien is het daarom verstandig om je eerste tatoeage op een plek te zetten die makkelijk te verbergen is, zeker als je nog jong bent.

Tatoeages zijn super vet als je er een beetje goed over hebt nagedacht. Tenslotte weet je nooit of je er later spijt van gaat krijgen. Maar je kunt die kans natuurlijk wel zo klein mogelijk maken. Hopelijk helpt dit artikel daarbij. Als je nog steeds enthousiast bent over je tattoo-idee dan zou ik zeggen: doe het! Zo’n big deal is het nu ook weer niet.


Dit artikel werd al 197 keer gedeeld.