Unsplash

Gratis dataroaming binnen de EU: hier moet je op letten

Sinds 15 juni betaal je geen roamingkosten meer binnen heel Europa. Dat betekent dat je geen overdreven hoge telefoonkosten meer maakt zonder dat je hier pas na je vakantie achterkomt. Door de afschaffing van de hoge roamingkosten wordt bellen, sms’en en internetten een stuk goedkoper in het buitenland. Europese politici vonden het vreemd dat je buiten je eigen land ineens een stuk meer moest gaan betalen voor het gebruiken van je telefoon. Europa is tenslotte één continent met vrij verkeer voor personen, goederen en geldstromen. Waarom dan wel de extra kosten voor dataroaming?

Hoe werkt dit precies?

Dataroaming in het buitenland kostte voorheen best veel geld, en dat zit zo: je betaalde de provider maandelijks een bedrag om gebruik te kunnen maken van zijn communicatienetwerk van antennes en zendmasten. Maar dit bedrag was alleen geldig binnen de Nederlandse grenzen. Zodra je in het buitenland kwam, gebruikte je automatisch het netwerk van een andere provider, waarvoor roamingkosten betaald moesten worden. De provider legde deze rekening bij jou neer, waardoor deze kosten behoorlijk hoog uit konden pakken. Maar daar hoeven we ons nu niet meer druk om te maken.

Er zit wel een addertje onder het gras: niet elke provider heeft namelijk dezelfde regels in dataroaming in het buitenland. Er zijn providers waarbij een ‘fair use policiy’ geldt. Hierbij krijg je een maximaal aantal gigabyte mee om in het buitenland te gebruiken. Ga je daarover, dan kan de provider maximaal €7,70 per gigabyte rekenen. En zo kan die telefoonrekening dus toch weer erg hoog uitpakken. Bij andere providers mag je zoveel meenemen als je in Nederland ook kunt verbruiken, check van te voren even hoe dit bij jou zit op de website van jouw provider.

Lees ook: Zo won ik de strijd met mijn smartphone en kun jij dat ook

Daarnaast mag een provider ook nog roamingkosten in rekening brengen voor mensen die langer dan vier maanden achter elkaar in het buitenland zitten. Ben je van plan om voor langere tijd in een ander land binnen Europa te wonen, verander dan van provider om eventuele kosten te voorkomen. Buiten Europa betaal je helaas wel nog veel roamingkosten, dus kijk hiermee uit.

Foto: Flickr/psi-photographieFoto: Flickr/psi-photographie

Maar hoe behoud je dan je rust op vakantie?

Deze nieuwe regel zal ons dus een hoop geld besparen op vakantie, maar niet iedereen is hier zo blij mee. Als je op vakantie bent, is het namelijk ook juist heel fijn om even afstand te nemen van je smartphone. Want als je geen internet hebt, dan laat je je telefoon toch wat sneller voor wat het is. De eerste paar dagen wil je waarschijnlijk wel nog van alles delen met vrienden en familie, maar daarna merk je al snel dat je meer tot rust komt als je echt geniet van de momenten op vakantie.

Lees ook: Dankzij deze 8 tips bespaar jij tientallen euro’s op vakantie

Een paar tips:

Zet je mobiele data evengoed uit
Je hoeft nu niet meer extra voor data te betalen, maar je kunt het zelf natuurlijk ook gewoon uitschakelen! Zo beleef je de vakantie gewoon zoals je dat altijd al deed en heb je alleen internet als je op wifi gaat. En denk eraan dat je niet overal om wifi hoeft te vragen. 😉

Zet onnodige groepsapps op stil
Heb je honderd verschillende groepen voor je vrienden en werk? Zet deze dan allemaal op stil. Je bent tenslotte op vakantie!

Gebruik je telefoon alleen op bepaalde momenten
Spreek met je reismaatje af om alleen op bepaalde momenten je telefoon te gebruiken en zet ze daarna weer op vliegtuigstand. Zo kun je Google maps wel gewoon gebruiken net als, heel belangrijk, de camera. Op deze manier word je niet continu gestoord door binnenkomende appjes.

Verwijder de apps waar jij lichtelijk verslaafd aan bent
Gaat jouw data vooral op aan Facebook, Snapchat of Instagram? Verwijder deze apps dan voor de tijd dat je op vakantie bent. Geloof me, het zal je een hoop rust geven en uiteindelijk mis je helemaal niets.

Bedenk wat de voordelen zijn
Als je continu in contact bent met vrienden en familie, kan het voelen alsof je helemaal niet weg bent. Maar waarom ben je dan eigenlijk op vakantie gegaan? Het is natuurlijk wel zo fijn om nog iets nieuws te kunnen vertellen als je weer thuis komt. Laat die telefoon (en je vrienden en familie) dus gewoon even voor wat het is!