Dare to be Grey

Dare to be Grey geeft stem aan de grijze massa tussen zwart- en witdenkers

Vorig jaar oktober waren de studenten achter social media campagne Dare to be Grey één van de winnaars tijdens de Jonge 100 award show. Met hun project om polarisatie in de samenleving tegen te gaan door een open debat te promoten en stem te geven aan de grijze massa tussen de kleine groep zwart- en witdenkers die het debat meestal bepalen, waren ze volgens de jury echte Pioneers. Nu de Jonge 100 van 2017 in het zicht is, vroegen we hen wat ze sindsdien allemaal hebben gedaan.

Nomineer meteen een veelbelovende jongere voor de Jonge 100 van 2017!

Vorig jaar wonnen jullie een van de Jonge 100 awards. Wat heeft deze prijs jullie gebracht?

“De prijs was voor ons een extra bevestiging dat ons verhaal daadwerkelijk mensen weet te raken en te inspireren. Het was voor ons een duidelijk teken dat Dare to be Grey een bestaansrecht had, voorbij de wedstrijd waarvoor de organisatie destijds was opgezet. Daarbij was het ook een persoonlijke bekroning en erkenning van Dorine’s werk voor de organisatie. Zonder haar inzet was Dare to be Grey nooit geworden wat het nu is.”

Foto: Margarita ZharovaFoto: Margarita Zharova

Hebben jullie tips voor andere jongeren met grote plannen en/of goede ideeën?

“Neem de tijd om alles uit te denken en op verkenning te gaan. Hoewel de eerste iteraties van ons idee er al snel lagen, had het nooit zijn huidige finesse gekregen zonder de kritische hulp van heel veel omstanders uit het veld.

Tegelijkertijd moet je de uitvoering ook niet blijven uitstellen totdat je naar eigen idee de perfectie hebt bereikt. Uiteindelijk zal je idee nooit volledig af zijn, en is er altijd ruimte om door te ontwikkelen. Zelfs na twee jaar staat de betekenis en het idee van Dare to be Grey niet vast in steen.”

Er is altijd ruimte om door te groeien!

Wat hebben jullie het afgelopen jaar allemaal gedaan?

“We hebben meerdere campagnes gelanceerd die zich bezighielden met belangrijke maatschappelijke onderwerpen van dat moment. Denk aan de Zwarte Pietendiscussie, de Nederlandse verkiezingen, en de reactie op de verkiezingen in Amerika die veel stof hebben doen oplaaien, zelfs in Nederland.

Daarnaast zijn wij ook druk bezig geweest met de verduurzamingsplannen van Dare to be Grey. Afgelopen jaar waren de meeste leden van het team nog studenten die op het punt van afstuderen stonden. Nu twee van ons, Jordy en Edwin, met succes hun scriptie hebben afgerond en zijn afgestudeerd, heeft Dare to be Grey meer dan ooit de kans om een blijvende organisatie te worden.”

Lees ook: Waarom hebben hbo-studenten zoveel moeite met het afronden van hun scriptie?

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

“Momenteel zijn we druk bezig met het schrijven van het Grijze Manifest. Voor ons is het de logische vervolgstap binnen onze organisatie. Na meer dan een jaar actievoeren, verhalen verspreiden, en het ‘Grijze’ onder de aandacht te brengen, leek het ons een mooie stap om een maatschappij-breed Manifest op te zetten. Hierin komen wij met concrete stappen om onze samenleving op de korte en op de lange termijn bestand te maken tegen de krachten van polarisatie.

Bovendien zijn wij gevraagd om maandag 4 september een speech te geven tijdens de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht. Dit is een grote eer die ons de kans geeft om de academische gemeenschap aan te spreken. Bovendien kunnen we hier ons nieuwe manifest onder de aandacht te brengen.”

En wat zijn jullie toekomstplannen?

“Dare to be Grey verduurzamen. De komende tijd zullen we Dare to be Grey in een stichting veranderen. We gaan verschillende verdienmodellen onderzoeken die ons in staat stellen om het werk voor Dare to be Grey fulltime voort te blijven zetten. Hiervoor zijn onder andere workshops in de maak. Ook zijn we druk bezig met het verzinnen van andere projecten die de aandacht kunnen trekken en op nieuwe manieren het Grijze in de Nederlandse samenleving in de belangstelling kunnen zetten.”