Daan (22): “Samen met mijn vriendin huur ik het huis van mijn ouders”

Stiekem zijn we allemaal ontzettend nieuwsgierig naar andermans bankrekening. In deze rubriek kijken we naar de bankrekening van andere jongeren. Hoeveel verdienen ze? En waar geven ze het aan uit? Deze keer is de 22-jarige Daan aan het woord:

Inkomsten

“Ik ben al een tijdje klaar met school en werk nu vijf dagen in de week in het Stads-Koffyhuis in Delft. Hier sta ik afwisselend in de bediening en in de keuken. Ik vind de afwisseling heel erg leuk.”

In een ideale wereld zou ik later graag een eigen zaak willen, maar voor nu wil ik vooral doorgroeien tot leidinggevende.

“Het contact met de gasten in combinatie met super leuke collega’s maakt het werken leuk. Mijn salaris is 1000 euro per maand. Verder ontvang ik maandelijks 89 euro aan zorgtoeslag. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!”

Lees ook: Waarom wordt werken in de horeca alleen gezien als bijbaan?

Vaste lasten

“Ik woon samen met mijn vriendin en we huren het huis van mijn ouders. Daar ben ik maandelijks 400 euro aan kwijt. Voor de boodschappen betaal ik maandelijks zo’n 150 euro. Ik kijk dan wel naar de aanbiedingen, maar het is niet zo dat ik naar een andere winkel ga omdat het daar misschien net iets goedkoper is. Wel kijk ik van te voren nog even op mijn rekening en daarop baseer ik of ik iets wel of niet koop.”

“Ik ga niet heel veel uit, maar ga vooral naar huisfeestjes. Op die manier bespaar ik daar dus best wel wat op. Wel ga ik regelmatig uit eten, maar dan zoeken we iets uit wat niet heel duur is. Dan zijn we rond de 30 tot 40 euro per keer kwijt. In totaal geef ik zo’n 100 euro uit aan uitgaan.”

Foto: Daan van der HoningFoto: Daan van der Honing

“Als het op kleding aankomt ben ik erg makkelijk. Ik koop niet heel veel kleding en geef daar ongeveer 50 euro per maand aan uit.”

Ik koop eigenlijk alleen nieuwe kleding als ik het echt nodig heb.

Overige kosten

“Verder dan mijn vaste lasten heb ik niet heel veel kosten. Wel ben ik maandelijks 13 euro kwijt aan de Postcode Loterij. Hier ben ik lid van geworden toen ik net op mezelf ging wonen, ik vond het wel echt passen bij het hebben van een eigen huisje. Geld heb ik hier nog nooit mee gewonnen, maar wel chocolade, spellen en boeken. Daarnaast geef ik nog 30 euro per maand uit aan nieuwe games. Alles wat ik overhoud, zet ik op mijn spaarrekening. Ik spaar voor een mooie reis naar Amerika.”

Lees ook: Dankzij deze 8 tips bespaar jij tientallen euro’s op vakantie

ING aan het woord:

“Daan komt over als een jongen die geniet van het leven: hij heeft plezier in zijn werk, gaat regelmatig uit eten en bezoekt huisfeestjes. Maar hij geeft zijn geld wel bewust uit en houdt hierdoor iedere maand zo’n €200 over om te sparen. Zo groeit zijn spaarrekening gestaag. Wat daarbij helpt is het feit dat Daan een spaardoel heeft: een reis naar Amerika. Het blijkt dat mensen die voor een concreet doel sparen bewuster én meer sparen. Je wordt immers gestimuleerd door het vooruitzicht iets moois te kunnen kopen of doen. Wat Daan kan doen om nog sneller zijn spaardoel te bereiken, is bijvoorbeeld op het moment van salarisverhoging het extra inkomen ook automatisch te sparen.

Daan en zijn vriendin huren hun huis van zijn ouders. Dat is een constructie die de laatste tijd in populariteit toeneemt. Hiermee is het mogelijk de woonlasten ten opzichte van ‘gewoon’ huren beperkt te houden. Voor ouders kan het kopen van een huis een interessant alternatief zijn voor het geld op een spaarrekening zetten met de huidige lage rentestand.”

Bekijk ook de bankrekeningen van DaanRoosTijmenTasniemDeborahRoosGiuliaJesse en Mickey.