Flickr/Sebastiaan ter Burg

D66, GroenLinks en ChristenUnie over 6 stellingen die voor jou belangrijk zijn

Over een maand mag je naar de stembus en laat je op die manier horen wat jij belangrijk vindt voor de toekomst van ons land. Maar een keuze maken is zo makkelijk nog niet. Om het je wat makkelijker te maken gaan wij de komende weken het gesprek aan met de jongerenafdelingen van onze politieke partijen, om erachter te komen waar zij nu eigenlijk voor staan. We trappen af met D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Jarin van der Zande, voorzitter van PerspectieF (ChristenUnie), legt uit dat er in politiek Den Haag voor iedereen wordt besloten, dus ook voor jongeren. “Hoelang moet je doorwerken? Komt er een leenstelsel? Allemaal belangrijke onderwerpen waar ook wij invloed op hebben.”

“Ook al weet je het nog niet helemaal, het is erg belangrijk om juist als jongere naar de stembus te gaan”, vertelt Noortje Blokhuis, voorzitter van DWARS (GroenLinks). Wouter van Erkel (voorzitter Jonge Democraten/D66) vindt dat ook. “Als we niet gaan stemmen, wordt het jongerengeluid niet genoeg gehoord in de politiek. Wij hebben vaak ook een sterke mening en het is belangrijk dat we die ook laten horen.”

Deze jonge partijvoorzitters weten natuurlijk al wel waar ze op gaan stemmen, maar grote kans dat jij nog geen idee hebt. We leggen ze daarom een aantal stellingen voor die voor jou als jongere belangrijk kunnen zijn.

Klik op een stelling om naar het antwoord te gaan

Stelling 1: Vluchtelingen in de Europese Unie moeten evenredig verdeeld worden over de lidstaten.
Stelling 2: Het leenstelsel voor studenten moet worden teruggedraaid.
Stelling 3: De pensioenleeftijd van 67 jaar moet in de toekomst nog verder omhoog.
Stelling 4: De kolencentrales moeten op korte termijn gesloten worden.
Stelling 5: Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft.
Stelling 6: Het Nederlandse drugsbeleid moet versoepeld worden.

Lees ook: Make voting great again: waarom ook jij in maart moet gaan stemmen

Stelling 1

Noortje (GroenLinks): Samenwerken op Europees niveau is absoluut belangrijk om dit probleem op te lossen, we kunnen dit als Nederland niet alleen. Duitsland doet veel, maar dat land raakt natuurlijk ook een keer vol. Het is belangrijk om te kijken naar welke capaciteiten de Europese landen hebben en vluchtelingen snel goed te verdelen.

Wouter (D66): Eens. De vluchtelingenproblematiek is geen Nederlands probleem, maar een Europees probleem en dat moeten we dan ook samen oplossen.

Jarin (ChristenUnie): Hier ben ik het mee eens, ik vind de verdeling van nu zelfs een minimum. We kijken nu naar bijvoorbeeld het bevolkingsaantal en de economie van een land en verdelen zo alle vluchtelingen. Maar wanneer er zoals in Griekenland vluchtelingen vastzitten in de kou en daardoor dood kunnen vriezen, vind ik dat je er wel een schepje bovenop kan doen en als land barmhartig genoeg zijn om meer mensen hierheen te halen.

Stelling 2

Noortje (GroenLinks): Wij waren hier geen fan van, maar vinden wel dat we moeten kijken naar hoe we er nu het beste van kunnen maken. Daarom vinden we vooral dat er een verruiming moet komen in de aanvullende beurs, het is heel belangrijk dat ook mensen met een beperking of minder rijke ouders kunnen studeren.

Wouter (D66): Nee, wij zijn altijd voorstander geweest van het leenstelsel. Door dit systeem blijft het haalbaar om snel geld vrij te maken voor onderwijs, maar dat studenten tegelijkertijd ook een klein deel van de last gaan dragen. Zo investeer je op een haalbare manier in je eigen toekomst en is het eerlijk naar zowel de student als de belastingbetaler.

Jarin (ChristenUnie): Ja absoluut, hier zijn wij altijd op tegen geweest. Je moet altijd kunnen studeren: of je nu arm of rijk bent, gezond bent of een beperking hebt. Ondanks dat de partijen die voor het leenstelsel zijn hetzelfde zeggen, zien we dat het voor sommigen nu financieel zo zwaar is om te gaan studeren dat ze het soms zelfs niet meer doen. Dat komt de kenniseconomie die we allemaal willen niet ten goede.

Lees ook: Lenen bij DUO: wat is nou écht het gevolg van een torenhoge studieschuld?

Stelling 3

Noortje (GroenLinks): Dit is een lastige. Overwegend ja, maar ik snap ook dat het vervelend is als je langer door moet werken als je bijvoorbeeld fysiek zwaar werk doet. Maar naast de vergrijzing worden we ook allemaal steeds ouder. Als we straks gemiddeld honderd jaar oud worden dan is het niet realistisch dat je de laatste dertig jaar van je leven van de staat leeft.

Wouter (D66): Ja, daar zijn we het mee eens. Het is namelijk onvermijdelijk. Het moet, want als we het niet doen is het pensioenstelsel straks niet meer houdbaar. De pensioenleeftijd verhogen zorgt ervoor dat we straks allemaal met pensioen kunnen. En omdat we ouder worden kunnen we bovendien ook langer werken.

Jarin (ChristenUnie): De verhoging naar 67 is een hele logische stap, nu mensen ouder worden. We leven langer, dus we kunnen ook langer werken. Ik kan me voorstellen dat het in de toekomst verder omhoog kan en moet en daar sta ik niet negatief tegenover, maar het is niet iets dat wij actief najagen.

Stelling 4

Noortje (GroenLinks): Absoluut! Dat is natuurlijk een hele makkelijke voor ons. Fossiele energie is de meest vervuilende manier, dus daar moeten we echt snel van af. Wat ik wel belangrijk vind is dat we ook goed nadenken over wat we met de werknemers in deze centrales doen: we moeten ervoor zorgen dat zij niet allemaal zonder baan komen te zitten. Gelukkig is er binnen groene stroom en innovatie ook veel werk.

Wouter (D66): Zeker. Op een gegeven moment zijn deze brandstoffen op en moet je ervoor zorgen dat de economie en de infrastructuur houdbaar blijft voor de toekomst. Of je nu een milieuvoorvechter bent of niet. Duurzaamheid is de grootste uitdaging van deze eeuw. We moeten ervoor zorgen dat je later ook gewoon je smartphone kan blijven gebruiken en het licht aan kan doen. Dat hier aandacht voor is, is heel belangrijk.

Jarin (ChristenUnie): Ja, daar ben ik het mee eens. Dat mag best een ambitie zijn die we uitdragen. We kunnen als overheid veel harder werken aan schone energie. Laten we stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en overgaan op duurzame energie.

Stelling 5

Noortje (GroenLinks): Dit is een heel kostbare maatregel en vanuit DWARS zeggen we: investeer liever in kwaliteit en zorg dat we de mensen die het lastiger hebben een extra steuntje in de rug geven. Ik denk wel dat het beter kan, maar dit is een voorbeeld waar wij als jongerenpartij net iets anders over denken dan GroenLinks. Zij denken dat het eigen risico er wel uit moet. En als Jesse Klaver een goede manier weet om het toch betaalbaar te houden, dan zijn wij daar natuurlijk helemaal voor.

Wouter (D66): Nee. Dat is onbetaalbaar, dus daar zijn wij geen voorstander van. Bovendien zorgt het eigen risico er ook voor dat we niet voor alle kleine dingetjes meteen naar de dokter gaan. We zouden wel graag willen zien dat het eigen risico naar vermogen wordt bepaald. Zo betaalt iemand met een laag inkomen dan minder dan iemand met een hoog inkomen.

Jarin (ChristenUnie): Nee, maar het mag wel lager worden dan dat het nu is. We mogen ons best wel realiseren dat de zorg duur is, helemaal de goede kwaliteit zorg die we in Nederland hebben. Het lijkt me niet verstandig om daar goedkoop mee om te gaan. Er is nu wel een beetje een scheve verhouding: voor sommige mensen is de eigen bijdrage nu zo duur dat ze soms zelfs beslissen om niet naar de dokter te gaan, omdat ze simpelweg het geld niet hebben. En dat mag natuurlijk nooit gebeuren.

Stelling 6

Noortje (GroenLinks): Hier staan wij heel erg achter, met name dat het eindgebruik gedecriminaliseerd wordt. Waar wij voor pleiten is het legaliseren van softdrugs en daarbij xtc en paddo’s tot softdrugs rekenen. Natuurlijk staan we niet te juichen als iedereen aan de xtc gaat, maar we geloven wel dat het zo veiliger wordt.

Wouter (D66): Absoluut. De Jonge Democraten is de grootste voorvechter op dit punt, wij geloven zelfs dat harddrugs gelegaliseerd zouden moeten worden. Dit is namelijk veel beter voor de gezondheid dan drugsgebruik in de schaduw. Wij zien graag gecontroleerde productie voor gecontroleerde consumptie.

Jarin (ChristenUnie): Nee. Sterker nog, het mag voor mij wel scherper. Het gedoogbeleid zoals het nu is werkt niet, en daar moeten we iets mee. We zeggen niet dat we wiet moeten legaliseren, maar wel dat we een oplossing moeten vinden. We moeten een manier vinden waardoor het gezonder en veiliger wordt voor mensen in Nederland, maar dat criminalitiet en de handel naar het buitenland daalt. Daarom moeten we veel meer politie inzetten tegen de illegale teelt.

Lees ook: Wat is xtc-light, ook wel bekend als 4-fmp?

Goed om te weten: de jongerenpartijen hebben dezelfde waarden als hun volwassen ‘moederpartij’, maar mogen wel zelf hun eigen programma opzetten. Dat is meestal redelijk hetzelfde, maar op sommige vlakken kan dat dus wel verschillen. Want ja, jongeren hebben soms nou eenmaal een andere kijk op hoe het moet. En zijn ze het er niet mee eens? Dan hebben ze ook de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de grote bazen in Den Haag.


Dit artikel werd al 60 keer gedeeld.