Agnès Nederhof

Zo laat je jouw cv tussen alle anderen opvallen, zodat jij die droombaan scoort

Het is tegenwoordig super lastig om een baan te krijgen, vooral als twintiger. Je bent vaak te duur, en als je niet al tien jaar ervaring op zak hebt, ben je weinig waard voor ze. Maar dat neemt niet weg dat je wel gewoon een baan nodig hebt. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw sollicitatie opvalt tussen alle andere ‘getalenteerde, hardwerkende en ambitieuze’ sollicitanten?

Lees ook: Een 0-uren contract is niet alleen maar slecht, dit zijn jouw rechten

Verras

Meestal wordt er gevraagd om een cv en een motivatiebrief, maar dat betekent niet dat je dat niet in een andere vorm mag sturen. Zeker niet als je bij een creatief bureau solliciteert, of ergens waarvan je weet dat er veel sollicitaties zullen zijn (overal dus). Maak bijvoorbeeld een sollicitatie-filmpje of een dummy-tijdschrift over jezelf en stuur dat mee. Kijk ook naar de stijl van het bedrijf: is het een jong en hip bedrijf, dan is een stijf mailtje niet op z’n plaats en mag je bijvoorbeeld best een grapje maken.

En in plaats van die saaie cv in een Word-bestandje kun je bijvoorbeeld ook een template-cv gebruiken. Google is your best friend: er zijn er genoeg te vinden.

Foto: Venngage, Flickr/Senthamarai kannan AFoto: Venngage, Flickr/Senthamarai kannan A

Lees de eisen goed

Lees de vacature en functieomschrijving nogmaals goed door, haal de belangrijkste punten eruit en zorg ervoor dat die verwerkt zijn in jouw sollicitatie. Werkgevers gaan vaak eerst alle sollicitaties vluchtig af om te checken of ze voldoen aan alle eisen. Kunnen ze dat niet in één oogopslag zien, dan is de kans groot dat je af valt.

Dit is ook meteen een handige manier om te checken of de vacature wel echt bij jou past. Als je merkt dat je veel van de eigenschappen niet hebt, moet je misschien iets anders zoeken. Het enige wat je nooit – maar dan ook nooit – moet doen op een cv, is liegen. Het is misschien verleidelijk, want wie gaat je nou testen op je viool-skills, maar je weet het nooit. En daarbij is het geen fijn gevoel om (misschien) aangenomen te worden op een leugen.

Lees ook: Hier let ik als werkgever op bij het aannemen van nieuwe mensen

Zet het meest relevante bovenaan

Om de reden hierboven: maak het werkgevers gemakkelijk (en jouw kans op een uitnodiging dus groter) door meteen duidelijk te maken dat je aan alle eisen voldoet. Alle relevante werkervaring en eigenschappen worden zo sneller gezien en degene die het leest denkt automatisch dat dat het belangrijkste voor jou is. De volgorde waarin je dingen noemt wordt vaak ook gezien als de volgorde van ‘kunnen’. Ben je ergens écht goed in? Zet dat dan bovenaan.

Houd het bondig

Niemand houdt ervan om ellenlange, saaie stukken te lezen, vooral niet als het om een cv gaat. Bovendien ben je niet de enige die solliciteert, dus is het voor werkgevers al een hele klus alle sollicitanten door te gaan. Houd je cv daarom bondig, vertel wat je moet vertellen, maar houd het daar ook bij. Het interesseert je (toekomstige) werkgever echt niet dat jij dat ene zomerbaantje hebt gekregen omdat je op de kat van de baas had gepast.

Check, check, dubbelcheck

Spelfouten maken in een cv of motivatiebrief is een van de ergste dingen die je kunt doen. Degene die het leest zal denken dat je niet de tijd hebt genomen om je cv (of brief) er verzorgd uit te laten zien. Spellen is natuurlijk niet voor iedereen even makkelijk, maar er is vast iemand in je omgeving die je daarbij wilt helpen. Het is trouwens altijd handig om je cv en brief even door iemand anders te laten lezen voordat je ze verstuurt. Misschien spotten zij iets dat jij net over het hoofd zag.

Lees ook: Dit artikel is voor iedereen die niks van LinkedIn snapt

Oké de sollicitatiebrief is verstuurd, en dan? Dan ga je natuurlijk niet rustig zitten afwachten, want dan wordt die baan zo voor je neus weggekaapt. Wat je wel kunt doen, vertellen we in een volgend artikel. Stay tuned!


Dit artikel werd al 80 keer gedeeld.