Unsplash

Concurrentie zit in je hoofd: 4 tips van een mental coach

Het concurrentiegevoel: iedereen heeft er wel eens last van. Op de School voor Journalistiek, waar een zekere concurrentie aanwezig is, bekruipt dit gevoel me af en toe. Per jaar studeren er honderden journalisten af, terwijl de arbeidsmarkt krap is. Hoe ga ik boven de rest uitsteken? Als ik de kwaliteiten van andere studenten met die van mij vergelijk, krijg ik het benauwd. Vlagen van onzekerheid in combinatie met het gevoel van niet goed genoeg zijn, komen voorbij. Toen ik dit laatst deelde, werd gezegd: “Maar Suus, jij hebt je eigen unique selling points, zoals ieder ander die ook heeft.” Het is eigenlijk ook verspilde energie. Maar hoe zorg je ervoor dat dit gevoel zo snel mogelijk je koppie uitgaat?

Mental coach Baukje Westerlaken van Mental Coach Amsterdam weet raad met het concurrentiegevoel, en heeft vier goede tips die je bij dit gevoel kunnen helpen:

#1 Ga op zoek naar eigenheid

“Stel je voor; je bent slechthorend. Dit wordt dan vaak als een handicap gezien, terwijl het dat niet hoeft te zijn. Zet het juist in voor bepaalde functies. Slechthorendheid kan als een voordeel worden gezien op een drukke werkvloer, je kunt je dan namelijk beter concentreren. Zo heb ik dat zelf ook gedaan. Ik was eerst drummer en begon fris in de wereld van mental coaching. Dat was dan ook mijn voordeel, want ik dacht op een andere, frisse manier dan mijn collega’s die al jaren in de business zaten.”

Iets wat jou eigen maakt moet je inzetten. Daar kijken mensen namelijk alleen maar van op.

Lees ook: Je een oplichter voelen, terwijl je bent opgeleid: het is een syndroom

#2 Focus op wat wél lukt

“In de tijd dat ik mijn bedrijf begon, had ik me ook kunnen laten tegenhouden door alle concurrentie. Zo begon ik mijn bedrijf in de tijd van de crisis en als ik toen steeds had gedacht ‘het gaat me echt niet lukken tussen alle andere praktijken die er al zijn’, was het me natuurlijk nooit gelukt. Maar het lukte uiteindelijk wel. Je moet je dan ook focussen op wat wel lukt.”

Wat moet je doen om het te laten slagen? Focus je daar op.

#3 Meet jezelf niet af aan de ‘standaard’

“Je wordt niet gelukkig als je jezelf steeds vergelijkt met de ‘standaard’. Als je een carrière nastreeft vanuit de instelling ‘ik moet een goede carrière hebben, omdat iedereen dit nastreeft’, dan word je vaak niet gelukkig. Ik krijg genoeg hoge piefen over de vloer die vanuit deze mindset een carrière zijn begonnen. Zij zijn daardoor nu niet gelukkig. Start dan ook vanuit een instelling: ik ben benieuwd waar mijn carrière naartoe gaat, dat is veel natuurlijker. Je moet je namelijk niet laten leiden door hoe de rest het allemaal doet en wat gewaardeerd wordt.”

Als je alsmaar denkt: ik moet wel mee komen met alle anderen, dan zorgt dat alleen maar voor weerstand op den duur.

“Ik krijg ook veel jonge mensen over de vloer die maar een studie hebben gekozen omdat ze iets ‘moesten’ gaan studeren. Dat ‘moeten’ kiezen komt voort uit een bepaald heersend verwachtingspatroon. Want iedereen gaat toch studeren na het behalen van je diploma? Dat kan ook als je voor jezelf goed hebt onderzocht waar je blij van wordt en wat voor soort banen daarbij passen. Als je iets kiest omdat je het wel een beetje leuk vindt en  je ‘moet’ gaan studeren, dan gaat het later een keer mis. Ik heb zelf twee 20-jarige zoons (een tweeling), de één wist op zijn zestiende al wat hij wilde, de ander heeft eerst twee tussenjaren genomen. Bij de één gaat het gewoon sneller als bij de ander. Je moet niet zomaar iets kiezen omdat dat van je verwacht wordt”.

Lees ook: Zo benut je jouw tussenjaar optimaal en voorkom je een weggegooid jaar 

#4 Je hoeft niet overal meteen Nederlands Kampioen in te zijn en besef wat je al kunt

“Men denkt vaak dat je alles meteen goed moet kunnen. Iedereen heeft natuurlijke talenten en van die talenten moet je je ook bewust zijn. Er wordt vaak gedacht dat als je ergens je best niet voor hoeft te doen, dat het dan niks waard is. Toch is dat juist heel waardevol.”

Kijk naar wat je al wel heel goed kunt, en wil hetgeen dat je nog niet zo goed kan niet te snel.