Tessa Ham

Challenge: ik (sorry-verslaafde) mocht een maand geen sorry zeggen

Wie heeft er nou geen hekel aan de mensen die in een overvolle trein hun tas op de stoel naast hen laten liggen? Laatst liep ik naar zo’n chagrijnig kijkende duivel toe, waarna ik voorzichtig naar zijn tas wees. “Uhm… sorry”, zei ik. “Maar mag ik daar zitten?” Hij haalde zijn tas met een zucht van de stoel af en terwijl ik ging zitten, vroeg ik me af waarom ik in hemelsnaam sorry had gezegd. Voor mijn bestaan?

Ik merkte al een langere tijd dat ik verslaafd was aan sorry zeggen, nadat mijn vriend en collega’s me erop wezen. “Je moet alleen sorry zeggen als je er zoveel spijt van hebt, dat je het niet nog een keer gaat doen”, zei collega Avalon. Een openbaring voor me. Maar die sorry was er zo ingebeiteld dat ik ‘m daar in de trein, maanden na dat gesprek, nog zei. Daarom besloot ik om een challenge aan te gaan: een maand lang geen sorry zeggen.

Als er dan een sorry zou uitfloepen, moest daar natuurlijk wel een straf tegenover staan. Dat werden tien push-ups, waar ik op dat moment ook was. Dat betekende dat ik onder andere push-ups deed op Koningsdag, in de dierentuin, in bed en op kantoor. Dat is best beschamend, want ik kan dus niet opdrukken (ik druk op in een V, check het filmpje hieronder maar – of niet, als je mijn gevoelens wilt sparen). Daarnaast moest ik elke keer een euro in een pot doen. Zo wist ik goed hoevaak ik precies sorry had gezegd, want ik wist zeker dat ik het zo vaak zou zeggen dat ik de tel kwijt zou raken. Spoiler: ik moest inderdaad echt mijn geld gaan tellen.

Waarom zo vaak sorry?

Ik ben niet de enige die vaak sorry zegt. Vooral vrouwen hebben er handje van. Het is niet zo dat mannen geen sorry zeggen, ze vinden gewoon minder vaak dat ze iets fout hebben gedaan. Lena Dunham zei al eens:

Ik ben een vrouw die soms gelijk heeft, soms niet, maar altijd spijt heeft.

De ene vrouw zegt vaak sorry door een gebrek aan zelfvertrouwen, voor de ander is het een onbewuste tactiek om kritiek te mijden. Maar het zou ook kunnen dat het ‘sorry’ gewoon een stopwoordje is.

Voor de meeste vrouwen is sorry zeggen een manier om zichzelf klein te maken. Ze zijn veel voorzichtiger dan mannen en doen hun best om niet agressief en verwaand over te komen. Vrouwen zouden het vervelend vinden om brutaal of opdringerig gevonden te worden. Maar de waarheid is dat hoe vaker je sorry zegt, hoe minder serieus jij wordt genomen. Als je bijvoorbeeld de schuld op je neemt, terwijl jij de fout niet eens gemaakt hebt, zien je collega’s het wél als jouw fout. Tijd om te stoppen met al dat ge-sorry dus!

Hoe ging de challenge?

Zelfs terwijl ik bewust geen sorry probeerde te zeggen, floepte het woordje er in het begin nog vaak uit. Ik verontschuldigde me voor het feit dat ik zo moe was, dat ik een pauze liet vallen in mijn presentatie, toen ik mijn baas moest storen en zelfs toen ik een bierdopje op de grond liet vallen en mijn collega ‘m voor me opraapte. Er was een dag waar ik zelfs vier keer sorry zei en door al die push-ups gewoon spierpijn had de volgende dag (jaahaaa, ik moet vaker naar de sportschool 😉 ).

Hoe meer dagen van de challenge ik erop had zitten, des te minder er een sorry uitfloepte. Uiteindelijk heb ik 32 x in dertig dagen sorry gezegd. Vaak als ik sorry zei bedoelde ik eigenlijk dat ik het vervelend voor de ander vond. Of het was mijn manier om mijn emoties een beetje in te pakken (zoals mensen vaak sorry zeggen als ze moeten huilen, maar waarom eigenlijk?). Allebei dus niet echt situaties waarbij ik het zou moeten zeggen. Tijdens deze maand besefte ik dat door al ons ge-sorry het woord zijn kracht heeft verloren. In een situatie waar ik het in moest slikken, dacht ik: spijt het me echt? Omdat ‘het spijt me’ veel zwaarder voor mij klinkt.

Heb ik er iets aan gehad?

Ik kan niet zeggen dat ik opeens veel zelfverzekerder ben geworden, of dat ik in die dertig dagen echt kon merken dat anderen mij serieuzer namen. Ik heb wel spierballen nu. 😉 Maar ik besef wel hoe vaak sommige mensen (waaronder ik) het zeggen, zonder echt spijt te hebben. En hoe minder je met sorry’s strooit, hoe meer de sorry’s die je wél zegt waardevol zijn voor die persoon. Daarnaast denk ik dat mensen onbewust door mijn ge-sorry toch mijn onzekerheid aanvoelen. Ik heb besloten ermee te stoppen, want van al die neppe sorry’s krijg je toch eigenlijk gewoon een beetje jeuk?


Dit artikel werd al 302 keer gedeeld.