Unsplash

Cellulite en striae: waarom is het bij vrouwen erg en bij mannen niet?

Meer dan eens ben ik geconfronteerd met de begrijpelijke onzekerheid van meisjes en vrouwen om mij heen als het gaat om hun lichamen. Ik zeg begrijpelijk, want natuurlijk ga je aan jezelf twijfelen als de hele wereld iets van je lichaam vindt en dat constant in je gezicht duwt. Mijn zus en mijn vriendin hebben beiden meerdere malen in mijn kamer gestaan al porrend in hun buik, afvragend wat ze er nou mee aan moesten. Alsof hun extreem minimale buikjes iets was om iets aan te doen.

Keer op keer zei ik dan dat het niet uitmaakte; ze waren (en zijn) vérre van te zwaar. Hetzelfde geldt voor de striae van mijn vriendin. Ze dacht dat ze wel dik moest zijn “Want anders krijg je geen striemen”. En ze vond ze lelijk. Ze moesten er liever niet dan wel zitten. En dat denkbeeld is denk ik de consensus als het aankomt op striae, maar ook cellulite. Gelukkig voor iedereen is daar de wetenschap weer om het roer om te gooien. Je cellulite is namelijk net zo natuurlijk en normaal voor je vrouwenlichaam als je borsten dat zijn. En aan striemen ontkom je niet. Een paar dingen zijn dus inherent fout, krom, en stom aan denken dat je cellulite en/of straie misplaatst, erg, of zelfs lelijk zijn. Here’s why in een notendop:

Bijna iedereen heeft het

Tenminste 8 op de 10(!) vrouwen heeft cellulite. Het níet hebben van de bekende putjes en knobbels is dus juist abnormaal. Niet abnormaal in de zin van raar, maar in de zin van je hebt ‘geluk’ als je het niet hebt. Cellulite is een secundaire geslachtseigenschap: een lichamelijk kenmerk dat pas tijdens de puberteit ontwikkelt. Net zoals je schaamhaar, het uitzetten van je bekken, het groeien van je borsten, én dus je cellulite. Waarom zou je je er dus druk om maken? Het is helemaal niet jouw schuld dat het hebt. Je hebt niet net effe wat teveel gegeten. Je bent gewoon een kerngezonde vrouw! Op dat laatste ga ik zo verder in.

"In Theory we are All Flawed. In Reality We Are All Beautiful. "#notetoself #loveyourself #celebrateyourself ️

A post shared by Brittnee Blair (@brittneecblair) on

Je kunt níks aan je cellulite en striae doen

De volgende reden: het idee dat cellulite iets is om “op te lossen”, als een ziekte of aandoening die bestreden moet worden, is iets meer dan 100 jaar geleden ontstaan in Frankrijk. Dit was in het leven geroepen door modebladen. Door modebladen. Let that one sink in for a second. De oprichter van één van deze, Eugène Schueller, zou later ook de oprichter worden van de bekende l’Oréal Group, dat merken als Maybelline en Khiel’s bevat.

Lees ook: Gelukkig zijn zit letterlijk tussen je oren – en in je DNA

Weinig verrassend dat er dan ook vanuit de fashion-hoek talloze artikelen verschenen (en nog steeds verschijnen) over hoe je cellulite aan kunt pakken. Van crèmetjes tot peperdure behandelingen. En geen daarvan helpen. Het is alsof je crème op je borsten zou smeren in de hoop dat ze weggaan. Ja, zo valt er lekker veel geld te verdienen aan een niet te behalen schoonheidsideaal. Een oneindige bron van inkomsten eigenlijk, tot vandaag de dag dan. Want nu beginnen we door te krijgen wat voor een onzin het is. Doe er dus niet aan mee!

What irritates me awfully about all this is that all this discourse is essentially fabricated by merchants who want to get rich. – Bioloog Max Lafontan

Totdat modebladen iets volkomen natuurlijks als een probleem bestempelden, waren er ook geen artikelen en ‘bewijs’ dat vrouwen iets aan cellulite moesten doen. En in de 17e eeuw was juist het hebben van wat extra kilo’s en dus ook cellulite en striae het schoonheidsideaal. Laat de tijdsgeest geen dief van je portemonnee zijn. Het enige wat tot op zekere hoogte resultaten lijkt op te leveren – voor je cellulite, niet je striemen – is good ol’ fashioned sporten. Dit komt dan niet doordat je dunner wordt of iets dergelijks, maar doordat je het aanwezige vet als het ware verplaatst zodat er minder ophopinkjes overblijven.

Je striae zit er om een goede reden

Als laatste belangrijke punt waarom je niet over je ‘tijgerstrepen’, zoals sommige body-positive bewegingen het ook wel noemen, in moet zitten is omdat ze er zijn voor een reden. Dat extra beetje vet dat je hebt waardoor je huid is uitgerekt en zorgt voor die strepen is in essentie een energieopslagplaats. Je lichaam doet daar een beroep op tijdens je mogelijke zwangerschap. Hetzelfde geldt voor je vermogen om borstvoeding te geven.

Lees ook: Wat gebeurt er in je lichaam als je stress hebt?

Een grappige anekdote

Ik was dit artikel aan het schrijven en mijn broer liep binnen. Hij vroeg me waar dit stuk over ging, dus ik lichtte hem in. Ik ken deze malle jongen al 22 jaar, maar wat ik tot nu toe niet wist is dat ook hij striemen heeft; op zijn heupen. En ik heb trouwens ook striemen, op dezelfde plek. Ik ben ook een jongen, als je de foto bovenaan dit artikel gemist hebt. Volgens mij zijn er geen gegevens van hoeveel mannen striemen hebben. Verdacht, nietwaar? Maar het zou me dus niks verbazen als een groot deel van ons het ook hebben.

Het is extreem merkwaardig te noemen dat het voor ons mannen zo’n onbelangrijk kenmerk van ons lichaam is dat ik niet eens wist dat m’n broer het had. Voor mannen maakt het dus blijkbaar niets uit of wij het hebben, want ik hoor en zie er nooit iemand over. Zelfs modebladen niet. Dat mag best rechtgetrokken worden. Daar bedoel ik mee dat als wij ons er geen zorgen over hoeven te maken, vrouwen recht hebben op dezelfde peace of mind.

Zoals ik in het begin al zei: het hebben van cellulite en striae is helemaal oke. Je bent gewoon een kerngezonde vrouw!