GettyImages/Jack Taylor

De Britse verkiezingen zijn vervroegd: waarom en wat nu?

Het is je vast wel opgevallen: Engeland is in een soort stroomversnelling beland. Eerst de Brexit, toen het aftreden van Cameron en het aantreden van May, en nu opeens de vervroegde verkiezingen. May zit nog maar ongeveer negen maanden op haar plek, dus waarom worden de verkiezingen opeens nu gehouden? Normaal heeft een Britse premier maximaal vijf jaar om nieuwe verkiezingen te houden, maar May heeft de verkiezingen op 8 juni gepland. En als de oppositie wint, kunnen ze dan nog een stokje voor de Brexit steken?

Het is nu of nooit

Dat de verkiezingen vervroegd zijn, heeft alles te maken met de Brexit. Toen de Britten vorig jaar kozen voor een ‘Leave’, zeiden ze daarbij niet hoe dat moest gebeuren. Dat werd ook niet aan ze gevraagd, maar dat maakt even niet uit. Deze verkiezingen zijn een manier voor May om ‘toestemming’ te krijgen om alles op haar manier te doen. Zij wil namelijk een keiharde Brexit, maar een stem voor ‘Leave’ betekent niet dat het volk óók wil dat alle banden met de EU doorgesneden worden. Ook is May niet gekozen door het volk, maar volgde ze Cameron op. En dat ze hem opvolgde komt alleen omdat zij de enige overgebleven kandidaat was. Ze is prime minister by accident, zoals ze dat noemen. Dus dat is ook weer niet zo’n grote prestatie. Met deze verkiezingen wil ze dus ook haar eigen positie versterken, en laten zien dat ze wél de premier is die Engeland nodig heeft.

Lees ook: Dit moet je weten over de nieuwe luipaardprint-dragende premier van Groot-Britannie

Wat ook meeweegt in de vervroeging, is dat het verschil tussen de partij van May (Conservatieven) en de Labour partij (grootste oppositiepartij) sinds de jaren ’80 niet zo groot is geweest. In de peilingen krijgen de Conservatieven een voorsprong van 20%. Met deze verkiezingen neemt ze wel een risico, want veel jongeren die konden stemmen over de Brexit, deden dat niet. En dat zijn nou net de mensen waar May voor moet oppassen. Veel van de jongeren die niet stemden hebben daar namelijk spijt van en kunnen nu wel eens terugslaan door massaal op de oppositie te stemmen. Maar omdat haar partij in de peilingen zo aan kop ligt, moet ze het wel nú doen. Des te meer kans dat ze zal winnen.

Foto: GettyImages/Carl CourtFoto: GettyImages/Carl Court

Lees ook: Waarom zou Nederland uit de Europese Unie willen stappen?

De oppositie

Bij de oppositie is een crisis gaande en May maakt hier rijkelijk gebruik van. De Labour partij weet namelijk niet wat ze willen. Twee derde van de partij stemde tijdens de Brexit voor een remain, een derde voor een leave. Op z’n zachtst gezegd is de partij dus verdeeld. Jeremy Corbyn, de leider van de Labour partij, moet dus zijn best doen om deze verkiezingen niet over de Brexit te laten gaan. Logisch, als je partij niet eens weet welk standpunt het inneemt.

Maar de Labour partij is niet de enige oppositiepartij dat een Brexit-verschil wil maken. De LibDems, de Liberaal-Democraten (de D66 van Engeland) zijn fel tegen een Brexit en zullen er ook alles aan doen om die terug te draaien. Omdat de Conservatieven een harde Brexit willen en de Labour partij eigenlijk geen idee heeft wat ze willen, hopen de LibDems stemmen van ze te stelen. Maar die kans is, hoe het er nu uit ziet, erg klein. Waarom? Nou, de Conservatieven hebben 330 zetels, de Labour partij 232 en de LibDems… 8. Da’s een lastig in te halen achterstand. Vooral als je hun grote verlies van de vorige verkiezingen erbij denkt: toen gingen ze van 49 naar 8 zetels. Dat is nog een hardere afslachting dan de PvdA deze verkiezingen kreeg.

Lees ook: #NederlandKiest: wat betekent de verkiezingsuitslag voor onze toekomst?

Hoe werken de verkiezingen?

Net als in Amerika, werken ze in Engeland met een districten systeem. Dat is het winner takes all-principe. Waar niet het aantal stemmen telt, maar gewoon wie de meeste stemmen krijgt. Win je in een district met één stem extra? Dan win je het hele district en zijn de stemmen voor je tegenstanders eigenlijk ongeldig, die gaan dan allemaal naar jou. Het Engelse parlement is ook veel groter dan dat van ons. Wij hebben namelijk 150 zetels in totaal, terwijl je daarmee in Engeland nog niet eens een meerderheid hebt. Zij hebben namelijk 650 zetels in totaal.

Het gekke is dat de Britten niet werken met parlementstermijnen van vier jaar. De premier mag daar zelf de datum van de verkiezingen stellen, en dat is precies wat May nu heeft gedaan. De enige regel die eigenlijk telt, is dat er binnen vijf jaar na de verkiezingen een nieuwe verkiezing moet worden gehouden. De verkiezingen worden deze keer op 8 juni gehouden.

Foto: GettyImages/Mary TurnerFoto: GettyImages/Mary Turner

Dus?

Met de Brexit zal waarschijnlijk niks gebeuren. Alleen door een wonder zou de D66 van Engeland kunnen winnen en mogelijk de Brexit terugdraaien. En dan nog zou het terugdraaien van de Brexit alleen nog maar op de agenda komen. Maar omdat die kans zo klein is, gaan deze verkiezingen eigenlijk alleen om hoe hard het Brexit-beleid zal zijn. Sommigen binnen de Conservatieven willen namelijk een cold, hard cut-off van de EU en anderen willen nog zoveel mogelijk blijven samenwerken met Europa. En of dat gunstig voor ons zal uitpakken, moeten we nog maar zien…