Foto: Kim Sandee

Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met zingen in een coverband?

We zijn allemaal wel eens op een braderie, kermis of bruiloft geweest waar in plaats van een dj, ‘lekker oldschool’ een echte coverband staat te spelen. Ik kijk er altijd vol bewondering naar. Ze brengen enorm veel sfeer omdat ze bijna elk nummer kunnen spelen. Nu moet je weten dat een circelzaag nog prachtig klinkt tegenover mijn zangstem en ook ander muzikaal talent is mij helaas niet gegeven. Optreden met een coverband zal voor mij dus altijd een onbereikbare droom blijven. Toch heb ik me eigenlijk altijd afgevraagd of je daar veel geld mee kunt verdienen. Mijn goede vriendin Kim Sandee treedt al ruim tien jaar op met haar coverband Driven, dus vroeg ik het haar.

Het begin

Kim stond in haar Brabantse dorpje Middelbeers als 15-jarige al bekend als ‘dat meisje met die mooie stem’. Niet zo gek dus, dat de plaatselijke coverband bij Kim aanklopte, toen ze een nieuwe zangeres zochten. In het begin was Kim nog wat onzeker en durfde ze buiten het zingen niet heel veel tegen het publiek te zeggen. Maar naarmate ze ouder werd en meer ervaring kreeg, werd ook die podiumvrees een stuk minder.

Zingen als bijbaan

Kim heeft het optreden in de coverband altijd als bijbaan gezien. Dat was zeker als jong meisje natuurlijk ideaal. Waar anderen vakken stonden te vullen, stond Kim lekker Dolly Parton te zingen in een tent ergens in Brabant. In het begin had de band een stuk of tien optredens per jaar, echt veel verdiende ze er dus nog niet mee. Ze stak er wel veel tijd in, elke maandag werd er gerepeteerd om het repertoire uit te breiden. Kim had toen nog geen auto en reisde met het openbaar vervoer het hele land door naar optredens toe. Haar make-up deed ze dan alvast in de buurtbus, zodat ze bij aankomst meteen met de soundcheck konden beginnen.

Foto: Kim SandeeFoto: Kim Sandee

Bruiloft ceremonie

Geleidelijk aan werd Driven steeds vaker geboekt. De band raakte steeds meer op elkaar ingespeeld en dus was elke week repeteren niet meer nodig. In al die jaren hebben ze er bewust voor gekozen om de prijs laag te houden. Alle leden van de band staan namelijk liever heel vaak op het podium voor een lagere prijs dan tien keer per jaar voor een flinke prijs. Kim heeft inmiddels het nummer ‘Marry You’ van Bruno Mars zo vaak gezongen dat ze het eigenlijk niet meer kan horen. Ze wordt namelijk samen met de toetsenist ook regelmatig geboekt als ‘duo driven’ om tijdens een bruiloft ceremonie te zingen. Tijdens het feest in de avond treden ze met de hele band op. “Dat betekent wel dat ik vaak hele dagen op bruiloften te vinden ben, terwijl ik eigenlijk maar een paar uur echt hoef te zingen.”

Ik heb inmiddels zoveel bruiloften gezien dat ik precies weet wat ik wel en niet wil als ik ga trouwen.

Foto: Kim SandeeFoto: Kim Sandee

Inmiddels woont Kim in Amsterdam en heeft ze een auto om het hele land door te reizen. Per optreden krijgt ze 200 euro. Dat lijkt veel. Maar als je de bezinekosten, make-up en kleding eraf telt houd je niet zoveel over. Bovendien moet Kim haar weekenden altijd vrijhouden. Ze hebben binnen de band ooit de afspraak gemaakt dat de band altijd voor gaat. Het is dus heel lastig om er een sociaal leven op na te houden.

Voor feestjes word ik soms al niet meer uitgenodigd, omdat mensen ervan uitgaan dat ik toch niet kan.

Fulltime werken

In een band zitten is eigenlijk gewoon een fulltime baan. Ze doen namelijk alles zelf: van opbouwen van het podium tot de social media. Van het bedenken van nieuwe nummers tot het maken van persfoto’s. Eigenlijk runnen ze met z’n vijven dus een bedrijf en daarnaast werken ze ook nog eens allemaal fulltime. Bovendien is de concurrentie moordend. Er zijn zoveel coverbands die leuke muziek maken. Je moet je tegenwoordig onderscheiden met lichtshows, letschermen en een up-to-date repertoire. Wil je bij de top van de Nederlandse coverbands horen, dan moet je dus veel van het verdiende geld ook weer investeren. Vaak houd je als bandlid dan echt helemaal niks over.

Als ik vraag naar andere voordelen van het spelen in de band begint Kim over ‘situational hotness’.

Als ik voor een optreden door de zaal loop dan is er eigenlijk niemand die omkijkt. Doe ik dit in de pauze of achteraf dan krijg ik ineens wel heel veel aandacht.

In een band zitten voelt natuurlijk nooit als werken als muziek je passie is. Maar de financiële voordelen wegen lang niet altijd op tegen de tijd en moeite die Kim erin stopt. Er zijn dus echt wel makkelijkere manieren om veel geld te verdienen.

Toekomst

Ooit komt er een moment dat Kim met de band gaat stoppen. Bijvoorbeeld als je een relatie krijgt, dan wil je natuurlijk ook wel eens een weekendje thuis zijn. Bovendien woont Kim nu in Amsterdam en maakt ze nog veel meer kilometers. “Ik zal altijd muziek blijven maken. Maar ik heb ook de ambitie om ooit eigen nummers te gaan uitbrengen.”

Ik wil er eigenlijk voor zorgen dat andere bands ooit covers van mij gaan spelen.

Tips

Misschien droom jij er ook wel van om ooit in een coverband te zingen? Kim heeft een aantal tips voor je:

  • Begin met zangles en probeer zoveel mogelijk verschillende liedjes te zingen;
  • Verdiep je in het ‘coverband-repertoire’, vaak kun je dit online vinden;
  • Ga eens kijken bij een aantal verschillende coverbands en probeer op die manier in contact te komen met mensen die al in een coverband spelen;
  • Informeer bij bands of je niet een keertje mag komen repeteren om zo inval zangeres of achtergrondzangeres te worden;
  • Je kunt ook op zoek gaan naar muzikanten en een eigen band starten, dit is misschien wel de leukste maar zeker ook de moeilijkste weg;
  • Spaar voor een auto want je moet echt het hele land door!

Liever je geld op een andere manier verdienen? We zochten ook uit hoe moeilijk het is om je boterham te verdienen met YouTubeInstagram, Snapchatprofessioneel gamenBitcoins en sneakers doorverkopen.